KATASTROFA

U poznatoj uvali na jugu Istre došlo je do masovnog pomora školjki mušula

Oko 90 posto mušula, veličine šest do sedam centimetara, uginulo je. Volci su na njima i jedu ih. Bio sam i u Barbarigi. Tamo su mušule žive, kaže ronilac * Da je svih školjaka, a posebice mušula sve manje u moru, uvjerili su se mnogi koji rone, pa čak i samo rekreativno. Danas je mušula neusporedivo manje nego prije 20 godina

| Autor: Jasna ORLIĆ
Mušule (Arhiva)

Mušule (Arhiva)


Na dubini od nekoliko metara u uvali Cintinera kraj Banjola došlo je do masovnog pomora školjaka mušula, tvrdi jedan ronilac (podaci poznati redakciji). Proteklog vikenda ronio je od kipa mediteranske medvjedice u toj uvali prema otoku Fraškeru, na potezu od oko 200 metara. Na dubini od četiri, pet metara sve su školjke otvorene, tvrdi on.

"Oko 90 posto mušula, veličine šest do sedam centimetara, uginulo je. Volci su na njima i jedu ih. Bio sam i u Barbarigi. Tamo su mušule žive", kaže ovaj ronilac i prisjeća se da je i prije desetak godina bio veliki pomor mušula. Preko noći su, kako se kaže, počele ugibati na zapadnoj obali Istre, od Premanture do Vrsara, kaže naš sugovornik.

Činjenicu da povremeno dolazi do pomora školjaka potvrdio nam je biolog dr. sc. Neven Iveša. On je ranijih godina u Medulinskom zaljevu oko Stupica zapazio velik broj uginulih manjih primjeraka ovih školjaka na nekoliko metara dubine. Manje su jedinke osjetljivije pa lakše i uginu, pojašnjava.

- Neuobičajeni pomori populacija školjkaša nisu rijetkost i obično su rezultat kumulativnog učinka niza različitih faktora, poput infestacije raznim patogenima, utjecajem zagađenja s kopna, nepovoljnim fizikalno-kemijskim parametrima morske vode i posljednjih godina, zbog klimatskih promjena, pojašnjava Iveša.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum