DUBINSKO CVJETANJE MORA

MORSKI JEŽINCI POTPUNO NESTALI S NEKIH DUGOGODIŠNJIH STANIŠTA: Znanstvenici razmatraju moguće uzroke nestanka ježinaca s hridinastog dna kod Poreča, Vrsara i Funtane

| Autor: Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ

Najvjerojatniji su uzrok makro alge koje tijekom cvjetanja stvaraju gustu paučinu i ti su cvatovi, najvjerojatnije, pali na morsko dno i time poklopili floru i faunu ne dajući im da 'žive', kaže viša znanstvena suradnica rovinjskog CIM-a, dr. sc. Ljiljana Iveša

 

 Neobičan pomor ježinaca pogodio je dio zapadne obale Istre. Kako saznajemo od ribolovaca iz Vrsara, koji se već desetljećima kupaju u uvali na zapadnom dijelu otoka San Giorgio, koji se nalazi na ulazu u Vrsar i čije je kameno dno uz sam otok bilo stanište tisućama morskih ježinaca, ove je godine prekriveno tisućama kućica mrtvih ježinaca bez bodlji!

 Lokalni poremećaj

- Uspio sam nabrojiti tek nekoliko živih primjeraka. Koji je uzrok tome ne znamo! No, zato bi nadležni trebali i morali otkriti uzroke ovog masovnog pomora ovih morskih organizama, rekao nam je Slaven Brajković, predsjednik SRD-a iz Vrsara koji je, kako nam je rekao, saznao, prema dojavama koje su i oni zaprimili, da se radi o nekom lokalnom poremećaju koji je zahvatio Vrsar, Poreč, Červar i Lanternu.

Iz Centra za invazivne vrste Instituta za poljoprivredu i turizam iz Poreča dobili su odgovor prema kojem u ovom Centru pretpostavljaju da je do pada populacije došlo zbog naglog zagrijavanja mora koje se ove godine dogodilo u svega par dana.

"Ne isključujemo ni pojavu neke bakterije ili dinoflagelata, fitoplanktonskih organizama čije neke vrste proizvode toksine, a poznato je da su se u prošlosti pojavljivali na zapadnoj obali Istre", odgovorili su iz Centra i ipak dodali da su potrebna daljnja istraživanja kako bi saznali točan uzrok smanjenja populacije zbog čega će i oni uzorkovati preostale žive jedinke i analizirati ih.

No, mi smo kontaktirali Centar za istraživanje mora iz Rovinja Instituta Ruđer Bošković, gdje smo od više znanstvene suradnice dr. sc. Ljiljane Iveša dobili informaciju kako je i njihov znanstveni tim iz CIM-a upućen u tu problematiku te su i oni bili na terenu ne bi li se uvjerili u istinitost ovih dojava.

 Promjena u lipnju

Tako su znanstvenici dr. sc. Martin Pfannkuchen, koji je ujedno i predstojnik CIM-a, potom dr. sc. Andrej Jaklin, dr. sc. Daniela Marić Pfannkuchen, dr. sc. Mirta Smodlaka Tanković i dr. sc. Tamara Đakovac, uz kapetana broda "Burin" Darija Devescovija te suradnicima Natašom Kužat, Ivanom Balkovićem, Lukom Žilićem i dr. sc. Ljiljanom Iveša više puta obišli zapadnu obalu Istre od Umaga do Kamenjaka. Na terenu na području Poreča, na lokacijama gdje je dojavljen pomor ježinaca, nadzor su obavile Iveša i dr. sc. Barbara Sladonja iz Centra za invazivne vrste.

- Mi, u sklopu naših aktivnosti, odrađujemo monitoring uz obalu pa smo to odradili i ove godine u periodu od ožujka do kraja svibnja i tada nismo uočili nikakav pomor ježinaca. No, kasnije su nas zvali iz Centra za invazivne vrste, ali i neki ronioci, da su uočili kako je na nekim mjestima došlo do pomora ježinaca jer su to bile lokacije gdje su godinama obitavali, a sada ih više nije bilo. Stoga smo odmah otišli u provjeru i, doista, bilo je određene regresije naselja ježinaca, iako ja ne bih baš govorila o pomoru. Dogodilo se to lokalno duž zapadne obale Istre oko Poreča, Vrsara i Funtane. Mi smo, primjerice, u Funtani pratili ježince od 2014. godine kada su se naselili pa kroz 2016., 2017. i kasnije, a sada ih, doista, na tim mjestima nema, potvrdila nam je Iveša.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini