ŠtO se događa?

Ugiba još jedna vrsta školjke u podmorju zapadne obale Istre. Tko je nadležan reagirati na tu vijest?

| Autor: Jasna Orlić
Valjalo bi brzo reagirati (snimio Zoran Mičić, Aquarium Pula)

Valjalo bi brzo reagirati (snimio Zoran Mičić, Aquarium Pula)


Na području od uvale Cetinera kod Banjola do Fratarskog otoka i dalje prema svjetioniku Verudela velik je broj uginulih odraslih jedinki školjaka mušula, kunjka ili noinih lađica, kako se još zovu. Izjavio je to jedan lokalni ronilac, o čemu smo pisali prije dva tjedna. Prema njegovom svjedočenju, na tom potezu uginulo je oko 90 posto mušula, veličine šest do sedam centimetara.

"Volci su na njima i jedu ih. Bio sam i u Barbarigi. Tamo su mušule žive", kaže ovaj ronilac i prisjeća se da je i prije desetak godina također bio velik pomor mušula. Preko noći su, kako se kaže, počele ugibati na zapadnoj obali Istre, od Premanture do Vrsara, kaže naš sugovornik.

Pokušali smo doznati tko bi trebao reagirati na ovu pojavu i utvrditi o čemu se radi. Što je uzrok pomora? Valjalo bi brzo reagirati, dok se može uzorkovati školjke, prije nego se raspadnu ili ih pojedu volci i rakovi. Pitanja smo uputili Javnoj ustanovi Natura Histrica, rovinjskom Centru za istraživanje mora, Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije.

Pitali smo i prof.dr.sc. Andreja Jaklina iz rovinjskog Centra za istraživanje mora Instituta "Ruđer Bošković" ima li kakvih saznanja o ovoj pojavi i što bi je moglo uzrokovati. Uzrok pomora za sada im nije poznat.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini