PRIČA O CAVE ROMANE: Kako je nastala nova dimenzija istarskog turizma

Rocks&Stars Festival @Cave Romane vinuo je kamenolom među 'zvijezde' i postao nezaobilazna, spektakularna antička pozornica

Ovogodišnji Rocks&Stars Festival @Cave Romane, koji donosi jedinstveni spoj zabave i kulture, održava se od 26. srpnja do 5. kolovoza, a Cave Romane kao najljepša ljetna pozornica na Mediteranu postaje centralno mjesto glazbene zabave uz velike hrvatske i svjetske zvijezde

| Autor: Glas Istre
Jedinstvena lokacija vinkuranskog kamenoloma Cave Romane mjesto je unikatnog festivalskog doživljaja

Jedinstvena lokacija vinkuranskog kamenoloma Cave Romane mjesto je unikatnog festivalskog doživljaja


U Vinkuranu je jedan, naoko običan kamenolom, iznjedrio najposebniju pozornicu u Hrvatskoj, dom Rocks&Stars Festivalu. Ovaj festival koji donosi jedinstveni spoj zabave i kulture održava se od 26. srpnja do 5. kolovoza, a Cave Romane postaje centralno mjesto glazbene zabave uz velike hrvatske i svjetske zvijezde. Festival i ove godine podržavaju Općina Medulin i Turistička zajednica Općine Medulin kao suorganizatori, dok su partneri Festivala Bina Istra i Arena Hospitality Group.

Ususret četvrtom izdanju ovog glazbenog spektakla, razgovarali smo s današnjom organizatoricom Rocks&Stars Festivala @Cave Romane Ivom Šalamon Reškovac, a za mišljenje o Festivalu pitali smo i Ivana Kirca, načelnika Općine Medulin, Mihaela Idžakovića, direktora Turističke zajednice Općine Medulin, te Dianu Kiršić Rosanda, autoricu brenda i jednu od idejnih začetnica festivala Rocks& Stars @Cave Romane.

Prostor koji nadahnjuje

O tome zašto je baš kamenolom Cave Romane izabran kao lokacija za održavanje Festivala, Iva Šalamon Reškovac kaže: "Prostor je divan i nadahnjujuć, a svi umjetnici koji dođu su oduševljeni akustikom i kažu da je pravi užitak svirati i nastupati na ovakvoj jedinstvenoj lokaciji. Isto tako, ljudi koji dolaze na koncerte, bilo lokalno stanovništvo, kao i oni koji 'potegnu' iz svih krajeva Hrvatske, Slovenije i Italije, ili pak turisti koji su tu na odmoru, nerijetko dođu i dva sata prije koncerta kako bi uživali u prostoru, ali i napravili nezaboravne fotografije. Gdje god da se okrenete u Cave Romane napravit ćete fotografiju kao uspomenu za cijeli život. I to je zapravo ideja koja me vodi. Kamen iz Cave Romane nalazi se u brojnim građevinama Hrvatske i svijeta pa zašto mu ne dovesti ljude iz raznih krajeva i ujediniti ih onime što priča univerzalnim jezikom – glazbom."

Ivan Kirac, načelnik Općine MedulinIva Šalamon Reškovac, organizatorica festivala

Koji je značaj vinkuranskog kamenoloma za lokalnu zajednicu, ali i šire?, pitamo medulinskog općinskog načelnika Ivana Kirca.

- Vinkuranski kamenolom Cave Romane posebno je mjesto za sve mještane općine Medulin, osobito naše Vinkurance na čijem se području kamenolom i nalazi. U povijesti se kamen iz prostora Cave Romane koristio zaista u brojnim građevinama u Hrvatskoj, a vjerojatno najpoznatija građevina je naša pulska Arena. Zahvaljujući svemu tome, mi danas imamo impozantan prostor, koji želimo održivo koristiti i očuvati za buduće generacije. Prostor Cave Romane pokazao se kao iznimna ljetna pozornica za brojna različita događanja od glazbenih festivala do sportskih događaja, ali i kulturno-povijesnih manifestacija, izložba i nastupa.

Ponosni smo što na našem prostoru imamo Cave Romane, a posebnu pažnju posvetiti ćemo njegovom očuvanju i prezentaciji.

Cave Romane je najljepša ljetna pozornica na Mediteranu i turisti to prepoznaju, kaže Ivan Kirac.

Uspomene za cijeli život

Je li ovo jedan od dokaza da turisti više ne traže samo sunce, more i ukusnu hranu, već nešto gdje će stvoriti uspomene za cijeli život? Na kraju krajeva, Grašo i Kosheen na istoj pozornici nisu baš česta pojava?

- Tako je, općina Medulin poznata je kao turistička destinacija, općina smo s najvećim brojem noćenja u Hrvatskoj, ali turistički trendovi se mijenjaju te zasigurno današnji turisti i posjetitelji više ne traže samo sunce i more. Sve veći trendovi su provođenje slobodnog vremena turista kroz brojne glazbene festivale i sportske događaje i to je nešto na čemu kao destinacija i zajednica želimo raditi. Napomenuo bi ih brojna događanja koja se odvijaju u prostoru kamenoloma i izvan turističke sezone tijekom travnja, svibnja, ali i rujna, listopada. Pretežno su to sportski događaji i kulturne manifestacije, a zasigurno planiramo raditi na tome da ih bude još i više. Rocks&Stars Festival @Cave Romane doista je vinuo kamenolom među 'zvijezde' te je postao nezaobilazna i spektakularna antička pozornica, kako je često mediji nazivaju, kaže Ivan Kirac.

- Cilj je gostima stvoriti impresiju koja se pamti za cijeli život i zbog čega će se rado vratiti u našu destinaciju. Iz godine u godinu, trudimo se upotpuniti turističku ponudu brojnim eventima, zabavnim sadržajima, sportskim manifestacijama… Sunce i more, kulturne znamenitosti, gastronomija, to je ono što imamo i po čemu smo poznati, zato težimo tu već bogatu ponudu dodatno oplemeniti. Mislim da je Festival pun pogodak i iskustvo koje ne treba propustiti, kaže Mihael Idžaković.

Ivan Kirac, načelnik Općine MedulinMihael idžaković, direktor Turističke zajednice Općine Medulin

Nova razina kulturnog turizma

O tome što Rocks&Stars Festival @Cave Romane znači u kontekstu kulturnog turizma Istre?, Mihael Idžaković kaže: "Rado kažemo da su Cave Romane najljepša pozornica na Mediteranu, upravo zbog svojih velebnih stijena i prirodne, raskošne scenografije koja se stapa s glazbom vrsnih umjetnika, posjetitelji dobivaju zaista moćan doživljaj. Na ovaj način, kulturni turizam podižemo na jednu novu razinu, gdje posjetitelji doživljavaju lokaciju u punom sjaju uživajući u pravoj vizualno-akustičnoj predstavi. Uz ostalu kulturnu turističku ponudu Istre, vjerujemo da su Cave Romane posjetiteljima šlag na torti.

Diana Kiršić Rosanda objašnjava kako je sve počelo i koja je zapravo bila ideja, odnosno motiv za organizacijom koncerta i prvih nastupa pod "Rocks and Stars" zvjezdanim nebom.

- Nakon nekoliko koncerta klasične glazbe za manji broj posjetitelja, Turistička zajednica Općine Medulin 2016. godine organizira koncert u povodu 230. obljetnice praizvedbe Mozartove opere "Figarov pir" te 260 godišnjice rođenja tog iznimnog skladatelja.

Ivan Kirac, načelnik Općine MedulinDiana Kiršić Rosanda, autorica brenda i jedna od idejnih začetnica festivala

Godinu kasnije organizira "Carminu Buranu", djelo čuvenog njemačkog skladatelja Carla Orffa kada antički kamenolom zapravo postaje velika, jedinstvena pozornica na otvorenom. Izvrstan koncert sjajnih glazbenika popratilo je gotovo 1.300 posjetitelja što je zapravo bio snažan motiv da se počne razmišljati o valorizaciji prostora kamenoloma posebne kulturne vrijednosti, koji je do tad bio uglavnom poznat penjačima i ljudima koji su koristili taj prostor za sport, kroz neke druge aktivnosti – kulturne manifestacije.

Godinu dana kasnije Medulinska rivijera, uz potporu Općine Medulin i Turističke zajednice Općine Medulin, u tom prostoru iznimne prirodne akustike počinje pričati priču i razvija Festival Rocks&Stars @Cave Romane. Već u prve dvije godine održavanja, Festival se etablira kao svojevrstan kulturni podij Općine Medulin, koji je prepoznat ne samo na našem području već postaje poznati brend na nacionalnoj razini, ističe Diana Kiršić Rosanda.

O ovogodišnjem festivalskom programu, kao i tome kako doći do ulaznica za Rocks&Stars @Cave Romane, govori Iva Šalamon Reškovac.

- Kao i uvijek, tako će i ove godine svaki dan odisati posebnošću i kvalitetnom glazbom. Petar Grašo ima jedinstven odnos s publikom i vole ga sve generacije, Prljavci nam dolaze s novim hitom, Silente se nakon kratke pauze vratio bolji no ikada, dok će obožavatelji Coldplaya dobili vjernu kopiju kroz sjajne talijanske glazbenike Liveplay. Legendarna grupa Kosheen je prvi puta u Istri, po njihovim objavama na društvenim mrežama vidimo da jedva čekaju, a po prodanim ulaznicama istu priču pričaju i fanovi. Odaberete li jedan ili svih pet koncerata – izvođači će vam pokazati zašto je ovo festival koji morate doživjeti iz prvih redova.

Ulaznice za sve koncerte su dostupne na svim Eventim prodajnim mjestima, a sve informacije su na www.caveromane.com, ističe Iva Šalamon Reškovac.

U planu nova stalna pozornica, gledalište, muzejski prostor…

O tome kakvi su daljnji planovi za prostor Cave Romane? Na to pitanje načelnik Općine Medulin Ivan Kirac odgovara da je želja prostor kamenoloma očuvati, održivo koristiti, ali i izvršiti brojna ulaganja u cilju adekvatnog korištenja prostora, sigurnijeg održavanja evenata, ali i promocije te valorizacije prostora.

- Uređenje Cave Romane dio je strateških projekata ITU mehanizma te se njegovo uređenje planira izvršiti uz pomoć EU sredstava, a prvenstvo planiramo kroz projekt pribaviti stalnu pozornicu, gledalište, kreirati muzejski prostor, ali i izvršiti radove na sigurnosti lokaliteta na vrhu stijena. Vjerujemo da ćemo pravilnim i planiranim ulaganjem još više ispromovirati lokaciju i sam kamenolom te time dobiti zaista zavidan prostor za održavanje raznih manifestacija i događaja. Brojni turisti upravo zbog spektakularnih fotografija u medijima i društvenim mrežama posjete lokaciju kamenoloma prilikom posjeta našoj općini. Kamenolom se pokazao i kao izvrsna lokacija za modne evente, fotografiranja i umjetničke instalacije. Doista, prostor Cave Romane skriva tajnu svog potencijala, a na nama je da kroz pravilnu valorizaciju iskoristimo ono što imamo na svom području, zaključuje Ivan Kirac.

Ivan Kirac, načelnik Općine MedulinIvan Kirac, načelnik Općine Medulin

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter