LIJEPA VIJEST

U Labinu značajno veće plaće pomoćnicima u nastavi

| Autor: Branko BIOČIĆ
Ilustracija (Unsplash)

Ilustracija (Unsplash)


Pomoćnici u nastavi, odnosno stručni komunikacijski posrednici, osobe su koje individualno sudjeluju u procesu prilagodbe u skladu s individualnim potrebama učenika kako bi se omogućilo njihovo sudjelovanje u odgojno-obrazovnom procesu na ravnopravnoj osnovi s drugim učenicima i time spriječila njihova diskriminacija na osnovi invaliditeta. U labinskim osnovnim školama trenutno s djecom koja imaju takve potrebe, radi devet pomoćnika u nastavi, dok ih s korisnicima Centra "Liče Faraguna" radi još sedam.

Već je duže vrijeme uvriježeno mišljenje da za posao koji je sve zahtjevniji, a istovremeno neophodan djeci s posebnim potrebama, nisu adekvatno plaćeni, a ta je tema otvorena i prilikom donošenja gradskog proračuna Grada Labina za 2023. godinu, na zadnjoj prošlogodišnjoj sjednici Gradskog vijeća.

- Dosadašnja satnica pomoćnika u nastavi, uglavnom izjednačena na razini cijele države, iznosila je 25 kuna neto, odnosno 3,32 eura. Iako za ta radna mjesta nije uvjet viša ili visoka stručna sprema, kao ni određene formalne pedagoške kompetencije, potpuno smo svjesni da je taj iznos puno niži od zasluženoga za ovaj osjetljiv, složeni i realno humani posao. Dobrodošla inicijativa, kroz prijedlog amandmana na proračun, na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća u 2022. godini išla je u smjeru u kojem smo već i planirali povećanja. No, umjesto prvotno najavljenog povećanja od 5 kuna po satu, odlučili smo satnicu dignuti za 10 kuna te će plaća za siječanj 2023. biti obračunata s iznosima satnice od 35 kuna, odnosno po novome 4,65 eura, pojasnio je ovo povećanje plaća labinski gradonačelnik Valter Glavičić.

Na ovaj će način pomoćnici u nastavi dobiti povećanje satnice, ali i ukupnih neto primanja za čak 40 posto. Udio u plaćama pomoćnika u nastavi sufinanciran je iz projekta "RAST II" za koji je Gradu Labinu za školsku godinu 2022./23. odobren iznos od nešto ispod 100.000 eura od strane Europskog socijalnog fonda. Međutim, do završetka projekta, razlika nakon povećanja primanja ide izravno na teret proračuna Grada Labina, dok će se za iduću školsku godinu većina sredstava opet nastojati osigurati bespovratno kroz projekte financirane putem natječaja Europske unije.

Dodajmo i to kako su se neto primanja asistenata za djecu s posebnim potrebama u labinskom dječjem vrtiću "Pjerina Verbanac" s početkom ove godine također povećala i to za iznos od 500 kuna odnosno 66,36 eura mjesečno, povećanjem dozvoljenog neoporezivog dijela dohotka.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom