aneks kolektivnog ugovora

Po kriteriju za isti posao ista plaća: U Buzetu korigirane plaće gradskoj upravi, vatrogasnoj postrojbi, vrtiću i učilištu

  Nakon drugih sredina kao što su Pula, Poreč i Umag, i Buzet se pridružio toj skupini gdje se materijalna prava, kao i ostala prava radnika, uskladilo sa svim proračunskim korisnicima. Za usklađenje koeficijenata za oko 120 djelatnika, masa sredstava za plaće je prilikom donošenja proračuna povećana za 6 posto, odnosno za oko 186.000 eura

| Autor: Gordana Čalić Šverko
Ilustracija (snimila Gordana Čalić Šverko)

Ilustracija (snimila Gordana Čalić Šverko)


Aneks kolektivnog ugovora za djelatnike gradske uprave, Javne vatrogasne postrojbe i Dječjeg vrtića kojim se mijenja iznos osnovice za obračun plaća te sada iznosi 703,43 eura, potpisali su gradonačelnik Buzeta Damir Kajin i sindikalni povjerenici podružnica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije. Taj će se aneks primjenjivati i na Pučko otvoreno učilište "Augustin Vivoda".

- Nakon nekih drugih sredina kao što su Pula, Poreč i Umag, i Buzet se pridružio toj skupini gdje se na neki način materijalna prava, kao i ostala prava radnika, uskladilo sa svim proračunskim korisnicima. S time da bi za Dom za starije trebalo danas potpisati novi kolektivni ugovor kojeg do sada nije imao. Kada govorim o tome da se desilo usklađenje, to znači da svi koriste istu obračunsku osnovicu od 703,43 eura, a da su koeficijenti usklađeni prema radnim mjestima i stručnoj spremi potrebnoj za to radno mjesto, istaknuo je voditelj Ureda Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Darko Vidmar.

Izrazio je zadovoljstvo i s drugim dijelom postignutog dogovora, a to je da nitko u Buzetu neće biti ispod minimalne plaće jer je osnovica takva da pokriva minimalnu plaću koja je od početka siječnja ove godine u Republici Hrvatskoj 700 eura bruto. Tako da se kod najniže plaćenih radnih mjesta rast odvija do 27 posto gledajući na ono što je bilo do sada dogovoreno, naglasio je Vidmar.

Iskazao je uvjerenje da će se gradski prihodi ostvarivati prema planu i da će se sredstva potrebna za to povećanje i osigurati u gradskom proračunu. Za usklađenje koeficijenata za oko 120 djelatnika, masa sredstava za plaće je prilikom donošenja proračuna povećana za 6 posto, odnosno za oko 186.000 eura.

- Mi nismo financijski ugrožen grad, kamo li opustošen, iako živimo od novca sa strane, a ne samo od poreznih obveznika Grada Buzeta. Kada kažem da živimo od novca sa strane, onda mislim prvenstveno na kapitalne investicije koje su u tijeku ili će se u dogledno vrijeme događati, a za što je opet novac jednim dijelom osiguran u proračunu. Ovi kolektivni ugovori su prilika da se Buzet uzdigne iznad prosječnosti i prati gradove koji najviše izdvajaju za svoje zaposlenike. U godinu dana ovo je treća korekcija, ne računajući onih dodatnih 10 posto u Domu za starije, iako, bez obzira na sve što se događa, još uvijek ne pratimo državne službe s njihovim korekcijama plaća. Plaće u Gradu Buzetu se od 2009. do 2021. godine nisu mijenjale, s time da se te 2021. godine samo vratilo onih 6 posto koliko je 2009. godine uzeto. Krajem prošle godine korigirane su za četiri posto i ove godine masa sredstava za plaće povećana je za šest posto. Cilj je bio da se najniže plaće usklade s minimalnom plaćom u državi koja u ovom trenutku iznosi 700 eura bruto. Prvi kriterij bio je da se sve uskladi s minimalnom bruto plaćom, a drugi kriterij da se za isti posao kod svih proračunskih korisnika isplaćuje ista plaća. U godinu dana nije moguće ispraviti jednu 'povijesnu nepravdu'. Korigirali smo koliko se dalo, a da li je to dovoljno pokazat će vrijeme, istaknuo je gradonačelnik Kajin.

Također je naglasio kako je uvjeren da će u vremenu koje predstoji, plaće biti sukus opstojnosti lokalne samouprave kao i da nije slučajno da je Vlada djelatnicima u financijama, socijali, zdravstvu, policiji…, linearno u prošloj godini povećala plaće za 12,44 posto, a u šest godina otkako je Plenković premijer za 33 posto. Naglasio je također kako bi njegov zahtjev u kontekstu kolektivnog ugovora Doma za starije bio da radnik nakon što priopći da odlazi s posla, nakon što iskoristi bolovanja, godišnji …, ostane na poslu barem tri mjeseca da se može doći do zamjene, ako je to uopće moguće uskladiti sa Zakonom o radu koji taj odnos ne regulira ili ga regulira na drugačiji način. U tom je dijelu, naglasio je Kajin, sustav radnog zakonodavstva u Hrvatskoj nakaradan pa ispada da poslodavac gotovo pa na ništa nema pravo.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter