Sve više berača stranaca?

Sezona bijelog tartufa: Cijene lete u nebo, a pravi ulovi sve su rjeđi

| Autor: Glas Istre
(Foto: David Matković, NN)

(Foto: David Matković, NN)


Vrijeme je kada se uživa u okusu najskupocjenije gljive na svijetu, bijelog tartufa. No, ove sezone za njega se treba itekako namučiti. Tartufa ima manje i sitni su, stoga su "pravi ulovi" rijetkost. Uz to posao otežavaju nestručni tartufari koji devastiraju prirodna stanište te gljive, prenosi HRT.

Beti i Bela iskusne su tartufarke. No da bi došle do tog skupocjenog gomolja, teren moraju dobro pronjuškati.

Najviše je malih i sitnih tartufa.

- Jako puno ima treće klase i treba vam sreće samo da nađete drugu ili prvu klasu. Tako da treba upornost i boriti se za čim više, kazao je Dragan Šćulac, tartufar.

Tartufa nema, potražnje ima pa i cijena za kilogram leti u nebo.

- Cijena je preko dvije tisuće eura za prvu klasu. Sve ovisi o primjerku. Druga klasa se kreće oko tisuću eura,a treća se vrti oko 400 eura, naveo je Šćulac.

Motovunska je šuma naše najpoznatije stanište bijelog tarufa. On je intenzivnog mirisa, jednako takvog i okusa i zbog toga je iznimno cijenjen.

Žele ga se dočepati mnogi pa u šumu ulaze bez potrebnog znanja, često ilegalno, devastirajući staništa tartufa. Posljednjih godina sve je više berača stranaca.

- Mi smatramo da bi istarsko tardicionalno tartufarstvo trebalo biti u rukama lokalnog stanovništva, a ne da to postane posao kao charter za jahte pa se ljudi pojavljuju iz svih krajeva svijeta, rekao je Robert Marušić, organizator sajmova tartufa, promotor i ugostitelj.

Buzetska je šumarija ove godine izdala 140 dozvola za skupljanje tartufa za vlastite potrebe, od toga 13 strancima. Sklopljen je i jedan ugovor za komercijalno skupljanje. No tartufari upozoravaju da stranci često nemaju potrebnih znanja za lov na tartufe, prenosi HRT.

- Nužno je da se napravi registar tartufara. Tko želi biti tartufar mora proći školu, položiti ispit. Da se zna tko je tarfufar i pod kojim uvijetima, kazao je Darko Muzica, predsjednik Udruge tartufara "Istra".

Dok se to ne učini, skupocjeni gomolj pokušavaju sačuvati na drugi način, pokrenuli su proces njegove zaštite oznakom zemljopisnog podrijetla.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Trenutno na cestama