SUSRET POVIJESNIH VOZILA

Oldtajmeri zagospodarili Likom, već su se provozali do planine Ličke Plješivice

| Autor: Marin Smolčić
(Snimio Marin Smolčić)

(Snimio Marin Smolčić)


U organizaciji Udruge povijesnih vozila "Ferdinand Budički" iz Zagreba i nekolicine ličkih entuzijasta sinoć je u kampu motela "Borje" u NP Plitvička jezera započeo 1. Susret povijesnih vozila "Nikola Tesla-Plitvička jezera". Nedugo nakon okupljanja 75 oldtajmera sa 140 sudionika iz cijele Hrvatske, Slovenije i Njemačke poplile su se kavice i sokovi pa se odmah krenulo na planirane aktivnosti. Više o svemu rekao nam je Otočanin Berislav Kostelac, jedan od organizatora ovoga susreta.

-Ubrzo po dolasku u Borje organiziran je Off road izlet i uspon na obližnju planinu Ličku Plješivicu i lokacija restorana "Licka kapa" kod Korenice. Treba reći kako se ti "starci" ne kvare i ne predaju lako i svi terenci koji su se popeli na planinu sjajno su izdržali ta opterećenja. Niti jedan nije "zakuhao" jer se nakon dolaska na Borje nisu dobro niti ohladili. Sinoć su organizirani i brojni individualni izleti: u NP Plitvička jezera, na Krbavsko polje, u Baraćeve špilje kod Rakovice, neki su željeli obići Titovu vilu "Izvor" ili tajanstveni objekt 99, bilo je i poklonika spuštanja niz Zip line žičaru "Mali medo" u Vrhovinama. Uglavnom u nacionalnom parku i obližnjim lokacijama sinoć su već zagosodarili oldtajmeri, govori Kostelac.

- Danas ćemo veći dio dana provesti na Ex-vojnom aerodromu Željava kod Ličkog Petrovog Sela. Osim vožnja po pisti, svakako će biti atraktivno fotografiranje u tunelima toga napuštenog   aerodroma unutar planine Lička Pljesivica. Neki sudionici susreta već su najavili posjetu ranču "Dolina jelena" i starom Drežnik gradu. Večeras ćemo se ponovno okupiti u našoj bazi, u kampu Borje gdje ćemo svi moći gledati i fotografirati kišu meteora, odnosno suze Svetog Lovre. Zadnjega dana susreta svi krećemo u Korenicu gdje ćemo načiniti počasni i pozdravni krug kroz taj gradić, kazao nam je Berislav Kostelac koji je uz pomoć prijatelja na ovaj susret dovezao prastari Citroen i tek nešto mlađu Vw Bubu.

(Snimio Marin Smolčić)(Snimio Marin Smolčić)

U razgovoru ističe veliku susretaljivost ravnatelja NP Plitvička jezera Tomislava Kovačevića zbog velikog popusta koji je ova ustanova dala sudionicima oldtajmer susreta, kao i Ante Kovača načelnika općine Plitvička Jezera koji je omogućio posjet aerodromu Željava i Korenici.

Od predsjednika Udruge povijesnih automobila "Ferdinand Budički" Valentina Valjaka doznajemo da bi se tijekom dana na Borju trebao pojaviti "car", Ford model T-1 iz 1922. godine, automobil s drvenim felgama, ujedno najstariji automobil u Hrvatskoj. Ovaj "starac" nije mogao stići cestama jer bi zbog vrlo male brzine svakako otežavao promet. Valentin je oduševljen prijemom i sudionicima ovoga okupljanja.

-Ovdje nam je odlično i imat ćemo tri vrlo dinamična dana. Okupilo se mnoštvo obitelji, tu su čak i kućni ljubimci. Smješteni smo u bungalovima kampa "Borje", neki su noćili u šatorima i pomalo se čudili svježini ličkog jutra. Cijela Lika je predivna, a NP Plitvička jezera i njegova okolica su doista posebni. Uostalom, gotovo svi sudionici ovoga oldtajmer susreta koji do sada nisu bili u Lici najavljuju svoje skore individualne dolaske, ističe Valentino Valjak.

(Snimio Marin Smolčić)(Snimio Marin Smolčić)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini