GRAĐEVINSKA DOZVOLA NA PUTU

Ideja stara 139 godina konačno pred realizacijom. USKORO KREĆE GRADNJA ŽIČARE NA UČKU VRIJEDNE 35 MILIJUNA EURA

| Autor: Hina
Završna stanica bit će ispod vrha Vojaka (Snimio Cristian Bruno Galić)

Završna stanica bit će ispod vrha Vojaka (Snimio Cristian Bruno Galić)


Za projekt "Žičara na Učku" se do kraja godine očekuje građevinska dozvola, a ukupna se investicija sada procjenjuje na oko 35 milijuna eura, izvijestili su u srijedu predstavnici stručnog tima tog projekta.

O stanju i budućnosti projekta te žičare, koja bi trebala biti u funkciji za najviše pet godina, a imala bi najdulju trasu među europskim žičarama, na konferenciji za novinare su govorili članovi stručnog tima Mladen Blažević, Milorad Stanić, Željko Kuiš i Ingo Kamenar.

Kako su istaknuli, izgledno je da bi do kraja godine mogla biti ishodovana građevinska dozvola za sve elemente žičare - polaznu stanicu u dnu kampa Medveja, završnu stanicu ispod vrha Vojaka, trasu i stupove s pristupnim putevima, pristupnu cestu do polazne stanice te vodoopskrbu i odvodnju. 

Po iznijetim podacima, ukupna investicija sada se procjenjuje na oko 35 milijuna eura, od čega se vrijednost pristupnih cesta procjenjuje na pet milijuna eura, a izgradnja panoramskog restorana u sklopu vršne stanice žičare na 1,5 milijun eura.

O mogućim investitorima više će se znati nakon ishođenja građevinske dozvole, pri čemu su kao jedna od mogućnosti financiranja spomenuti europski fondovi, a očekuje se i dodatno sudjelovanje gospodarstvenika, lokalne zajednice i fizičkih osoba.

Žičara će od polazne do završne stanice biti dugačka 4.696 metara, s visinskom razlikom od 1.310 metara, a dolazna stanica bit će na 1.355 metara.

Imat će pet stupova, maksimalna brzina vožnje bit će 10 metara u sekundi, a putna brzina vožnje sedam metara u sekundi.

Vožnja će trajati osam i pol minuta, a kapacitet kabine će biti 60 osoba, odnosno 310 putnika na sat.

Po iznijetim podacima, tvrtks Žičara Učka d.o.o. ima 275 udjelničara, među kojima su Primorsko-goranska i Istarska županija, devet lokalnih jednica, 36 gospodarskih subjekata te 220 fizičkih osoba. Više od polovice, 55 posto udjela, drži javni sektor.

Studija izvedivosti predviđa oko 320.000 posjetitelja na godinu pa se očekuje kako bi i turistički sektor na Liburniji u tom projektu imao ekonomski interes, posebice u proširenju pred i posezone.

Ideja o žičari na Učku začeta je prije 139 godina, aktualizirana je 70-tih godina prošlog stoljeća, a sadašnji projekt pokrenut je prije 10-ak godina.

Posljednjih godina bilo je zastoja, ponajviše zbog izmjene i dopune projektne dokumentacije, izrade studije glavne ocjene o prihvatljivosti zahvata za ekološku mrežu te izmjene i dopune trase žičare, odnosno dopune te studije.

Potkraj svibnja istekao je rok za monitoring te je od izrađivača studije dobiveno očitovanje da nema značajnijeg utjecaja zahvata na prostor.

Stoga se, kažu u stručnom timu, sada čeka rješenje mjerodavnog ureda za urbanizam, a prije toga i pozitivno mišljenje Zavoda za zaštitu prirode i okoliša pri Ministarstvu gospodarstva.

Na konferenciji su bili i vlasnici turističkih agencija i udjelničari u projektu - Katarina Hauptfeld i Dragan Brnić, koji su naglasili mogućnosti koje bi žičara, stvaranjem novog cjelogodišnjeg turističkog proizvoda, donijela cjelokupnoj turističkoj ponudi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum