VRIJEDNOST OKO 430 MILIJUNA EURA

Hrvatskoj iz Instrumenta za povezivanje Europe odobrena četiri nova prometna projekta

Arhiva

Arhiva


Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture izvijestilo je u četvrtak da su Hrvatskoj iz Instrumenta za povezivanje Europe odobrena četiri nova prometna projekta, čime ukupna vrijednost odobrenih sredstava za ukupno 36 prometnih projekata trenutno doseže oko 430 milijuna eura.

U priopćenju za medije se navodi da su na Odboru za koordinaciju Instrumenta za povezivanje Europe (CEF) zaduženom za prometni sektor, koji je krajem prošlog tjedna održan u Bruxellesu, predstavljeni rezultati evaluacije dva CEF-ova poziva za dodjelu sredstava, na kojima je Hrvatskoj odobreno financiranje četiri nova prometna projekta.

"S odobrenjem ovih projekata Hrvatska danas broji ukupno 36 prometnih projekata koji se financiranju iz CEF-a, a čija ukupna vrijednost odobrenih sredstava iznosi oko 430 milijuna eura", kažu iz Ministarstva.

Tako je projekt nadogradnje infrastrukture Riječke luke – AGCT dredging vrijedan 13,9 milijuna eura, a koordinator projekta Lučka uprava Rijeka će ga provoditi u partnerstvu s koncesionarom na terminalu Brajdica, tvrtkom Jadranska vrata.

"Sredstvima će se financirati prilagodbu luke kako bi se povećali kapaciteti i mogućnost primanja većih plovila. Glavni cilj projekta je uklanjanje uskog grla zbog znatnih ograničenja terminala Brajdica, u svrhu poboljšanja učinkovitosti rukovanja teretom na terminalu te mogućnosti vezivanja većih brodova", pojašnjavaju iz Ministarstva.

Tu je i projekt MULTI E, višestruka inicijativa za gradski i prijevoz na velike udaljenosti putem električnog pogona i punjenja na prirodni stlačeni plin (MULTI E project: Multiple urban and long distance transport initiative - Electric and CNG), ukupne vrijednosti 13 milijuna eura.

Hrvatska ga je prijavila s partnerima iz Italije, Slovenije i Slovačke, s ciljem financiranja razvoja čistog transporta koji se temelji na alternativnim gorivima.

"Projektom se planira ugradnja više standardnih AC/DC punjača za električna vozila, različite napojne snage, kao i nekoliko stanica za punjenje u Zagrebu, Rijeci, Šibeniku i Zadru", navodi se u priopćenju.

Nadalje, projekt implementacije sustava nadzora lokalnog zračnog prometa prijemnikom ADS-B-OUT funkcijom na DASH-8 i Airbus floti aviona Croatia Airlines vrijedan je 750 tisuća eura. Njime će nacionalni avioprijevoznik Croatia Airlines financirati nabavku i nužnu implementaciju sustava nadzora lokalnog zračnog prometa prijemnikom ADS-B za Dash Q400 i Airbus flotu aviona.  

"Cilj je poboljšanje učinkovitosti letenja, sigurnosti, smanjenja zagađenja i optimizacije SESAR projekta", kažu iz ministarstva.

Implementacija SWIM (Y) rješenja i usklađivanje funkcionalnosti zajedničkog COOPANS upravljanja zračnim prometom s Pilot Common Project regulativom je pak projekt vrijednosti 592,5 milijuna eura, a u njemu Hrvatska kontrola zračne plovidbe sudjeluje zajedno sa zračnim kontrolama drugih 25 zemalja članica EU.

Taj je projekt usmjeren na usklađivanje funkcionalnosti zajedničkog COOPANS upravljanja zračnim prometom s Pilot Common Project regulativom.

Kombinacija bespovratnih sredstava i kredita EIB-a

Pozivi CEF- a kroz koji su odobrena ova četiri projekta - Blending Poziv i Single European Sky– SESAR priority - objavljeni su tijekom 2017. godine s ciljem financiranja projekata koji kombiniraju bespovratna sredstva CEF-a te kreditna sredstva Europske investicijske banke (EIB).

Osim navedenog, SESAR Poziv financira projekte usmjerene na modernizaciju rada i održavanja infrastrukture u europskom zračnom prometu.

Podsjećaju da je CEF kao program uspostavljen 2014. s ciljem podupiranja ulaganja u transeuropsku prometnu mrežu (TEN-T), odnosno doprinosa završetku izgradnje njegove osnovne mreže do 2030. te sveobuhvatne do 2050. CEF također podupire i uvođenje europskih sustava upravljanja prometom za sve oblike prometa te olakšava put Europske unije prema čistoj i povezanoj mobilnosti. (Hina) 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter