KAPITALNI PROJEKTI

VLADA AMENOVALA NIZ PROJEKATA ZA PULU I ISTRU, otvara se put za investicije od oko tri milijarde kuna


Svi najavljeni projekti vezani za Grad Pulu i Istarsku županiju amenovala je Vlada Republike Hrvatske na današnjoj sjednici održanoj u Puli.

Prihvaćeni su tako, možda jedni od najvažnijih projekata za Puli i Istarsku županiji, oni koji se tiču "sudbine" Muzila, Hidrobaze i Saccorgiane te Velikog Brijuna.

U ta četiri projekta koji bi nakon prenamjene i uz ugovore između lokalne samouprave i Republike Hrvatske trebali postati turističke lokacije, po procjenama bi se uložilo ukupno 3 milijarde kuna.

Nadalje, prihvaćeni su prijedlozi odluke o izmjenama i dopunama Ugovora o koncesiji za financiranje, građenje, upravljanje i održavanje "Jadranske autoceste" – dionica: Dragonja - Pula i Kanfanar - Pazin - Matulji te prijedlog zaključka o obnovi ili izgradnji zamjenskog mosta preko rijeke Dragonje kod GP Kaštel – Dragonja. Prihvaćen je i prijedlog zaključka u vezi s realizacijom projekta rekonstrukcije državne ceste na dionici GP Plovanija - Buje u duljini od 7,8 kilometara te prijedlog zaključka o iskazivanju namjere za darovanje dijela Vojnog letjelišta Pula Općini Ližnjan. Prihvaćen je nadalje, prijedlog zaključka u vezi s rješavanjem problematike plasmana goriva iz otpada iz centara za gospodarenje otpadom te prijedlog zaključka u vezi s uključivanjem jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave u projekt eKomunikacije na općinskim i trgovačkim sudovima u Republici Hrvatskoj.

Odobrena je nadalje, rekonstrukcija i dogradnja poslovne zgrade Društvenog centra Veli Jože u Pazinu za potrebe smještaja pravosudnih tijela i Ispostave područnog ureda za katastar u Pazinu te prijedlog zaključka u vezi s revitalizacijom rudarske baštine u Gradu Labinu. Riješeno je i osnivanje prava služnosti na poljoprivrednom zemljištu u vlasništvu Republike Hrvatske u Vodnjanu za izgradnju građevina infrastrukturne namjene.

Nadalje, odlučeno je da će se osnovati Povjerenstvo za pripremu i realizaciju turističkog razvojnog projekta Veliki Brijun. Na današnjoj sjednici Vlade zgrada prihvatilišta za beskućnike darovana je Gradu Puli u tu namjenu, a u svrhu izgradnje javnog parkirališta, Vlada će darovati Gradu Puli i dio bivše vojarne Vallelunga. Isto će učiniti i s nekretninom u svom vlasništvu za osnivanje poduzetničkog centra „Co-working Pula.

Nadalje, prihvaćen je i prijedlog o darovanju nekretnina Gradu Umagu za izgradnju postrojenja za reciklažu građevinskog materijala i deponija neiskoristivog građevinskog materijala u predjelu zone Valdemat te dijelova nekretnine za izgradnju prometnica, oborinske odvodnje i elektrotehničke infrastrukture. Država će nadalje, darovati Općini Pićan nekretnine koje se nalaze u Poduzetničkoj zoni Pićan, za ostvarenja projekta izgradnje poduzetničke infrastrukture, a Gradu Rovinju nekretnine u svrhu rekonstrukcije streljane Turnin. Grad Buje dobit će nekretninu u svrhu rekonstrukcije zgrade stare uljare u muzej maslinarstva .Prihvaćen je nadalje prijedlog odluke o darovanju nekretnine Gradu Novigradu u svrhu proširenja Radne zone Vidal, Raša će dobiti nekretnine za izgradnju memorijalnog centra posvećenog povijesti Raše. Za kraj, odlučeno je da zgrada Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje u Puli (na Portarati) ide u prodaju, i to za 15,6 milijuna kuna. (G. I.)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter