KVARTET GIIPUJA NA PULSKIM ŠTERNAMA

100 ŠTERNI, ĆO!: Reinterpretacija tradicije u virtuoznom jazz ruhu

| Autor: Tea TIDIĆ


Jedna od najoriginalnijih turneja jest zasigurno ona kvarteta GIIPUJA. Oni su naime ove godine krenuli na turneju pod nazivom "100 šterni, ćo!" u sklopu koje su u nedjelju nastupili u Puli.

Točnije - nastupili su na tri šterne na pulskom području, te su jušto u podne zasvirali pored šterne u atriju pulskog Kaštela. Taj, podnevni koncert je bio 84. po redu, 85. stanica turneje bila je šterna u Štinjanu, a 86. nastup bio je poslijepodne kod šterne u Franjevačkom samostanu u Puli.

Vrhunska svirka

Makar izbor koncertne pozornice na prvu možda izgleda neobičan, ove lokacije se odlično uklapaju u autentični glazbeni izričaj kvarteta GIIPUJA, kojeg čine kontrabasist Damjan Grbac, zatim Marko First na violini i sopeli, Aldo Foško na bas klarinetu i bubnjar Tonči Grabušić.

Giipuja na pulskom Kaštelu (Snimila Tea Tidić)Giipuja na pulskom Kaštelu (Snimila Tea Tidić)

Ovaj sastav kroz tradicijske i autorske skladbe spaja etno glazbu Istre i Kvarnera sa suvremenim jazzom. Tako su u atriju pulskog Kaštela izveli napjev "Lipo jadri novi brod po moru", zatim autorsku "Heavy Swing" te za kraj "Nemantinjadu".

Giipuja u Franjevačkom samostanu (Snimio Duško Marušić Čiči)Giipuja u Franjevačkom samostanu (Snimio Duško Marušić Čiči)

Ovaj kvartet redom čine prekaljeni virtuozi, dobro znani po svom radu i muziciranju u brojnim sastavima diljem zemlje, a osim vrhunske svirke odlikuju ih i zaista intrigantne skladbe, u kojima reinterpretiraju tradicijske napjeve i melodije u jazz ruhu. Na svojim nastupima GIIPUJA ima i edukativni dio - glazbenici posjetiteljima predstavljaju instrumente ili pak tradicijske napjeve koje su izveli.

Nastupi se nastavljaju

Turneja "100 šterni, ćo!" nastavlja se i dalje po šternama Istre i Primorja, otoka i Gorskog kotara. Program se održava pod pokroviteljstvom: Grada Pule, Grada Rijeke, Grada Buje, Turističke zajednice Općine Vrbnik, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, HUZIP-a, HGU "Jer svirati se mora 2",   Primorsko-goranske županije, Općine Lovran, Grada Kastva, Općine Mošćenička Draga, Grada Pazina, Općine Matulji, ProRec, G.I.S. d.o.o. i Rezonator Records.

Giipuja na pulskom Kaštelu (Snimila Tea Tidić)Giipuja na pulskom Kaštelu (Snimila Tea Tidić)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater