NA PROGRAMU OD 4. DO 13. RUJNA

PREMANKULTURA (SEPTEMBART): Na placi nastupaju Bruno Krajcar Band, Brass Band ZT Vižinada i Leon Brenko Quartet

Održat će se tri koncerta, pa tako u nedjelju, 4. rujna nastupa Bruno Krajcar Band, u subotu, 10. rujna nastupa Brass Band ZT Vižinada, a utorak 13. rujna Leon Brenko Quartet. Svi koncerti započet će u 20.30, a u slučaju kiše bit će odgođeni. Ulaz je slobodan

| Autor: Mladen RADIĆ
Bruno Krajcar (Snimio Dejan Štifanić)

Bruno Krajcar (Snimio Dejan Štifanić)


Fenoliga udruga u kulturi u sklopu svojeg tradicionalnog projekta PremanKultura (SeptembArt) organizira koncertni program na placi u Premanturi.

Održat će se tri koncerta, pa tako u nedjelju, 4. rujna nastupa Bruno Krajcar Band, u subotu, 10. rujna nastupa Brass Band ZT Vižinada, a utorak 13. rujna Leon Brenko Quartet. Svi koncerti započet će u 20.30, a u slučaju kiše bit će odgođeni. Ulaz je slobodan.

Gospel i jazz

Bruno Krajcar svoj glazbeni izričaj danas najviše temelji na blues, gospel i jazz uzorima u koje ugrađuje tradiciju Istre, bilo u vidu izvornog teksta, tradicionalnih instrumenata ili istarske ljestvice. Autor je oko 500 skladbi (popularne, sakralne, šansone, pjesme za djecu, kazalište, zborove, klape...), a sklada i surađuje sa mnogim eminentnim glazbenicima te nastupa na brojnim festivalima i koncertima u zemlji i inozemstvu (Europa i SAD). Među brojnim nagradama izdvaja strukovnu nagradu "Status" (HGU) za najinstrumentalista u 2004. godini, godišnju nagradu Hrvatskog društva skladatelja Milivoj Koerbler za 2007. godinu, nagradu Porin 2008., 2016. i 2020. za najbolje etno albume i albume folklorne glazbe, zatim Porin za album popularne duhovne glazbe 2021., te nagradu "Istriana" za najglazbenika Istarske županije za 2009.

Autorski surađuje s brojnim eminentnim domaćim i inozemnim glazbenicima kao što su Oliver Dragojević, Lidija Percan, Bobby Solo, Josipa Lisac, Radojka Šverko, Tereza Kesovija, Vlatko Stefanovski, Ana i Viktor Vidović, Edim Karamazov, Stjepan Hauser, Tamara Obrovac, Elvis Stanić, Tedi Spalato, Meri Cetinić, Tomislav Bralić i klapa Intrade, Davor Radolfi, Vanna, Alen Vitasović, Jacques Houdek, Marko Kutlić, Marko Tolja, Putokazi, Tina Vukov i mnogi drugi.

U Premanturi će izvoditi instrumentalnu glazbu s njegovog posljednjeg albuma "Istrian Instrumental Rhapsody" koji je posveta Ivanu Matetiću Ronjgovu i istarskoj ljestvici, te je bio nominiran za Porina. Uz Krajcara nastupit će Nenad Mirt koji svira bas gitaru, bubanj svira Vedran Vojnić, a Denis Razumović Razz saksofon.

Limena glazba

Po osnivanju ZT Vižinada 1992., zahvaljujući inicijativi nekolicine bivših glazbenika, među kojima i tadašnjeg predsjednika ZT Antonija Boccatija, rođena je ideja da se ponovno formira limena glazba što je 1993. i učinjeno pod vodstvom uspješnog i neumornog dirigenta Klaudija Žigantea. Tradicija limene glazbe Vižinade seže od kraja 19. u početak 20. stoljeća, a već je jednom obnavljana nakon Drugog svjetskoga rata.

Pod vodstvom Žigantea koji je u svoj rad unio veliko znanje, trud, zalaganje, ljubav i entuzijazam Limena glazba Zajednice Talijana Vižinada uspješno je djelovala od osnutka, 1993. do 2012. Od 2013. godine Limenu glazbu ZT Vižinada preuzima prof. Alen Bernobić. Te iste godine otvara se prva grupa za mlade polaznike te doseže brojku od 25 polaznika. Danas taj broj seže do 45 mladih, što aktivnih muzičara, što polaznika solfeggia. Pod vodstvom prof. Bernobića orkestar je napravio i vidljive pomake na području repertoara koji je veoma šarolik - od popa, rocka, disca, funka 70-ih i 80-ih pa do glazbenih hitova današnjice. Od marševa za fešte do marševa za pogrebe.

Pomalo odmaknut od tipičnih gabarita puhačkih orkestara Band donosi noviji, žešći, plesniji touch u svijet puhača. Godine 2019. Limena glazba Zajednice Talijana Vižinada mijenja ime u Brass Band Zajednice Talijana Vižinada. Na 15-ak nastupa godišnje ovaj orkestar širi veselje, prijateljstvo i dobru glazbu. Orkestar je sastavljen od banda (bubanj, klavijature, bas, električna gitara) i puhačkih instrumenata (saksofona, truba, flauta, trombona, baritona, melofona, klarineta…)

Istarski jazz glazbenik, klavijaturist, muzikolog i kompozitor Leon Brenko, sredinom ljeta prošle godine objavio je svoj album prvijenac "From Now On", s kompletno autorskim kompozicijama. Uz Brenka na klaviru i klavijaturama u snimanju albuma sudjelovali su renomirani hrvatski glazbenici Marko Lazarić, Alen Spada, Bojan Skočilić, Boro Lukić i Toni Pernić. Album je već u prvim tjednima privukao veliku pažnju publike i eminentnih glazbenih kritičara koji su ga popratili odličnim recenzijama.

"Say It Again", kompozicija s albuma postala je u samo dva mjeseca Pjesma godine na uglednom svjetskom jazz portalu All About Jazz gdje je bila najslušanija pjesma u 2021. Album se može online u cijelosti poslušati na svim digitalnim platformama (https://bfan.link/from-now-on-leon-brenko).

Leon Brenko Quartet čine Leon Brenko (klavir, klavijature), Alen Spada (gitara), Bojan Skočilić (bas gitara, kontrabas) i Marko Lazarić (bubnjevi).

Brenko se glazbom bavi od najranijih dana, a Jazz svira od svoje dvadesete godine. Nastupa na brojnim festivalima i surađuje s renomiranim hrvatskim jazz glazbenicima, a od stranih posebno izdvaja nastupe s legendarnim američkim jazz trubačem Eddiejem Hendersonom te američkom pjevačicom Sharon Clark. Dobitnik je strukovne nagrade Status Hrvatske glazbene unije za 2013. godinu u kategoriji najboljeg pop klavijaturista. Aktivan je i kao studijski glazbenik te je kao aranžer i izvođač sudjelovao u nekoliko projekata koji su nagrađeni strukovnom nagradom Porin. Godine

Godine 2014. s bendom Shugo's Foosy snimio je autorski jazz fusion album "Grains Of Sand" na kojem se pojavljuje kao autor, aranžer i izvođač.

Manifestacija je omogućena financijskim sredstvima Općine Medulin, Turističke zajednice općine Medulin, te Arena Hospitality Group.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini