POVRATNIČKO IZDANJE

POGLEDAJTE VIDEO / Tram 11 nakon 22 godine izbacili novi album "Jedan i jedan"

| Autor: Tea TIDIĆ
Tram 11 (Snimio Zvonimir Rendeli)

Tram 11 (Snimio Zvonimir Rendeli)


Kada su povratnički koncert u Domu sportova 2017. godine rasprodali u rekordnom roku, bilo je jasno da priča koju su Tram 11 prekinuli na vrhuncu karijere nije završena i da fanovi ovih kultnih rapera od njih žele još.

Tada su svima obećali novi materijal. Obećanje je ispunjeno točno 22 godine nakon njihovog posljednjeg albuma "Vrućina gradskog asfalta" - napokon im je izašao novi album "Jedan i jedan".

Koliki je interes za glazbeni rad ovog kultnog dvojca dovoljno govori da je cijela prva edicija ovog albuma rasprodana već u pretprodaji.

Novi album najavljen je u lipnju 2020. godine s pjesmom "Jebo sliku svoju", a nakon nje, došla je pjesma "Uhićen". Cijeli album nosi 14 pjesama i 5 intra - skitova. U pjesmi "Potez lovca" gostuju Nered & Stoka, a u "Upad u klub" Pendrek, Marchello, Adnan i Suicidal.

Album "Jedan i jedan" odiše tematikom i metaforama današnjice i vodi nas u svijet rapa ovog zagrebačkog dvojca koji su jedni od utemeljitelja hrvatske rap scene.

"Album je podijeljen u četiri odlomka zanimljivim skitovima naše operaterke Tram 11 hotlinea. Pričamo o društvenim nesuglasicama, razgolićujemo političku scenu i sve njene aktere i poltrone, upozoravamo na mnoge bolesti društva i pojedinaca, razotkrivamo lažne vođe, lažne mesije i jednoumlje medijske pa i kulturne scene, pričamo o kvartovskim preživljavanjima, raperskoj bahatosti i očuvanju HipHop kulture, ljubavnim nedoumicama, izazovima društvenih mreža, a i o nesvijetloj budućnosti u kojoj smo zapleli. Uglavnom, radimo sve što smo radili na našim albumima do sada, negativno pretvaramo u pozitivno. Ovo je još jedan dokument vremena iz kuhinje Tram 11", o albumu je rekao Woo.

Foto

Naslovnica albuma Tram 11 "Jedan i jedan"

Ukupno 14 novih pjesama na ovom albumu nudi raznolike teme; od ozbiljnih političko društvenih do ljubavnih.

Producenti albuma su Sett, Koolade, Kickass i Brkah, a "Jedan i jedan" ima i posebne goste: Nereda, Stoku, Pendreka, Suicidala, Adnana i Marchella.

"Čim je počela priča o stvaranju novog Tram materijala, ideje su počele kapati kao da se nismo ni razišli. Tako smo u nekoliko mjeseci imali popis od 22-23 stvari, počeli birati beatove, pisati refrene i tekstove", rekao je Target, a Woo se nadovezao:

"Jako se veselim albumu i nema mi većeg gušta od stvaranja novog Tram 11 materijala. Dvije godine smo radili, pisali, snimali, veselili se novom albumu i sad je napokon vani. Vjerujem da će album zabaviti fanove isto kao što je nama bilo zabavno snimati ga."

Paralelno s albumom izlazi i spot za pjesmu "Fali nam (malo Gengsta)" koji je režirao Danijel Tipura Tipi, a koji se može pogledati na YouTubeu.

Recenzije za ovaj album već polako pristižu, a Saša Dragaš ih je opisao kao dva staforda, koji, kad zagrizu, ne puštaju. Album "Jedan i jedan" je opisao kao moćan album koji je s guštom poslušao i u mislima se pokoji put i posvadio s njegovim vlasnicima. "U svakoj od četiri cjeline na albumu, Woo i Target 'buldožderski' pljuju istini u oči ili 'pankrtovski' ogoljuju istinu i sipaju je u uši slušatelja. U tom smislu, mnogo je toga pankerskog u njihovu rapu i artističkom gardu", dio je iz recenzije Saše Dragaša.

Jedan od prvih ljudi s kultne stojedinice, Slavin Balen, također je među prvima poslušao album i za njega rekao da već na početku 2022. godine možemo ustvrditi da imamo možebitno najbolji rap regionalni materijal u obliku albuma.

"Beat je čvrst, Woo zvuči fantastično ošto, grubo, ljutit je i nasilan. Target ga izvrsno nadopunjuje. Izdvajaju se "Druga su vremena" i "Pričamo o ...", rekao je Balen u svom osvrtu.

Album je dostupan u svim shopovima i na webu Menarta, a može se poslušati i na svim digitalnim servisima na linku https://bfan.link/jedan-i-jedan.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini