VELIKO PRIZNANJE

KUD IDIJOTI: Pulskim legendama punka ROCK&OFF NAGRADA ZA ŽIVOTNO DJELO

| Autor: Tea TIDIĆ
KUD Idijoti (Hrvoje POLAN)

KUD Idijoti (Hrvoje POLAN)


Osnovani godine 1981., legendarni pulski punk band, KUD Idijoti, iako su prestali postojati 2012. godine nakon smrti pjevača Branka Črnca Tuste, svojom glazbenom ostavštinom ostavili su neizbrisiv trag na glazbenoj sceni.

Nedavno je dio povijesti KUD Idijota ovjekovječena u filmu "Tusta", a direkcija nezavisne nagrade Rock&Off ovim će legendarnim punkerima 30. siječnja u zagrebačkoj Tvornici, uručiti nagradu za životno djelo.

Prošle godine je Rock&Off nagrada za životno djelo dodijeljena legendarnom nezavisnom izdavaču Zdenku Franjiću, a KUD Idijoti su drugi dobitnici Rock&Off nagrade za životno djelo kojom se, neki će reći "konačno", prepoznaje značaj i mjesto KUD Idijota koje im na domaćoj rock i punk sceni pripada.

Predvođeni motom "tri akorda i istina", Sale Veruda, Branko Črnac Tusta, Diego Bosusco Ptica i Nenad Marijanović Fric početkom osamdesetih u Puli oformili su legendarnu postavu KUD Idijota. Prva prekretnica u radu benda bila je pobjeda na Omladinskom festivalu u Subotici nakon čega su uslijedili koncerti i širenje punk evanđelja po znojnim klubovima i podrumima širom bivše države, ali i šire.

Jedno od takvih gostovanja, u talijanskoj Reggio Calabriji, ušlo je u povijest po intervenciji karabinjera i epilogu na nacionalnoj televiziji Rai due. A sve zbog pjesme "Bandiera Rossa" koja će Idijotima donijeti neprilike i u olovnim vremenima hrvatskih devedesetih.

Koliko god su zbog svoje tvrdoglave odluke da nam isporuče istinu bez kompromisa bili nepopularni, pa i zabranjivani u domaćoj javnosti, toliko su van granica Hrvatske osvajali najveće pozornice, uključujući i onu na mađarskom Sziget festivalu ili u Ljubljani, kao predgrupa Ramonesima. Upravo je to dimenzija benda koja se, u svjetlu njihovog nastojanja da prikažu i prokažu neuništivost gluposti, prelako zanemaruje: KUD Idijoti bili su strastveni svirački kolektiv čiji su riffovi i tutnjanje bubnja, ali i Tustina neponovljiva pojava, iza sebe ostavljali brojne znojne "žrtve" i duh oslobođenog punka!, navode iz direkcije Rock&Off-a.

"Rock&Off Nagrada za životno djelo KUD Idijotima zapravo je zahvala domaće rock i punk scene, bendova poput Hladnog piva, TBF-a ili Mašinka na koje su Idijoti utjecali svojom glazbom i stavom. Za slobodu i mir borili su se humorom, strašću i gitarama. Nedavno prikazani film "Tusta" autora Andreja Korovljeva i objavljena knjiga Nenada Marjanovića dr. Frica "Život s Idi(j)otima" samo su potvrda da ova nagrada ide u ruke ljudima koji su postali ikone punk rocka na ovim prostorima.

Zbog toga su jedan od naših najvažnijih bendova u posljednjih pola stoljeća, ma šta vam govorili, ma šta uradili!", zaključuje direkcija Rock&Off-a.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini