SVJETSKA PREMIJERA SUTRA NA MOTOVUN FILM FESTIVALU

Andrej Korovljev, redatelj dokumentarnog filma "Tusta": BRANKO ČRNAC BIO JE CHE GUEVARA OVIH PROSTORA

| Autor: Mladen RADIĆ
Iz filma "Tusta" Andreja Korovljeva (Anamarija VARTABEDIJAN)

Iz filma "Tusta" Andreja Korovljeva (Anamarija VARTABEDIJAN)


U filmu se pojavljuje veliki broj lica sa ex-Yu glazbene scene, članovi svih postava KUD Idijota, rock kritičari od Vardara pa do Triglava, Tustina obitelj, rodbina, prijatelji, Uljanikovci... Cilj nam je bio opisati Tustin život, lik i djelo, slojevito te izbjegavati zamke i klišeje glazbenog dokumentarca * Tusta je nama klincima bio oličenje ortodoksne pankerčine, čovjeka kojem punk nije izgled već nešto što nosiš unutar sebe, ideja i ideal, ne sezonska garderoba koja se nosi dok se čovjek ne uozbilji i zaposli

Nakon više godina čekanja, biografski dokumentarni film "Tusta" o legendarnom pokojnom pjevaču KUD Idijota Branku Črncu Tusti imati će svjetsku premijeru na Motovun Film Festivalu, u petak u 23.30 na glavnom motovunskom trgu. Redatelj filma, Puljanin Andrej Korovljev, pozabavio se životom čovjeka kojeg opisuje kao "najvećeg frontmana ex-Yu punk rock scene, uvjerenog antifašista i borca za radnička prava". Korovljev, dvostruki dobitnik Porina i Oktavijana, autor dokumentaraca "Godine hrđe" i "Una storia polesana", ispričao nam je kako je bilo raditi na filmu i što je otkrio o Tusti.

- Tko je sve bio uključen u izradu filma, a tko je sve intervjuiran u filmu?

- Otvaramo intervju pitanjem na koje bi odgovor zauzeo bar jednu novinsku stranicu ako krenem nabrajati. Moj producent, profesor Nenad Puhovski nabrojao je 185 imena na odjavnoj špici te zaključio da je to najduža odjavna špica jednog dokumentarnog filma na ovim prostorima. Nije ni čudo, proputovali smo cijelu ex-Jugoslaviju i snimili nevjerojatnu količinu materijala, stotinjak sati. Film je snimala mala gerilska ćelija, "run and gun" ekipa vrhunskih filmskih revolveraša: izvršna producentica Neda Frank (logistički mozak operacije), snimatelj Goran Legović (najoštriji kadar Monte Magna), tonac Ivan Šmintić (kupio najviše vinila od Saleta Verude ikad). Producent je čuvena produkcijska kuća specijalizirana isključivo za dokumentarni film na čelu sa iskusnim morskim vukom Nenadom Puhovskim. U postprodukciji glavnu ulogu odigrala je montažerka i koscenaristica Vesna Biljan koja je udahnula filmu svježu i savršenu dozu dramaturgije i poetike. Film je sufinanciran sredstvima HAVC-a koproducenti su Wake Up Film, Filmski centar Srbije, Award Film i Zagreb Film. U filmu se pojavljuje veliki broj lica sa ex-Yu glazbene scene, članovi svih postava KUD Idijota, rock kritičari od Vardara pa do Triglava, Tustina obitelj, rodbina, prijatelji, Uljanikovci... Cilj nam je bio opisati Tustin život, lik i djelo, slojevito te izbjegavati zamke i klišeje glazbenog dokumentarca.

- Koliko dugo se radilo na filmu? Čini mi se da je prošlo neko vrijeme...

- Na filmu se radilo oko pet godina, film smo stvarali studiozno i beskompromisno kako nam je cilj bio predstaviti Tustu i KUD Idijote iznutra. Nikako enciklopedijski suhoparno, već napose životno s puno duha i emocija, onakve kakvi su bili i po čemu ih prepoznaju. Takav pristup zahtjeva podosta vremena: istraživački rad, savršenu organizaciju i pedantno snimanje te tisuće prijeđenih kilometara, studiozno sakupljanje arhivske građe, postprodukciju koja je bila kompleksna i zahtjevnija od samog snimanja. Nismo vodili računa na kvantitativne mjerne jedinice poput mjeseci ili godina, radili smo film dok nismo bili zadovoljni. Nismo radili film za sebe, radili smo film za publiku. Počastit ću vas kuriozitetom, prva "ruka" filma trajala je više od četiri sata. Pustili smo tu verziju nekim nama dragim ljudima, mahom kritički nastrojenim kolegama filmskim djelatnicima, koji su svi od reda rekli da su ga pogledali u dahu, nisu ni osjetili ta četiri sata i da imaju feeling da bi gledali još. Ostali smo paf, kako sada skratiti film na ispod dva sata, eto pa pogađajte koliko je samo taj proces skraćivanja mogao trajati. Ja se iskreno nadam da ćemo imati priliku napraviti mini seriju no o tom potom...

- Koji je dio snimanja bio najzanimljiviji?

- Teško je izdvojiti jer je snimanje bilo spektakularno, Tusta i Idijoti su tema koja nas je furala od smijeha do suza i natrag. Fenomenalno iskustvo, nezaboravni sugovornici, fenomenalni domaćini u Ljubljani, Beogradu, Novom Sadu, Skoplju... Postoji bar sto i jedna anegdota sa snimanja filma, nema gdje nismo snimali i bili dobrodošli, evo recimo čak i u srpskom parlamentu snimajući zastupnika koji je odrastao uz muziku Idijota, to je bilo podosta ludo, častili nas, raspitivali se kako je u Puli, fotkali se pored Radauševog kipa kralja Tomislava na samom ulazu u parlament, osiguranju ništa nije bilo jasno... Probali smo pasulj po Tustinom receptu usred Novog sada, prošli sva mjesta gdje je njegova noga kročila, zezali se sa svim ljudima koji su iskreno voljeli Tustu i Idijote, bili na koncertima, snimali i družili se u studijima i prostorijama za probe najvećih legendi rock scene: Canetom, Kojom, Rambom, Lovšinom, Urbanom, Predinom... Nezaboravno iskustvo, a da nije bilo baš nikakvih prepreka. Čim spomeneš o kome i čemu radiš film sva vrata su ti otvorena, tu vidiš koliko je Branko Črnac bio velik, Che Guevara ovih prostora. Bili smo jako ponosni na to.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter