NAJNOVIJEPočelo 30. izdanje festivala u Grožnjanu

JAZZ IS BACK! - BP: Od etno glazbe do klasičnog jazza

| Autor: Luka JELAVIĆ
Jazz festival otvorili su mladi iz desetak zemalja okupljenih u projektu Ethno Croatia

Prve festivalske večeri posjetitelje su dobro zagrijali zvuci izvorne glazbe iz nekoliko svjetskih zemalja - nastupili su ovogodišnji sudionici projekta Ethno Croatia. Iz dosadašnjeg programa treba izdvojiti nastup istarskog glazbenika Edija Maružina s novim projektom Edi East Trance Blues

Nastupom polaznika glazbenog seminara Ethno Croatia u Grožnjanu je počelo ovogodišnje, jubilarno trideseto izdanje međunarodnog jazz festivala Jazz is Back!-BP koji će u narednih dana na grožnjansku ljetnu terasu dovesti svjetska jazz imena.

Međunarodna ekipa

Prve festivalske večeri posjetitelje su dobro zagrijali zvuci izvorne glazbe iz nekoliko svjetskih zemalja, ovogodišnji sudionici projekta Ethno Croatia. Oni su u Grožnjanu od 9. srpnja zajednički uvježbavali program, jedni druge učili izvornim skladbama iz zemalja iz kojih dolaze.

U Grožnjan su došli mladi etno glazbenici iz Belgije, Danske, Hrvatske, Švedske, Estonije, Zimbabvea, Španjolske, Finske, Jordana, Čilea, Engleske i drugih zemalja kojima su u učenju, savladavanju jezika i glazbe pomagali ovogodišnji voditelji Nils Peschanski   iz Francuske i naša Lucija Stanojević, iskusni glazbenici koji su vodili projekt i pomagali u aranžiranju i stvaranju glazbe.

Inače, Ethno Croatia je projekt JMI-a, odnosno HGM-a u kojem o tradicijskoj glazbi mladi ljudi uče jedni od drugih i uz pomoć mentora, produbljuju i šire svoja znanja o vlastitoj tradicijskoj glazbenoj kulturi, ali i o nasljeđu drugih kultura čiji baštinici sudjeluju u tom međunarodnom kampu.

Ta skupina mladih iz nekoliko zemalja, nakon nastupa u Grožnjanu nastavila je putovanje po Hrvatskoj, pa će nastupiti na prigodnim manifestacijama u Solinu, Gornjoj Stubici, Slavonskom Brodu i na smotri folklora u Zagrebu.

Druge festivalske večeri nastupio je švedski trubač Lasse Lindgren i njegov orkestar, a treće su se večeri posjetiteljima predstavili slovenski glazbenici okupljeni u orkestru Big Band Bled, sastav glazbenih entuzijasta koji djeluju i u Jazz kampu Kranj, s kojim postoji dugogodišnja suradnja.

U srijedu je prvi puta na tom renomiranom festivalu nastupio istarski glazbenik Edi Maružin s novim projektom Edi East Trance Blues. Uz Edija Maružina (vokal, cigarbox, električna i akustična gitara) u sastavu su Čedomir Mošnja (bubanj, udaraljke), Predrag Ljuna (el. gitara, usna harmonika, vokal), Danijel Paulović (bas), Davor Milovan (bas), Edi Cukerić (udaraljke, produkcija, theremin - elektronički glazbeni instrument kontroliran bez fizičkog kontakta).

Ulaz je besplatan

U nastavku festivala Jazz is Back!-BP večeras, u četvrtak, nastupaju voditelji grožnjanske ljetne jazz škole John Riley, Luis Bonilla, Alex Sipiagin, Joe i Lela Kaplowitz, Dick Oatts, Vladimir Samardžić, Goran Rukavina i Elvis Stanić, dok je u petak na programu nastup Lane Janjanin i njenog kvarteta.

U subotu će nastupiti Zdenka Kovačićek i Greenhouse Blues Band, a u nedjelju nastupa sastav FiloSofia kojega čine glazbenici Sofia Sherocka, Darko Sedak Benčić, Luka Žužić, Miron Hauser, Aleš Avbelj, Vid Ušeničnik i Lazaro Amed Hierrezuelo. Svi koncerti počinju na terasi Belvedere u 21,30 sati, a ulaz je besplatan.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela
Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini
Webcams provided by webcams.travel add a webcam