Izbor za pjesmu eurovizije

ISTARSKA KANTAUTORICA ELIS LOVRIĆ UOČI VEČERAŠNJE "DORE": Bilo bi predivno da pjesma 'No war' zaživi u cijelom svijetu i donese nadu, osjećaj s kojim smo bliži miru, a ne ratu

Pjesma nosi naziv "No war" i nevjerojatna je činjenica da baš sada imamo takav kritičan trenutak vezan uz rat, a cijeli svijet je već dvije godine u teškoj situaciji. Kada bi barem ova pjesma mogla proširiti poruku mira da možemo čuvati ovaj svijet u kojem jesmo i živjeti bolje, to bi bilo predivno, kaže istarska kantautorica Elis Lovrić uoči večerašnjeg nastupa na Dori

| Autor: Mladen RADIĆ
Elis Lovrić, foto Mirena Prpić

Elis Lovrić, foto Mirena Prpić


Istarska kantautorica Elis Lovrić vraća se večeras na Doru gdje će s pjesmom "No war" pokušati izboriti nastup na izboru za pjesmu Eurovizije koji će se održati u Torinu.

To je njen treći nastup na Dori nakon što je 2019. nastupala s pjesmom "All I really want", a 2020. predstavila se pjesmom "Jušto", a te je godine u konkurenciju ušla kao rezerva nakon što je otpao Goran Karan. I prošle godine bila je u prvoj rezervi Dore s pjesmom "Brodolom" no tada nije ušla u uži izbor, ali je pjesma osvojila prvu nagradu stručnog žirija na Šibenskom festivalu.

- Većina ljudi, među kojima su i neki moji suradnici, bila je začuđena pjesmom "No war" jer smatraju da ta pjesma nije tipična za Doru i zato sam vrlo sretna što ju je žiri prepoznao. To je veliki putokaz za mene da treba slijediti svoje srce i ono što osjećaš, svoju intuiciju, a ne prilagođavati se trenutnom puhanju vjetra. Zato mi je još deset puta draže što je pjesma "No war" prepoznata i što je ušla u finale, kaže Elis Lovrić.

Pjesma se pojavljuje upravo u trenutku dok se jedan rat sprema na istoku Europe.

- Pjesma nosi naziv "No war" i nevjerojatna je činjenica da baš sada imamo takav kritičan trenutak vezan uz rat, a cijeli svijet je već dvije godine u teškoj situaciji i kada bi barem ova pjesma mogla proširiti poruku mira da možemo čuvati ovaj svijet u kojem jesmo i živjeti bolje, to bi bilo predivno. Pjesmu je na engleskom napisao Anthony Kukuljan, ja sam napisala labinjonski dio teksta i intervenirala malčice i u engleskom. U njemu su opisane strahote rata i strah koji je moja mama osjećala kao petogodišnje dijete za vrijeme Drugog svjetskog rata, a ja sam ga po njezinim sjećanjima interpretirala na svoj način. Rat je nasilje, a mnogi od nas su bar jednom u životu osjetili nekakvu vrstu nasilja, bilo psihološkog, fizičkog ili emocionalnog, tako da je ovo pjesma i protiv rata i protiv svake vrste nasilja. Ali to je pjesma i o tome kako baš u svojoj ranjivosti i osamljenosti možemo naći snagu i oduprijeti se hororu i besmislu ratovanja.

Kada je 2020. Elis Lovrić na Dori izvodila pjesmu "Jušto" djelovalo je da ima tremu.

- Kod "Jušto" se kao i svaki put radilo o tome što ja praktički "od a do ž" sve sama radim, osmišljavam, produciram. Imam prijatelje koji mi pomažu, ali nemam ekipu koja radi i ugovara nešto za mene. Praktički sam od jutra do mraka, pa i po mraku, online. Pišem mailove i dogovaram doslovno sve, tako da se kod izvedbe pjesme "Jušto" osjetio umor i skoro sam pala. Problem je bio što sam se više brinula o svima ostalima koji su sa mnom bili na sceni, sve to pripremala i dogovarala tako da je premalo vremena bilo za mene samu. Bila sam jako neispavana i dobro je da sam uopće izgurala to do kraja, objašnjava.

Sada je kaže jako uzbuđena zbog svega ovog što se događa s pjesmom za ovogodišnju Doru, a razgovor smo vodili odmah nakon što je početkom tjedna pored pulske Obrtničke škole i spomenika Juriju Gagarinu lansirala prema svemiru sondu s pjesmom "No war" na memorijskoj kartici.

- To je nevjerojatno što se desilo, baš je sve svemirski, a nitko nije razmišljao o Dori ili o lansiranju tako da je uzbuđenje tim veće. Sada imam više suradnika koji mi pomažu i ove divne ljude iz Astronomske udruge Vidulini koji su potpuno iz srca projektirali i izradili letjelicu H-ELIS. Ovo je sve posebno napravljeno za mene i pjesmu "No war" i baš sam dirnuta, kaže Elis Lovrić.

Ona će večeras u opatijskoj dvorani "Marino Cvetković" biti sama na sceni i bit će manje brige oko drugih ljudi. "Imam sindrom da se brinem puno o drugim ljudima oko sebe", kaže.

- Neki su me pitali zašto se javljam na festivale. Budući da sam samostalna izdavačica svoje glazbe, to su prilike u kojima mogu predstaviti svoje stvaralaštvo. Ne kažem da bi inače ono ostalo u četiri zida, ali to je moj glavni posao, to su predivne prilike za druženje gdje mogu pokazati svoju glazbu i svoj rad. Dora je posebna pozornica i još mi je veći gušt što baš moja glazba - koja se smatra nekako drukčijom i u nekom smislu toliko autentičnom da ne pripada nijednom žanru, i za koju svi smatraju da ne spada niti na festivale - bude primljena na skoro svaki festival. To znači da žiri itekako uzima u obzir autentičnost i originalnost i to kada ne podilaziš nikome nego pjesme radiš iskonski, iznutra, da bi svijetu dao svoj svijet, svoj duboki osjećaj, iskrenost, nešto što si istinski prošao u životu, da to bude dublja svrha svega, jedno ispunjenje i dijeljenje s drugima, kaže Elis Lovrić.

Kao i uvijek ova svestrana glazbenica nije fokusirana na samo jednu stvar, odnosno jednu pjesmu, tako da više toga radi paralelno. Objavljivanje u Japanu čeka njena labinjonsko-japanska knjiga "Kanat od mora", a u pripremi je i njemačka "Lied vom Meer". Također, 21. prosinca prošle godine izašao je njen album "Kanat od mora - Štorija od muziki" i istoimena knjiga s prijevodom na standardni hrvatski "Pjesma od mora - glazbena priča" za koji sad priprema i turneju, unatoč koroni.

- Neka svemir pomaže kada smo već s njim u dogovoru, kaže smiješeći se. "Bit će mi drago nakon Dore predstaviti album, knjigu i novu pjesmu po cijeloj Hrvatskoj, a ako svemir pomogne, možda odemo i u Torino. To bi bilo predivno, da pjesma 'No war' zaživi u cijelom svijetu i donese nadu, osjećaj s kojim smo bliži miru, a ne ratu", nada se Lovrić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter