GLAZBA NE POZNAJE PANDEMIJU

GOSPOĐO PITOMI ALIAS ZORAN KLASIĆ Osebujni glazbenik iz riječkog glazbenog kolektiva Mrave Brojim: Naše će pjesme postati evergreeni i živjet će vječno  

| Autor: Mladen RADIĆ

Pojavili smo se ne vodeći računa o pandemiji. Sama pandemija nas je kao i sve ostale na trenutak šokirala, no brzo smo se pribrali. U vrijeme potpunog lockdowna uspjeli smo u vlastitoj režiji i uz puno domišljatosti snimiti "Kolektivno Izolacijski Uradak". Morali smo švercati skromnu opremu kroz tri općine, izvoditi bijesne gliste kako bi uspjeli snimiti što smo naumili

 

Nakon uvodnog singla "Moje pleme", singlom i video spotom za "Alkohol" zanimljivi riječki narančasti kolektiv Mrave Brojim nastavlja s najavom albuma prvijenca u izdanju Dallas Recordsa. Za "Alkohol" kažu da je istovremeno teška i lagana, romantična i gruba, ljekovita i bolna pjesma. U "Alkoholu" kao stalna suradnica kolektiva, gostuje i prateći vokal Katia Juroš, a recital na raunagarskom dijalektu izvela je Dara RaunaGara, dok je spot osmislila i režirala Sanja Prodan. Glazbu i tekst potpisuje Zoran Klas, a u aranžmanu su sudjelovali još Loris Zupičić, Lena Crnković i Ivan Valušek. Snimanje i produkciju potpisuje Matej Zec, a pjesma je snimana u studiju G.I.S.

Osnivač kolektiva je Gospođo Pitomi, osebujni riječki glazbenik, član prve postave grupe Grč te dugogodišnji član grupe Let 3, Zoran Klasić. Osim njega u Mrave Brojim djeluju Zoki Oktava, Sunce Mamino i Gospodin Morski. Gospođo Pitomi alias Zoran Klasić odgovorio nam je na nekoliko pitanja o pjesmama, bendu i smislu njihovog postojanja.

Performans u Hamburgu

- "Moje pleme" je prilično zanimljiv video. Kako i gdje ste ga snimili? Kako je uopće bilo okupiti tu ekipu i dovesti je na taj trg gdje je video snimljen? Kako su ljudi reagirali?

- Ehh, nažalost morat ću te razočarati. Iza nas ne stoji nikakav strani investitor, niti lova iz EU fondova, niti kriminalni milje i slične spike, što bi bio financijski preduvjet za realizaciju takvog spota na komercijalnoj osnovi hahaha.

Za pojašnjenje oko samog videa moramo se vratiti u 2017. godinu kada je pjesma "Moje pleme" već postojala u nekim grubim crtama. Početkom srpnja te godine u Hamburgu se održavao Summit G20 što je na ulicama Hamburga izazvalo velike i vrlo burne prosvjede aktivista. U sklopu tih prosvjeda izveden je i fantastičan performans grupe umjetnika 1000 Gestalten. Vidjevši video i fotografije tog performansa odmah smo uočili koliko se ideja samog performansa u osnovi poklapa s idejom naše pjesme "Moje pleme". Kada smo 2019. snimili konačnu verziju pjesme u studiju, u dogovoru s redateljem spota Igorom Modrićem nametnula se zamisao da iskoristimo snimke tog performansa. Kontaktirali smo 1000 Gestalten i njima se ideja svidjela na prvu loptu, te smo odmah krenuli u realizaciju. Kadrovi spota u kojima su dijelom vidljivi članovi kolektiva Mrave Brojim, snimljeni su naknadno u Rijeci.

"Alkohol" svatko tumači na svoj način

- Pojavili ste se neposredno prije pandemije. Što sad, kako mislite dalje funkcionirati?

- Hvala na ovom pitanju hahaha... Pojavili smo se ne vodeći računa o pandemiji. Sama pandemija nas je kao i sve ostale na trenutak šokirala, no brzo smo se pribrali. U vrijeme potpunog lockdowna uspjeli smo u vlastitoj režiji i uz puno domišljatosti snimiti "Kolektivno Izolacijski Uradak" (dostupan na našem YouTube kanalu). Morali smo švercati skromnu opremu kroz tri općine, izvoditi bijesne gliste kako bi uspjeli snimiti što smo naumili, no na kraju je uradak kao što je vidljivo prema reakcijama publike i više nego uspio. Između ostalog snimili smo i jednu lagano uvrnutu, našu verziju pjesme "Nebo" Električnog orgazma i sami autori pjesme su to toplo pozdravili što nam vrlo imponira. Nakon toga smo odlučili izbaciti i aktualni drugi singl "Alkohol". Izradu spota smo povjerili Sanji Prodan kojoj smo dali potpuno otvorene ruke da sama osmisli i realizira video bez ikakvog našeg uplitanja. Radilo se o svojevrsnom eksperimentu jer smo primijetili da pjesmu "Alkohol" svatko tumači na neki svoj način te smo isto zatražili i od Sanje. Rezultat je ispao sjajno, jedan sasvim novi pogled na pjesmu, iz sasvim jednog novog kuta, potpuno nova vizura. Radimo i dalje i uopće ne razmišljamo o pandemiji. Radimo jer moramo, glazba je u nama, kuha u našim bićima i na kraju mora izaći. Glazba ne pozna pandemiju, nema pojma o tome hahaha.

- Kako biste najviše voljeli da vaša publika, pogotovo ona koja vas sluša i vidi prvi put, reagira – da ostane zabezeknuta, da se zabavi, pusti mozak na pašu, aktivno razmišlja o tome što radite ili nešto peto?

- Što se tiče publike, o tome uopće ne razmišljamo niti imamo neke skrivene tajanstvene planove. Publika kao publika reagira onako kako vas doživi. Ako smo uvjerljivi (a jesmo), sigurno neće otići s koncerta ravnodušni. Sve što želimo je da publika neopterećeno koristi svoja osjetila, svoje uši i oči, njuh ako treba hahahaha ... Voljeli bi da misle isključivo svojom glavom, slobodno i bez straha, sve će biti u redu. Samo sloboda. Mi na stageu iznosimo vlastitu priču koju nismo prepisali iz nekog trendy obrasca, ona je iskrena i jasna i publika to osjeća, ne bojimo se publike, naprotiv ona nas hrani i podržava, ljubimo ju.

- Mislite li uostalom da će ljudima biti do smijeha i ironije ako se ostvare predviđanja o velikim otkazima na jesen, pored same pandemije?

- Ljudima je uvijek do smijeha i ironije a ponajviše u teškim trenucima. Usprkos crnim predviđanjima, čovjek je puno jači nego što mislimo i sigurni smo da će se kroz neko vrijeme stvari normalizirati, a do onda jedino moramo biti strpljivi i pametni, to je sve što nam preostaje, nema tu neke teške filozofije.

Naše će pjesme postati evergreeni

- Dio ste legendarnog Leta 3 koji se uspio desetljećima održati na sceni. Koliko će se Mrave Brojim uspjeti održati?

- Usprkos tome što više od 20 godina nije izbacio niti jednu suvislu pjesmu, Let se potpuno zasluženo održava na sceni sve ove godine. Oni su zabavljački, cirkusantski bend u pravom smislu riječi i apsolutno nitko s njihovog koncerta ne ode razočaran. Djeluju isključivo uživo i tu su prave ubojice. Nitko se na našoj sceni ne može mjeriti s Letom u tom pogledu. No Mrave Brojim će trajati puuno duže, trajat će i kada benda više ne bude. Naše će pjesme postati evergreeni i živjet će vječno, pa i dulje od toga, to je barem svima jasno hahaha.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter