Nastup za pamćenje

Kries & Veja & Ether u na pulskom Kaštelu

| Autor: Mladen Radić
Kries & Veja & Ether u na pulskom Kaštelu

Kries & Veja & Ether u na pulskom Kaštelu


U povijesnom i pomorskom muzeju Istre, na otvorenom, na jednoj od najljepših ljetnih pozornica u Puli, etno senzacija Kries, istarska atrakcija etno skupina Veja i mlada hrvatska glazbenica Nikol Čačić zvana Ether u "a capella" verziji priredit će nastup za pamćenje u prekrasnom ambijentu pulskog Kaštela – i to u petak, 9. lipnja, s početkom u 21 sat. u sklopu 4. Open seson festa.

Kries je sedmeročlani bend koji nadahnuće pronalazi u melodijama i tekstovima tradicijskih pjesama u slavenskoj mitologiji, uz dinarski ritam i zvukove mediteranskih glazbala. Dosadašnjim djelovanjem Kries je prisvojio epitet najatraktivnijeg aktivnog predstavnika world music scene s ovih prostora. Njihove pjesme pronašle su svoje mjesto u eterima radijskih postaja diljem svijeta kao i na međunarodnim cd kompilacijama toga žanra. Osim studijskih albuma bend je napravio i glazbu za film "Konjanik", redatelja Branka Ivande, za koju su dobili diskografsku nagradu "Porin" 2005. godine u kategoriji najboljeg albuma originalne glazbe za kazalište, film i televiziju.

Također su radili i glazbu za dvije kazališne predstave: "Glasi iz planina" i "Potjeh", te glazbu za promotivni film Hrvatskih autocesta. Etno-alternativni zvuk i pjesme koje stvaraju odveli su ih van granica regije. Nastupili su i na velikim prestižnim međunarodnim festivalima, među kojima je i Sziget festival. Od ove jeseni spremaju novu veliku turneju i materijal koji će se naći na njihovom novom izdanju.

Veja dolazi iz Pazina i na moderan način istražuje i izvodi tradicijsku glazbu Istarskog poluotoka. Od samoga početka svog djelovanja skupina je uzimala motive iz tradicijske glazbe istarskog poluotoka kako bi u vlastitim modernijim aranžmanima takvu glazbu predstavila publici. Inspiraciju i motivaciju crpe iz glazbe koja je ispunjavala živote njihovih predaka dajući joj novu energiju. Sama riječ "veja" znači "obred bdijenja", također to je naziv za granu i staro ime za grad Krk.

Ideju o osnivanu benda pokrenuo je Goran Farkaš još 2007. godine, kada je započeo s istraživanjem istarske tradicijske glazbe. Inače, Goran je istaknuti, svestrani i aktivni etno stvaratelj. Osim što je muzikolog i etno istraživač, pokrenuo je već sad dobro poznati TradInEtno Festival koji se održava od 2009. godine.

Njihov prvi album, "Dolina mlinova" iz 2014. godine pokazao je njihovu snagu i predstavio bend kao jedan od zanimljivijih trad/etno bendova iz Hrvatske. "Dolina mlinova" je postala instant klasik u world music krugovima, a Veja bend kojeg se naprosto mora slušati, a posebno doživjeti uživo.

Već je poznato da 26. svibnja otvaraju festival riječki Let 3,ča metalci Po metra crijeva iz Rijeke i pulski My Pitbull Lucifer, 3. lipnja Partibrejkersi iz Beograda koji slave 40 godina karijere te za pre/after party je zadužen Dj Mario Kovač koji će zabavljati dugo u noć te 10.lipnja Elemental slavi 25 godina karijere uz riječki Jonathan i after party Disco Incognito.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of