ENOTEKA

VINO IZ TUNISA: Selian rouge

Vinarija Domaine Neferis utemeljena je 2000. godine na obroncima Khangeut u blizini mjesta Grombalija, jugozapadno od glavnog grada Tunisa. Ovdje je davne 1878. francuski vinar Emile Lançon stvorio prvi vinograd. Vinarija danas obrađuje 200 hektara vinograda te je na tržištu prisutna s više od 20 etiketa vina

| Autor: Emil PERDEC
Enoteka Emila Perdeca

Enoteka Emila Perdeca


Sredinom svibnja održan je u Düsseldorfu ProWein, jedan od najznačajnijih svjetskih vinskih događaja koji vinoljupci diljem svijeta nestrpljivo očekuju. ProWine je vršnjak Vinistre, pokrenut kao i ona 1994., te se uvijek tradicionalno održava sredinom ožujka na sajmenom prostoru glavnoga grada pokrajine Sjeverna Rajna Vestfalija. Nažalost, zbog dobro poznatih razloga, godine 2020. i 2021. nije održan, a ove je godine termin sa sredine ožujka prebačen na sredinu svibnja. Ja sam ovaj svjetski vinski spektakl prvi put posjetio 2008. kao gost te kasnije još nekoliko puta.

Francuski utjecaj

Ove godine u sastavu udruge Vinistra predstavljao sam osam istarskih vinarija: Benvenuti, Kozlović, Matošević, Fakin, Cattunar, Pervino, Meneghetti i Medea. Iz Istre je nazočila i Agrolaguna koja je imala zaseban prostor. Od ostalih hrvatskih vinarija bili su tu: Badel, Krauthake, Galić, Skaramuča, Kutjevo, Feravino, Lagradi, Orahovica, Bendeković te s destilatima Maraska i Šimić destilerija. Sajam je održan u 13 izložbenih dvorana, u kojima je raspoloženje bilo iznimno pozitivno tijekom sva tri dana. Prisutno je bilo oko 5.700 izlagača iz 62 zemlje i više od 40.000 posjetitelja iz 150 zemalja svijeta.

Hrvatski štand bio je u dvorani broj 11, zajedno sa štandovima zemalja iz istočne Europe, ali i brojnim drugim štandovima koji su nudili razne destilate poput odležanih rakija, ginova, vodki, whiskeya te cognaca. Ovo je za svakog vinoljupca sjajna prilika da se upozna s vinima iz cijeloga svijeta i da na jednome mjestu stekne uvid u kompletnu vinsku ponudu za koju mi ponekad zaboravimo koliko je široka. Tako sam ovaj put s vama htio podijeliti svoje viđenje jednog vina iz Tunisa.

Vina iz ove lijepe mediteranske zemlje za većinu hrvatskih vinoljubaca predstavljaju pravu egzotiku. Vino u Tunisu ima dugu povijest koja datira još od antike, kao i većina mediteranskih zemalja s Feničanima i Kartagom. Pred mnogo stoljeća agronom Mago koji je živio u gradu Kartagi, napisao je ugovor o agronomiji i vinogradarstvu, u kojem se navode tehnike koje se koriste do danas. Unatoč dolasku muslimanske sile od 7. stoljeća nove ere, vinogradarstvo i proizvodnja vina nikada nisu sasvim nestali iz Tunisa. A vinarstvo i vinogradarstvo Tunisa je povijesno pod velikim francuskim utjecajem.

Danas bih vas upoznao s vinarijom Domaine Neferis koja je utemeljena 2000. godine na obroncima Khangeut u blizini mjesta Grombalija, jugozapadno od glavnog grada Tunisa. Na ovim obroncima je davne 1878. francuski vinar Emile Lançon stvorio prvi vinograd. Vinarija danas obrađuje 200 hektara vinograda te je na tržištu prisutna s više od 20 etiketa vina a od sortimenta dominiraju: Syrah, Carignan, Cinsault, Grenache Chardonnay i Muscat d'Alexandrie.

Glina i vapnenac

Iz njihove ponude koju sam kušao izdvojio sam vino "Selian Reserve" iz berbe 2017. Grožđe raste na nadmorskoj visini od 150 metara, na tlu koje je kombinacija gline i vapnenca. Ručna berba odradi se sredinom rujna, a poslije prerade slijedi desetodnevna maceracija te potom odležavanje od 18 mjeseci u malim barrique bačvicama. Vino krasi duboka rubin crvena boja, bistro je i gusto, a po točenju u čašu relativno brzo se otvara. Miris je fin i ugodan, a dominira nota bobičastog voća s borovnicom i kupinom te nota dima i vanilije. Na drugo mirisanje javlja se nota vanilije i dima te crnoga papra i cedrovine.

Vino je suho, toplo i mekano, a s druge strane ima solidnu svježinu, fine tanine te dobru mineralnost i srednje tijelo. Vino ima dobru ravnotežu, intenzivnost okusa mu je izražena, a trajnost okusa je trajna, kakvoća okusa je fina. Vino je harmonično, lijepo se pije, a na after tasteu javlja se nota kupine. Eno gastronomski preporučujem uz janjeće kotlete.

Foto

Ime vina: Selian rouge Réserve

Godina berbe: 2017.

Proizvođač: Domaine Neferis

Lokacija: Sidi Salem AOC / Tunis

Temperatura serviranja: 14-16°C

Gastro preporuka: Janjeći kotleti

Ocjena: 9,3/10

Čaša: Riedel : Riedel Extreme Restaurant Bordeaux Glass

Cijena (mpc): 20 € (www.vivino.com)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini