ORGANIZATORI NE ODUSTAJU

NAJVEĆA ISTARSKA MANIFESTACIJA VINA, VINISTRA, ODRŽAVA SE U POREČU I OVE GODINE: Usprkos teškoćama zbog pandemije, tradicija se nastavlja - jedino se MIJENJA DATUM I MJESTO

Sjajni uzorci na Svijetu malvazija i ocjenjivanju vina i alkoholnih pića, a 27. Vinistra održava se u lipnju u uvali Peškera u Poreču

| Autor: Boris BILAS
Nikola Benvenuti i Maja Stanić (Snimio Milivoj Mijošek)

Nikola Benvenuti i Maja Stanić (Snimio Milivoj Mijošek)


Predsjednik jedne od najpoznatijih istarskih manifestacija Vinistre Nikola Benvenuti objavio je jučer da se 27. Vinistra odgađa i da se neće održati kao što je bilo planirano od 7. do 9. svibnja ove godine. No, usprkos odgodi Benvenuti je siguran da će se Vinistra ove godine sigurno održati, no zbog trenutnih epidemioloških uvjeta organizatori još uvijek ne mogu odrediti točan datum, iako vjeruju da bi to trebao biti jedan od vikenda u lipnju. Ono što je već sada sigurno je da će se ovaj tradicionalni porečki festival vina po prvi put održati na otvorenom odnosno da će se iz porečke dvorane Žatika preseliti u uvalu Peškera. Najavio je to Nikola Benvenuti na konferenciji za novinare u hotelu Parentium u Zelenoj laguni, gdje je upravo u tijeku međunarodno natjecanje – 12. Svijet malvazija.

Nakon konferencije Benvenuti je za Glas Istre rekao da su svi organizacijskom odboru pomalo razočarani odgađanjem Vinistre, ali da su jednako tako uvjereni da će se 27. Vinistra održati ove godine. Benvenuti je istaknuo izazove u organizaciji ovogodišnje Vinistre, a kao posebni izazov je istaknuo preseljenje iz dvorane na otvoreni prostor porečke Peškere te je istaknuo da će organizatori uložiti sve napore da se na Vinistri poštuju sve mjere koje odredi županijski stožer Civilne zaštite.

- To nam predstavlja izazov, ali mislim da i činjenica da se upravo održava natjecanje Svijet malvazija govori da možemo organizirati takve manifestacije, iako će organizacija Vinistre biti puno složenija. Međutim, uvjereni smo da će se Vinistra održati u trenutku kada to epidemiološka situacija dozvoli te smo za njeno održavanje već dobili zeleno svijetlo Stožera koji je odobrio naš plan organizacije Vinistre u Peškeri, rekao je Benvenuti te je dodao da i sama činjenica da su svi sponzori i organizatori uvjereni da će se Vinistra održati dovoljno govori koliko je ta manifestacija važna ne samo za Poreč već i za cijelu Istru, pa i Hrvatsku.

- Vinistra je od velikog značaja za istarske vinare za koje je vrlo zahtjevna godina jer je i njih, kao uostalom i cijelo gospodarstvo, pogodila kriza uzrokovana covidom-19. Vinari bilježe gubitke i baš je zato od iznimne važnosti da se ovogodišnja Vinistra održi jer sam uvjeren da će ona biti prvi kotačić u ponovnom pokretanju cijelog vinskog biznisa. Siguran sam da su, jednom kada sve krene, pred istarskim vinarima uspješni dani, rekao je za Glas Istre Benvenuti uz napomenu da su istarski vinari koronakrizu iskoristili da bi proizveli još bolja vina nego što su to bila.

- Kada je u pitanju kvaliteta vina rekao bih da su koronakriza i ova česta zatvaranja čak i pomogli u tom segmentu jer je berba 2020. bila iznimno uspješna i usudim se reći da su istarska vina bolja nego ikad. Uz to možete vidjeti i da su vinogradi u sjajnom stanju i da je stvarno lijepo vidjeti veliki broj uređenih vinograda što također šalje jednu pozitivnu sliku u svijet, zaključio je predsjednik Vinistre Nikola Benvenuti dodavši da su organizatori iznimno sretni što su unatoč koronakrizi, nakon godinu dana pauze, uspjeli organizirati ocjenjivanje i 12. Svijet malvazija kao tradicionalni uvod u Vinistru. Svijet malvazija je organiziran u posve novim okolnostima te je zbog epidemioloških mjera smanjen broj komisija na tri, a za strane ocjenjivače iz Italije i Slovenije omogućeni su PCR i antigenski testovi.

Da je Vinistra jedan od simbola Poreča i Istre potvrdili su porečki gradonačelnik Loris Peršurić i direktor TZ grada Poreča Nenad Velenik, a Emil Perdec, predstavnik Plave Lagune, hotelske kuće koja je godinama partner ovoj regionalnoj vinskoj manifestaciji istaknuo je da se turistički radnici iznimno vesele manifestacijama u ovim izazovnim vremenima, a posebno onima kojima je u fokusu doživljaj i hedonizam, a upravo to nude istarska vina.

- Veseli me da organizatori nisu odustali od organizacije Vinistre što potvrđuje da se polako vraćamo na staro jer je prošle godine falio onaj šušur koji u Poreču napravi Vinistra. Vinistra je posebna manifestacija i uvjeren sam da doživljaj koji ona donosi Poreču neće izostati ni ove godine, iako će biti u malo drugačijem izdanju nego inače, rekao je porečki gradonačelnik Loris Peršurić.

Na konferenciji u Poreču organizatori Vinistre predstavili su još jednu novost, a to je da već sada ljubitelji vina mogu uživati u istarskim vinima u kaštelu Morosini Grimani u Svetvinčentu u kojem Vinistra ima prodajni punkt i na tjednoj razni planira organizirati degustacije vrhunskih istarskih vina i sireva, a suradnja je potvrđena potpisivanjem ugovora s tvrtkom Savičenta.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini