POREČka vinistra

DENIS BERNOBIĆ, NOVA ZVIJEZDA MEĐU VINARIMA. Najveće iznenađenje u kategoriji svježih malvazija 

Na ocjenjivanje je pristiglo 435 uzoraka vina i jakih alkoholnih pića, od čega 220 uzoraka malvazija

| Autor: Danijela BAŠIĆ PALKOVIĆ


Novo ime na vinskoj sceni iz Markovca pokraj Višnjana Denis Bernobić,  osvojio je šampionsku titulu u kategoriji svježe Malvazije. U pripetavanju s još tri iznimne malvazije njegovo vino odnijelo je pobjedu. Ovo je ujedno najveće iznenađenje na ocjenjivanju vina i jakih alkoholnih pića na 12. Svijetu Malvazija koje se tradicionalno održalo u porečkom hotelu Parentium Plava Laguna.

-Loza je oduvijek bila temelj egzistencije nas Istrijana. Moja obitelj je u vinarstvu već četiri generacije, ali posljednjih nekoliko godina fokus je na vinima vrhunske kvalitete. Šampionska titula veliki je uspjeh, moram priznati i iznenađenje, ali i priznanje i poticaj da nastavimo dalje u istom smjeru, ističe Denis Bernobić.

(Snimio Danilo Dragosavac)

Malvazija Collina iz 2016. vinarije Cattunar iz Nove Vasi pored Brtonigle, šampion je u kategoriji zrelih malvazija. Teran Barbarossa Vina Tomaz iz Motovuna, šampionsku je titulu osvojio u kategoriji svježih terana, dok je u kategoriji zrelih ta titula pripala vinu Santa Lucia iz 2018. Vinarije Kozlović iz Momjana. U kategoriji zrelih refoška šampion je Capo d'Istria iz 2013. slovenskog Vinakoper, a dodijeljeno je i pet velikih zlatnih medalja vinima koja su osvojila više od 92 boda.

To su San Salvatore Muškat bijeli iz 2015. Benvenuti vina iz Kaldira, Muškat žuti iz 2019. Capo vina iz Fernetića, Malvazija volcanica iz 1956. španjolskog proizvođača El Grifo Canari, Merlot iz 2017. Vina Siljan iz Krnice, a veliko zlato dobila je i Aura biska ekstra iz 2021. buzetske destilerije Aura.

(Snimio Danilo Dragosavac)

-Iznimno smo zadovoljni što smo u ovim neobičnim vremenima uspjeli organizirati ovako zahtjevno natjecanje. Veseli me vrhunska kvaliteta šampionskih vina i činjenica da je čak pet vina prešlo prag od 92 boda i osvojilo veliko zlato, istaknuo je predsjednik udruge Vinistra Nikola Benvenuti. Podijeljeno je još 139 zlatnih i 16 srebrnih medalja, dok su ostali proizvođači dobili diplome. Ove godine pravo na oznaku IQ – istarska kvaliteta ostvarilo je 24 vinara za malvazije i sedam vinara za teran.

(Snimio Danilo Dragosavac)

Predsjednik ocjenjivačke komisije Mario Staver, rekao je kako su ove godine ocjenjivale tri komisije, a zbog epidemioloških mjera, bilo ih je manje nego inače, pa je ocjenjivanje trajalo dan dulje. Od ukupno 15 ocjenjivača, više od 50 posto ih je bilo iz stranih zemalja i za njih je organiziran PCR ili antigenski test. Sjajni rezultati i šampionske titule najbolja su najava 27. Vinistre, koja se ove godine prvi put održava na otvorenom, u porečkoj uvali Peškera i to po svemu sudeći u lipnju.

(Snimio Danilo Dragosavac)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom