NYIOOC World Olive Oil Competition

VELIK USPJEH ISTARSKIH MASLINARA U NEW YORKU: Tri zlatne medalje za tri sortna ulja Oio Vivo na prestižnom svjetskom sajmu

| Autor: Milan PAVLOVIĆ

Maslinari iz tvrtke Oleum Maris zlatne su medalje osvojili za sortna ulja buža, istarska bjelica i žižolera te su se tako po broju osvojenih najsjajnijih odličja svrstali uz bok najpoznatijih i najuspješnijih svjetskih proizvođača maslinovih ulja. Ovo je inače druga godina zaredom da je Oio Vivo putovalo na drugu stranu Atlantika, a lani je na istoj smotri "led probila" istarska bjelica kojoj je na toj premijeri isto tako dodijeljena zlatna medalja

U Istri su se i prošle godine proizvela neka od najboljih ekstradjevičanskih maslinovih ulja na svijetu! Potvrda za to stigla je ovih dana i iz New Yorka s prestižnog natjecanja najboljih maslinovih ulja na svijetu NYIOOC World Olive Oil Competition na kojem su tri zlatne medalje osvojila tri sortna ulja Oio Vivo, nastala iz maslina pažljivo uzgojenih u najvećem masliniku u južnoj Istri koji se nalazi nedaleko Vodnjana.

NYIOOC se uz Flos Olei smatra najvažnijim svjetskim ocjenjivanjem vrhunskih maslinovih ulja, a tu tradicionalnu godišnju smotru nije uspjela zaustaviti ni pandemija koronavirusa već su organizatori našli načina da se ona održi i u ovim specifičnim uvjetima.

"Poslali smo ove godine u New York tri naša sortna ulja i sva tri na toj su se važnoj smotri okitila zlatnim medaljama", ponosan je Velimir Jurić prokurist tvrtke Oleum Maris koja stoji iza brenda Oio vivo.

Uz bok najpoznatijih

Zlatne medalje na ovogodišnjem NYIOOC natjecanju ovi su istarski maslinari osvojili za sortna ulja buža, istarska bjelica i žižolera te su se tako po broju osvojenih najsjajnijih odličja svrstali uz bok najpoznatijih i najuspješnijih svjetskih proizvođača maslinovih ulja. Ovo je inače druga godina zaredom da je Oio Vivo putovalo na drugu stranu Atlantika, a lani je na istoj smotri "led probila" istarska bjelica kojoj je na toj premijeri isto tako dodijeljena zlatna medalja.

"Pod brendom Oio vivo mi proizvodimo pet vrsta ulja, a uz spomenuta tri sortna imamo i dva višesortna ulja, odnosno tzv. blenda od kojih je Bon blažeg, a Gajardo intenzivnijeg okusa. Radi se isto tako o vrhunskim uljima koja nastaju miješanjem nekoliko vrsta naših sortnih ulja i uvjeren sam kad bi se odlučili njih poslati na ocjenjivanje da bi ona isto tako bila među najboljima. Naša snaga je u tome što sve naše ulje proizvodimo samo iz našega ploda, te što imamo kontrolirano porijeklo maslina, a samim time i ulja. Uvijek radimo ranu berbu i sva su naša ulja napravljena od ručno ubranih maslina. Svježi plod osigurava vrhunsku kvalitetu zelenih i mirisnih maslinovih ulja što dokazuju i sva ova priznanja", kaže Jurić.

Koliko je New York važno mjesto u svijetu najboljih svjetskih maslinovih ulja govori i podatak da je NYIOOC-ov indeks maslinovih ulja najposjećenija web stranica u toj industriji, s nekoliko milijuna korisnika godišnje. Tako da praktički tko god želi doznati koja su trenutno najbolja maslinova ulja na svijetu, odlazi na NYIOOC ili Flos Olei, pa su u Oleum Marisu s pravom ponosni što se na tom najprestižnijem popisu nalaze čak tri njihova ulja.

No, vrijednost svojih proizvoda osim "preko bare" ovi su proizvođači odlučili ove godine iskušati i na još nekim najvećim svjetskim smotrama maslinovog ulja pa su tako po prvi put nastupili na međunarodnom natjecanju Les Huiles du Monde koje organizira AVPA Paris na kojem je sortnoj buži Oio vivo u kategoriji "jačih ulja" isto tako pripala zlatna medalja. Na tom su natjecanju na prijavljenih 250 vrhunskih maslinovih ulja iz Italije, Španjolske, Francuske i ostalih vodećih maslinarskih zemalja svijeta dodijeljene samo 22 zlatne medalje, a jednu od njih donijela je natrag kući u Istru njihova vodnjanska buža.

Ulja poslana u Tokyo

"Uz New York i Pariz poslali smo ove godine naša ulja i u Tokyo i London, ali ta natjecanja su zbog korone odgođena, a isto je i s međunarodnom manifestacijom maslinara i uljara Noćnjak koja se trebala održati u Supetru i Milni na otoku Braču na koju smo isto tako namjeravali ići. Na Danima mladog maslinovog ulja koje je Maslinarski institut u veljači organizirao u Zagrebu isto smo išli sa svoja tri sortna ulja i osvojili zlatne medalje. Rekao bih da je zapravo to neki naš standard ispod kojeg ne namjeravamo ići jer mi radimo samo zlatna, odnosno vrhunska, top ulja i od toga ne odustajemo. Količine nam nisu toliko bitne. Mi trenutno proizvodimo oko 20 tisuća litara ulja s 15 tisuća stabala, no radi se o mladom masliniku u kojem stabla nisu još u punoj rodnosti i jedini standard kojem stalno težimo je spomenuta najviša kvaliteta", kaže Jurić.

Da je to tako, dodaje, iz godine u godinu dokazuju na brojnim natjecanjima, a osim priznanja koja su dobili ove godine podsjeća da su ulja Oio Vivo u najutjecajnijem svjetskom vodiču za vrhunska maslinova Flos Olei dvije godine bila plasirana u top 20 najboljih novih proizvođača maslinovih ulja na svijetu.

Prodaja putem web shopa

Situacija s koronavirusom značajno je otežala pristup tržištu i proizvođačima maslinovog ulja, te su i oni poput mnogih drugih svoje proizvode potrošačima ponudili dostaviti direktno u domove narudžbama putem interneta.

"Mi smo ovih dana u rekonstrukciji naših objekata tako da trenutno i nemamo maloprodaju, već se prodaja naših ulja uglavnom obavlja putem web shopa. Na taj način možemo naša ulja plasirati širom Hrvatske, ali i na tržište raznih europskih zemalja. Planiramo u budućnosti pojačati taj segment prodaje, a naravno popuštanjem mjera veselimo se da će u našim uljima kupci ponovno moći uživati u restoranima i najboljim buticima maslinovih ulja", kaže Velimir Jurić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini