PIZZERIA I BISTRO BARBARE DEJAK

U UMAŠKOJ KONOBI DOMAĆE NAMIRNICE A USLUGA SVJETSKA: Luna je gotovo uvijek puna kao Mjesec, a sad znamo i zašto

Ne znamo krije li se tajna ovog šuga u načinu pripreme boškarina, u začinima, kremastim i mekanim ali kompaktnim njokima pripremljenim od domaćih krumpira ili svemu pomalo. Bit će da tajna leži u umijeću zlatnih ruku chefa Serđa, jer nam Loretta otkriva da je on velik znalac, umjetnik u kulinarstvu koji prilikom pripreme namirnica u gotova jela unosi ogromne doze ljubavi. Osjeća se to pri svakom zalogaju

| Autor: Sanja BOSNIĆ
(Snimila Sanja Bosnić)

(Snimila Sanja Bosnić)


Konoba-pizzeria-bistro Luna gotovo je uvijek puna kao Mjesec. Igra riječi odlično pogođena za naziv ovog renomiranog ugostiteljskog objekta koji se nalazi u Savudrijskoj ulici, udaljen samo 200 metara od umaškog ATP stadiona "Goran Ivanišević" i nogometnih terena u Stella Marisu. Neizostavna je poveznica na državnoj cesti Umag - Savudrija svim gostima i ljubiteljima istarske umjetnosti kuhanja, ali i izvrsnih pizza te ostale brze hrane, za mlađu, užurbanu generaciju. Upravo zbog široke lepeze jela u ponudi, Luna je uvijek dobro popunjena i parking bude pretijesan. Stoga smo rezervirali mjesto za stolom unaprijed.

Kobasice i salame iz AZZRI-ja

Dočekala nas je ljubazna vlasnica Barbara Dejak prateći nas do stola u konobi, tik uz moderan kamin, eklekticistički detalj u kojem je pucketavi plamen vatre stvarao topli ugođaj doma. Topli razgovor nam protječe uz hladno predjelo Istarski pjat s kobasicama i salamama iz AZZRI-ja, istarskim i paškim sirom, pršutom i pancetom s Gornje Bujštine, serviranim na drvenom pladnju.

Ugostiteljski objekt Luna otvoren je 2003. godine i ubrzo postaje jedna od omiljenijih pizzerija u gradu. Od 2016. je u vlasništvu Barbare, koja je svoj ugostiteljski zanat ispekla u vinariji Kabola na Gornjoj Bujštini, renomiranog istarskog vinara Marina Markežića. Na samostalan se korak ili izazov Barbara odlučila vrlo mlada, osjetivši zov za samopotvrđivanjem u novim gastro kreacijama u vlastitom ugostiteljskom objektu. Naravno, vodeću ulogu u tom poduhvatu (i podršku) odigrao je Serđo Ražman, chef u kuhinji, koji ju prati u stopu iz Kabole.

Vlasnica Barbara Dejak ugostiteljski zanat ispekla je u vinariji Kabola (Snimila Sanja Bosnić)

Vlasnica Barbara Dejak ugostiteljski zanat ispekla je u vinariji Kabola (Snimila Sanja Bosnić)

U 2016., prijelomnoj godini Barbarine poslovne karijere, krenula je u preuređenje prostora Lune, interijera i eksterijera, koji je sada razigran u nekoliko zasebnih dijelova te se iz jednog u drugi prelazi s terase, u restoran, pa u bistro i konobu, povezane srodnim idejno-stilskim rješenjima u gracioznu kompoziciju s kamenom i drvom kao prevladavajućim materijalima.

- Želja nam je bila koristiti tipične istarske materijale, da se sve ukomponira u našu ambijentalnu ugostiteljsku ponudu, kazuje Barbara. Luna je jedan od vrlo rijetkih lokala koji je otvoren u nekom od umaških naselja tijekom cijele godine. Stalno zaposlenih imaju između 12 i 13, a tijekom sezone se brojka popne na impozantnih 25 radnika.

Smještaj i doručak

Jelovnik čini široku lepezu istarskih specijaliteta pripremanih prvenstveno na bazi tartufa, ali uvelike su zastupljena i riblja jela. Ono što Barbara izdvaja su razne mesne delicije, osobito na bazi šuga od boškarina, biftek s listićima tartufa, ručno rađene kremaste tjestenine, s naglaskom na domaće raviole punjene skutom iz mljekare Latus i njoke alla verde. Impresionirajuća je i brojka od 40 vrsta pizza koje mijesi i peče u krušnoj peći pizzaiolo Admir Miro Halkić. Luna je svojom izvrsnom i konzistentnom kvalitetom pizza sebi prokrčila put slave u Umagu početkom 2000. godine, a specijalizirani su za dostavu pizza na kućni prag, kao i burgera. U potonjoj ponudi najpoželjnija je Balky, pljeskavica sa sirom i šunkom u tijestu od pizze.

Gosti mogu odsjesti i u jednoj od četiri stilski uređene sobe, a doručak serviraju i drugim privatno smještenim gostima Umaga na zeleno zasvođenoj terasi Lune. Vrlo dobro se koristi ova usluga, kaže Barbara. U podizanju kvalitete usluge boravka učinili su još jedan iskorak ponudom električnih bicikala i romobila pa gosti mogu nakon dobrog obroka unesene kalorije potrošiti terapijskom vožnjom uz more i uživanjem u raskošnoj mediteranskoj prirodi okolice Umaga. Naravno, najam ovih urbanih vozila dostupan je svima, ne samo gostima Lune.

Hladno predjelo na drvenom pladnju poslužili su nam uz svježu malvaziju Kabola, od Markežića. Doznajemo, u čudu, da u ponudi imaju više od 50 etiketa istarskih vinara, ali Barbara izbjegava istaknuti favorite, jer praktički ih nema. Sva su vina odlična i vrhunske kvalitete, a izbor najpoželjnijih ovisi samo o preferencijama gostiju.

Domaćica Loretta slikovito nam opisuje jela i vina prilikom serviranja. Pet sljedova, prava mini gozba za oči i želudac, vrlo ukusno i dekorativno. Prvo je iz kuhinje stiglo toplo predjelo, specijalitet kuće - domaći ravioli punjeni svježim sirom s crnim tartufima. Tanki listići parmezana prekrili su tu okusnu čaroliju. Za domaće njoke u šugu od boškarina Loretta nam veli da se šugo krčka i po tri, četiri sata na štednjaku. Meso se rastapa u ustima, gotovo je jednako mekane strukture kao njoki, a smeđi umak djeluje karamelizirano pojačavajući okus glavnog sastojka.

Kulinarski patchwork

Ne znamo krije li se tajna ovog šuga u načinu pripreme boškarina, u začinima, kremastim i mekanim ali kompaktnim njokima pripremljenim od domaćih krumpira ili svemu pomalo. Bit će da tajna leži u umijeću zlatnih ruku chefa Serđa, jer nam Loretta otkriva da je on velik znalac, umjetnik u kulinarstvu koji prilikom pripreme namirnica u gotova jela unosi ogromne doze ljubavi. Osjeća se to pri svakom zalogaju.

Stiže i glavno jelo na stol. Kao kulinarski patchwork na tanjuru šareni se biftek steak u rukoli i s cherry rajčicama prekriven listićima parmezana. Serviran nam je uz čuveni Cabernet sauvignon Roxanich, snažne teksture. Uspješno upareno vino s biftekom, savršen odabir za kraj ovako proširenog menija. Prvo razni domaći, naizgled blagi istarski specijaliteti, i za kraj bogati proteini za proljetno buđenje i podizanje imunološkog sustava. Specijalitet kuće je i janjeća koljenica.

Izbor deserta nije bio nimalo jednostavan, pa je kocka pala na još jedan, ovaj put slatki unikat kuće. Desert Mille foglie. Lisnato tijesto, krema od vanilije (po recepturi Serđa) i šumsko voće, kao kiselo-slatki purpuri, savršeno balansiranih okusa. Brušeni dijamantić na kruni ove sjajne gastro priče.

Uvjerili smo se, u Luni je izbor jela obilat i raznovrstan, porcije izdašne, a cijene dostupne svima. Stoga ne čudi što je uglavnom puna kao Mjesec tijekom cijele godine. Zasluga je to Barbarinog pomno odabranog tima koji zrači profesionalnošću i neusiljenom ljubaznošću. Od stranaca najbrojniji su im gosti Nijemci i Austrijanci koji biraju najviše mesni meni, Talijani se odlučuju za razne tjestenine s tartufima, Slovenci najčešće odabiru lignje na žaru, a domaći sve podjednako.

Egzotična Alla Indiana

Iz ponude izdvajamo: fritaja s tartufima, topljeni sir s tartufima, razne juhe, carpaccio od istarskog goveda, pačjih prsa, hobotnice, tune ili sabljarke, repovi kozica s medom i peperončinom, tjestenine s raznim umacima, pffefer steak, beef steak tartufi, teleća, svinjska i janjeća koljenica, pileći file s gorgonzolom, divlje morske ribe, odrezak tune sa žara, jadranske lignje, file brancina u umaku od malvazije, egzotično jelo Alla Indiana (pileće meso, curry, indijski oraščić, jabuka)… Zatim, palačinke Eros (nutella, mascarpone i umak od vanilije), palačinke Cupido (nutella, orasi, sladoled, umak od vanilije) i souffle od čokolade.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater