ENOTEKA

TOSKANSKA VINA: Rosso di Montalcino

| Autor: Emil PERDEC
Enoteka Emila Perdeca

Enoteka Emila Perdeca


U ovo blagdansko vrijeme, od Božića do Tri kralja, u našim se krajevima tradicionalno pojačano jede i pije, a na stolovima dominiraju razni specijaliteti. Kreće se od ribljih delicija poput bakalara, morske i riječne ribe, ali s obzirom na to da smo ipak u zimskom modusu, dominantna su mesna jela. Logika sljubljivanja nam nalaže da dobro mesno jelo kao pratnju traži fino crveno vino. Danas nam hrvatska vinska scena nudi pregršt finih crvenih vina po različitim cijenama, od Baranje preko Istre do Dalmacije. No, u ovome broju ipak bih otišao preko granice, ne daleko, već samo preko Jadrana do talijanske regije Toscane s kojom se mnogi vole uspoređivati i koja je mnogima uzor u vinarstvu i turizmu.

Benvenuto Brunello

Dugi niz godina je pojam vina za Toskanu bio Chianti, no 70-ih godina prošlog stoljeća kao konkurencija javlja se Brunello di Montalcino. Ovo vino ime je dobilo po pitoresknom gradiću Montalcino (pokrajina Siena) u kojem živi oko pet tisuća ljudi, a smješten je na omanjem brdašcu s nadmorskom visinom od 500 metara. Iz gradića se pruža prekrasan pogled na okolicu, a Montalcino se nalazi na povijesno strateški važnom putu od Siene prema moru.

Vino Brunello di Monralcino ima i mlađeg brata koji se zove Rosso di Montalcino, a regulativom vezanom za ova dva vina upravlja neovisno tijelo Consorzio del vino Brunello di Montalcino. Konzorcij je definirao jasna pravila u vezi ova dva vina, a prvo je da se oba vina moraju proizvoditi od 100 posto sorte grožđa sangiovese. Događa se da ipak poneki vinari ovu uredbu zaobilaze dodavanjem internacionalnih sorti grožđa poput merlota, syraha i cabernet sauvignona pa kada budu uhvaćeni na djelu, izbije skandal, što se zadnji put dogodilo 2008. godine.

Osnovna razlika u podjeli je takva da Rosso di Montalcino po regulativi na tržište izlazi nakon godinu dana od berbe i trenutno je aktualna berba 2020., a Brunello di Montalcino po regulativi na tržište može izaći nakon četiri godine pa se tako početkom siječnju organizira "Benvenuto Brunello".

Ove godine premijerno se kuša berba 2017., a ako će vino nositi oznaku Riserva, onda treba pričekati još godinu dana. Razlika je i u zaštiti geografskog porijekla. Brunello je nositelj oznake Denominazione di origine controllata e garantita" (DOCG), a Rosso ima oznaku Denominazione di origine controllata (DOC).

Danas bih s vama podijelio svoje viđenje zanimljivog vina Rosso di Montalcino iz berbe 2019. vinarije Banfi. Ovo je jedna od najpoznatijih vinarija u Toskani, čija povijest počinje 1978., kao vizija talijansko-američke braće Johna i Harryja Marianija. Berba 2019. je bila malo kasnija, u drugoj polovici rujna, jer su hladniji dani u travnju i početkom svibnja usporili vegetaciju. Nakon prerade vino je odležavalo u bačvama od francuskog hrasta različitih zapremina od 6.000 do 225 litara u periodu od 12 mjeseci te potom još šest mjeseci u boci pred puštanje na tržište.

Za veću bordošku čašu

Vino krasi lijepa rubin crvena boja s ljubičastim nijansama, bistro je i gusto. Pred serviranje potočio sam ga u veću bordošku čašu te se na mirisu vino dosta brzo otvorilo, a miris mu je bio fin i ugodan. Na prvo mirisanje javljaju se note divlje kupine koju prati tipična cvjetna nota ljubičice, potom i nota dima. Na drugo mirisanje, kad se vino još više otvorilo, javljaju se note duhana i mljevene kave, dakle kompleksnost mirisa je bogata.

Ovaj Rosso di Montalcino je suh, topao i djelomično mekan te ima solidnu svježinu, fine tanine, ukusan je i krasi ga puno tijelo. Vino je u dobroj ravnoteži, intenzivnost okusa mu je djelomično izražena, a trajnost okusa je trajna, dok je kakvoća okusa fina. Harmonično je, lijepo se pije, na aftertasteu javlja se nota ribizla. Vino je u dobroj kondiciji, treba ga trošiti iako u dobrim uvjetima čuvanja može potrajati još tri, četiri godine. Enogastronomski ovakva vina odlično pašu uz crvena mesa, a ja sam ga probao uz teleće pečenje s krumpirima.

Foto

Ime vina: Rosso di Montalcino

Godina berbe: 2019.

Proizvođač: Castello Banfi

Lokacija: Montalcino / Toscana

Temperatura serviranja: 14 - 16°C

Gastro preporuka: Teleće pečenje s krumpirima

Ocjena: 9,2/10

Čaša: Riedel : Riedel Extreme Restauran Cabernet Glass

Cijena (mpc): 12 eura (Famila)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum