enoteka

Teran Brčić:  Vino koje prati široku paletu mesnih jela, ali i odležane sireve

Anđelo Brčić iz zaseoka Brčići pokraj Nove Vasi Porečke ima u svom podrumu izvrsnu selekciju bijelih i crnih vina te destilata, a prigodno za ovu tematsku radionicu u Svetvinčentu odabrao sam odležani teran iz berbe 2017.

| Autor: Emil PERDEC
Enoteka Emila Perdeca

Enoteka Emila Perdeca


Prošli je vikend u Svetvinčentu održan 10. po redu festival sira, no vrijedne organizatore nažalost nije
poslužilo lijepo vrijeme pa je subotnji dio morao biti otkazan. Inače ova sjajna manifestacija redovito u
Svetvinčenat privuče nekoliko tisuća ljudi što je bilo vidljivo u nedjelju kad je za lijepog vremena bilo teško
pronaći parking. No organizatori su unatoč lošem vremenu u subotu ipak uspjeli podijeliti nagrade ovogodišnjim laureatima u čvrstom zaklonu srednjovjekovnog dvorca Morosini Grimani.

Na ocjenjivanje je pristiglo ukupno 24 uzorka, od kojih je 20 ocjenjeno zlatnim, srebrnim i brončanim odličjima, a među njima su izabrani šampioni u kategorijama sirevi i ostali mliječni proizvodi. Šampion u kategoriji "sirevi" je sirana Vesna Loborika s tvrdim kravljim sirom ?Rici?, dok je u kategoriji ostali mliječni proizvodi šampionska titula dodijeljena Stanciji Šantamarina OPG Peršić za kravlju skutu. U suradnji sa direktorom TZ Svetvinčenat, Deanom Pustijancem već nekoliko godina sudjelujem u kreiranju stručnih radionica sljubljivanja šampionskih sireva sa biranim istarskim vinima pa smo tako i ove godine sastavili lijepu kombinaciju. Trebale su se održati dvije radionice no, kako sam već rekao, u subotu su zbog lošeg vremena sva događanja otkazana, pa smo odradili samo nedjeljnu. Imali smo šest sjajnih kombinacija te mi se teško odlučiti koja je bila najbolja, no u nastavku teksta saznat ćete sve.

Anđelo Brčić iz zaseoka Brčići pokraj Nove Vasi Porečke ima u svom podrumu izvrsnu selekciju bijelih i crnih vina te destilata, a prigodno za ovu tematsku radionicu odabrao sam odležani teran iz berbe 2017. Trenutno u podrumu još odležavaju dva terana iz berbe 2019. koji su oba osvojila zlatnu medalju na ovogodišnjoj Vinistri te mladi teran koji je nositelj visokog srebrnog odličja. No ovogodišnja je Vinistra za vinariju Brčić zapravo bila jako dobra jer su osvojene još tri zlatne medalje: za svježu i odležanu malvaziju te Cabernet Sauvignon koji je bio najbolje ocijenjen u svojoj kategoriji. Osim toga osvojene su i dvije visoke srebrne medalje za merlot barrique i cuvee San Mauro te zlatna medalja za odležani destilat Đani. Dakle, veoma dobri rezultati za malu obiteljsku vinariju iz sela Brčići, a danas bih sa Vama podijelio moje viđenje terana barrique iz berbe 2017. Vino krasi elegantna transparentna rubin crvena boja, sa ljubičastom refleksima, vino je bistro i gusto. Pred kušanje vino nisam dekantirao nego sam ga ostavio u većoj Riedel čaši da se postepeno otvara. Vrlo brzo počelo se otvarati i pokazivati svoju eleganciju i profinjenost. Na prvo mirisanje otvara se tipična teranova nota Griotte, legendarnog Kraševog čokolatina sa likerom od višnje i tamnom čokoladom. Potom slijedi nota zrele tamne višnje koju prati nota sladića i suhe šljive.

Na drugo mirisanje javlja se nota dima, vanilije, prašine i malčice crnog papra te cimeta, dakle kompleksnost mirisa je veoma bogata. Vino je suho, toplo i mekano, gotovo baršunasto a sa druge strane krasi ga jako dobra
uravnoteženost, intenzivnost okusa mu je izražena a trajnost okusa jako dobra, vino je harmonično lijepo se pije, a na after tasteu javlja se nota zrele višnje. Vino je u odličnoj formi te u dobrim uvjetima čuvanja može trajati još barem desetak godina. Zanimljivo mi je bilo ovaj teran ponovno kušati nakon godinu dana te je po meni izvrsno napredovao i postao još bolji i elegantniji. Ovakav tip vina prati široku paletu mesnih jela, ali i odležane sireve. Tako smo ga mi na našoj radionici sljubili sa tvrdim ovčjim sirom odležanim četiri mjeseca OPG Macan-Sirana Istarski cvijet sa stancije Čipuli u blizini Juršići i, kako sam već spomenuo, ovo je meni bio
najbolji par.

Ime vina: Teran Barrique

Godina berbe: 2017.

Proizvođač: vina Anđelo Brčić

Lokacija: Brčići /
ZOI Hrvatska Istra

Temperatura serviranja: 14 - 16 ?C

Gastro preporuka: Odležani ovčji sir OPG Macan

Ocjena:
9,4 /10

Čaša: Riedel: Riedel Extreme Restaurant Shiraz Glass

Cijena (mpc): 100,00 kn (kod
vinara)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum