Emil Perdec
U Hrvatskoj od obitelji malvazije imamo malvaziju istarsku, malvaziju dubrovačku, ali i još jednu vrlo zanimljivu sortu grožđa koja se u Italiji naziva malvasia bianca lunga, malvasia del chianti, a kod nas maraština, rukatac ili krizol. Ova plemenita sorta grožđa godinama se borila za primat među dalmatinskim bijelim sortama s debitom, ali u zadnjih desetak godina obje gledaju u leđa pošipu
Dok vi čitate ovaj tekst, vrijedni tim Vinistrinih operativaca, predvođen direktorom Ivanom Marićem, provodi zadnje organizacijske pripreme za ocjenjivanje uzoraka vina za ovogodišnju, 28. Vinistru. Sudeći prema onome što smo probali na "En Primeuru" mladih malvazija početkom mjeseca u zagrebačkoj Esplanadi, pred nama je još jedna dobra berba. No, u ovom dijelu razvoja ta se mlada vina mijenjaju pa ćemo tek nakon glavnog ocjenjivanja koje će se održati u porečkom hotelu Parentium, u prekrasnoj Zelenoj laguni, moći znati koje su malvazije najbolje.
Malvazija istarska spada u veliku obitelj malvazija koja je rasprostranjena diljem mediteranskog bazena, a sorte se kultiviraju u Grčkoj, Crnoj Gori, Italiji, Francuskoj, Španjolskoj i Portugalu. U Hrvatskoj od obitelji malvazije imamo malvaziju istarsku, malvaziju dubrovačku, ali i još jednu vrlo zanimljivu sortu grožđa koja se u Italiji naziva malvasia bianca lunga, malvasia del chianti, a kod nas maraština, rukatac ili krizol. Ova plemenita sorta grožđa godinama se borila za primat među dalmatinskim bijelim sortama s debitom, ali u zadnjih desetak godina obje gledaju u leđa pošipu.
Početkom godine posjetili smo Šibenik i njegovu okolicu, a među ostalim i malu obiteljsku Vinariju Baraka. Njihova vina prvi put sam kušao 2019. godine na manifestaciji Chef's Stage koju je u Šibeniku organizirao vodeći hrvatski chef Rudi Štefan, a i ovaj put su nas u vinariju odveli upravo Rudi i njegov head sommelier Branimir Vukšić. Ovu vinariju je kao hobi prije dvadesetak godina pokrenuo Gordan Baraka, bivši šibensko-kninski župan, kapetan duge plovidbe i poduzetnik koji je, nažalost, prerano preminuo 2018. Njegov sin Filip uspješno je nastavio poslovanje te danas Vina Baraka na oko četiri hektara vinograda godišnje proizvedu oko 17 tisuća butelja vina.
Boutique vinarija smještena je na poluotoku Srima koji je stisnut između mora i rijeke Krke, u blizini povijesnog lokaliteta Prižba, točno na pola puta između Vodica i Šibenika. Filip nas je sjajno ugostio te smo degustirali mnoštvo finih vina među kojima dominiraju fini crnjaci, no ja bih s vama ipak podijelio moje viđenje izvrsne maraštine "Tenebra Riserva" iz berbe 2019. Tenebra zapravo znači pomrčina, a na davanje imena ovome vinu Filipa je asocirala duža maceracija vina i oksidacije mošta te sâm pristup proizvodnji ovoga vina u podrumu.
Grožđe za Tenebru raste u zapadnom zaleđu Skradina na mikrolokaciji Lučina, na bijeloj zemlji s dosta kamena, a vinograd je star petnaest godina tako da je sada u punoj formi. Ručna berba odrađena je u drugoj polovici rujna. Nakon prerade vino je odležavalo u kombinaciji betonskog jaja i rabljene barrique bačvice u trajanju od deset mjeseci, a potom još osam mjeseci u inoxu. U butelje je punjeno pred godinu dana, a iz ove ograničene serije napunjene su 1.102 butelje.
Vino krasi lijepa elegantna zlatnožuta boja, kristalno je bistro i djelomično gusto. Vino sam ostavio u srednje velikoj bordoškoj čaši da se otvori i polako počne pokazivati svoju raskoš. Miris je fin, ugodan, a na prvo mirisanje javlja se nota zrelog voća u kojem dominira nota zrele jabuke i pečene dunje, malo cimeta i vanilije. Na drugo mirisanje javljaju se note dima, suhog badema, suhe marelice i malo meda od kestena. Vino je suho, djelomično je toplo i mekano, a s druge strane ima solidnu svježinu, tanini su fini i imaju sitnu granulaciju te je ukusno i krasi ga srednje tijelo. Vino ima dobru ravnotežu, intenzivnost okusa mu je djelomično izražena, trajnost okusa mu je trajna i kakvoća okusa je fina. Harmonično je i na aftertasteu ima gorčine suhog badema. Vino je u dobroj formi i u idealnim uvjetima može trajati barem još šest godina. Enogastronomski sljubio sam ga uz rižoto s vrganjima.
Ime vina: Tenebra Riserva
Godina berbe: 2019.
Proizvođač: Vinarija Baraka
Lokacija: Šibenik/ZOI Dalmatinska zagora
Temperatura serviranja: 10-12°C
Gastro preporuka: Rižoto s vrganjima
Ocjena: 9,4/10
Čaša: Riedel Mark Thomas Double Bend Allround
Cijena (mpc): 150 kuna (kod vinara)