PIŠE Emil PERDEC

ENOTEKA: Istarska vina - Masseto iz Šegotići

  U zadnjih nekoliko godina jedan od najboljih istarskih merlota dolazi iz južne Istre i to iz sela Šegotići na Proštini, u općini Marčana. Ovdje je smještena mala obiteljska vinarija Siljan koju je Josip Bepo Siljan pred dvadesetak godina od hobija polako počeo pretvarati u ozbiljan posao. Danas vinariju polako preuzimaju Bepov sin Sanjin i nevjesta Emanuela. Vinarija Siljan obrađuje tri hektara vinograda te jedan dio grožđa kupuje od provjerenih kooperanata. Kao i svi istarski vinari, naglasak daju na malvaziju istarsku, no njihovo najnagrađivanije vino je merlot

Emil Perdec

Emil Perdec


Merlot je uz cabernet sauvignon najzasađenija sorta grožđa na svijetu, izuzetno je popularan među vinogradarima diljem svijeta te podjednako uspijeva u južnim i sjevernim područjima. U Hrvatskoj je podjednako uspješan u svim vinogorjima, od Prevlake do Savudrije pa sve do Dunava. Kako mi je pojasnio dr. sc. Marijan Bubola s porečkog Instituta za poljoprivredu i turizam, ova plemenita sorta vinove loze se u Istri počela uzgajati krajem 19. stoljeća, nakon osnutka Pokrajinske vinogradarsko-voćarske stanice i početka organiziranog uvođenja novih sorti na području Istre. Nakon Drugog svjetskog rata sadnju merlota potenciraju tada dominantni PiK-ovi pa tako u Istri najbolje rezultate postiže u okolici Rovinja te posebno oko Poreča gdje i danas Agrolaguna ima sjajne nasade merlota. 

Zbog visoke kvalitete grožđa koje ova sorta daje na dobrim položajima, očekuje se da će i u budućnosti zauzimati važno mjesto u vinogradarstvu Istre. Jako zanimljiva činjenica je da u zadnjih nekoliko godina jedan od najboljih istarskih merlota dolazi iz južne Istre i to iz sela Šegotići na Proštini, u općini Marčana. Ovdje je smještena mala obiteljska vinarija Siljan koju je Josip Bepo Siljan pred dvadesetak godina od hobija polako počeo pretvarati u ozbiljan posao. Danas vinariju polako preuzimaju Bepov sin Sanjin i nevjesta Emanuela. Vinarija Siljan obrađuje tri hektara vinograda te jedan dio grožđa kupuje od provjerenih kooperanata.

Kao i svi istarski vinari, naglasak daju na malvaziju istarsku, no njihovo najnagrađivanije vino je merlot. Lani sam s Vama dijelio moje viđenje njihova merlota iz berbe 2016. koji je dobio veliko priznanje na međunarodnom ocjenjivanju "Mundus vini", a danas bih podijelio moje viđenje merlota iz sljedeće berbe, one iz 2017. koji je okrunjen velikim zlatom na prošlogodišnjoj Vinistri. Nedavno sam na druženju s prijateljima vinskim znalcima ovaj merlot ubacio na slijepo kušanje i svima je predstavljao veliko iznenađenje. Jedan prijatelj je čak bio uvjeren da se radi o Antinorievom Massetu, jednom od najpoznatijih merlota iz Bolgherija u sjevernoj Toscani, pa smo ga u šali nazvali Masseto iz Šegotići. Grožđe za ovo vino raste na mikrolokaciji Kampi koja se nalazi između Šegotići i Velikih Vareški, na dubokoj proštinskoj crvenici, a vinograd je star petnaestak godina. Berba je bila sredinom rujna s malim prinosom od oko pola kile po trsu jer je u proljeće taj kraj pogodio jak mraz. Nakon ručne berbe odrađena je maceracija od osam dana te je potom vino odležavalo dvije godine u četiri barrique bačvice, jednoj novoj i tri rabljene. Potom je sve kupažirano u inoxu pa pred malo više od godine dana stavljeno u butelju i napunjeno 1.200 komada. 

gg

Vino krasi lijepa duboka rubin crvena boja, bistro je i gusto, a pred kušanje vino sam ostavio dva sata u dekanteru da se nadiše te ga poslužio u velikoj Riedel bordoškoj čaši. Vino se na nosu potpuno otvorilo i pokazalo u punome sjaju. Na prvo mirisanje dominiraju note bobičastog voća u obliku borovnice i divlje kupine, potom dolazi nota vanilije i dima te nota suhe šljive, tamne čokolade, klinčića i cedrovine, dakle kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suho, toplo i mekano, a s druge strane krasi ga solidna svježina, fini tanini sitne granulacije te je vino ukusno, a krasi ga puno tijelo. Ovaj Siljanov merlot je u dobroj ravnoteži, intenzivnost okusa mu je izražena, a trajnost okusa je veoma trajna. Kakvoća okusa je fina te se vino lijepo pije. Na aftertasteu javlja se nota zrele borovnice. Vino je harmonično te je u jako dobroj formi i poprilično je napredovalo odležavanjem u boci u ovih godinu dana. U dobrim uvjetima čuvanja može potrajati još barem deset godina, a enogastronomski sljubio sam ga uz tagliatu od odležanog ramsteka Borisa Orlića iz Klarići.

 Ime vina: Merlot

Godina berbe: 2017. 

Proizvođač: vina Siljan 

Lokacija:

Šegotići 

Temperatura serviranja: 16 - 18 C 

Gastro preporuka: Tagliata od odležanog ramsteka 

Ocjena: 9,5/10 

Čaša: Riedel : Riedel Extreme Restaurant Cabernet Glass 

Cijena (mpc): 250,00 kn (kod vinara)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter