ENOTEKA

SLAVONSKA VINA: Enjingijev rajnski rizling, kralj bijelih vina

Davne 1882. Koloman Enjingi se sa suprugom Katom iz sela Enjingi u blizini jezera Balaton u Mađarskoj doselio u Badljevinu, selo između Pakraca i Daruvara. Tu se nisu dugo zadržali, već se 1890. preselili istočnije, u Hrnjevac, malo mjesto četiri kilometra zapadno od Kutjeva. Ondje su Enjingijevi s druge četiri obitelji, mađarskog, češkog i slovačkog porijekla, kupili deset hektara plodnog zemljišta

| Autor: Emil PERDEC
Enoteka Emila Perdeca

Enoteka Emila Perdeca


Svaka hrvatska vinska regija ima nekog istaknutog vinara, predvodnika koji je svojom vizijom i radom napravio nešto bitno za svoju regiju te hrvatsku vinsku scenu. Jedan od takvih je živuća legenda hrvatske vinske scene Ivan Enjingi ili za mnoge prijatelje samo čika Ivo. Puno detalja o ovom velikom vizionaru saznao sam pročitavši knjigu koju je o njegovom liku i djelu napisao naš poznati publicist Željko Garmaz. Da živi u Kaliforniji, o Enjingiju bi se zasigurno već snimio barem jedan film jer mu je životna priča jako zanimljiva.

Četvrta generacija

Austro-Ugarska Monarhija bila je veliko carstvo u kojem je živjelo dvadesetak naroda te su migracije stanovništva bile česta pojava. Davne 1882. godine Koloman Enjingi se sa suprugom Katom iz sela Enjingi u blizini jezera Balaton u današnjoj Mađarskoj doselio u Badljevinu, selo između Pakraca i Daruvara. Tu se obitelj nije dugo zadržala, već se 1890. godine preselila istočnije, u Hrnjevac, malo mjesto četiri kilometra zapadno od Kutjeva.

Ondje su Enjingijevi s druge četiri obitelji, mađarskog, češkog i slovačkog porijekla, kupili deset hektara plodnog zemljišta. U Hrnjevcu tada uopće nije bilo katolika jer su tim dijelom Slavonije 150 godina vladali Turci nakon čijeg su povlačenja vlasti naselile pravoslavni živalj. Svakoj je obitelji pripalo po dva hektara zemlje, ali poljoprivreda im je bila samo usputno zanimanje, za život su mahom zarađivali kao zanatlije.

Ovo bi bio samo djelić povijesti obitelji Enjingi koja je u oba svjetska rata prošla dosta loše. Sad dolazimo do mladog Ivana koji je bio već četvrta generacija u Hrnjevcu i koji je imao drukčiju viziju od svojih predaka. Oca je izgubio u Drugom svjetskom ratu pa je rastao uz djeda Martina, ali je nakon njegove smrti morao nadničariti za PIK Kutjevo. Ova mu je situacija teško padala te je cijelo vrijeme težio osamostaljenju i vrlo brzo u tome uspio. Paralelno s nadničarenjem, spremao je jednu parcelu na kojoj je zasadio svojih prvih 1.111 trsova i tu je sve počelo.

Danas je Ivan Enjingi institucija hrvatskog vinarstva i vinogradarstva. Iako je zašao u deveto desetljeće života, i dalje neumorno radi i stvara. Ovaj tekst nije dovoljan da bismo nabrojali sve nagrade koje je dobio za svoja vina, ali bih istaknuo da je on prvi vinar iz naše regije koji je 2004. godine dobio veliku zlatnu Decanterovu medalju za kupažu Venje bijelo iz berbe 1998.

Topla berba 2012.

Prve nasade rajnskog rizlinga Enjingi je zasadio 1986. godine jer je oduvijek izuzetno cijenio sortu grožđa koja zasluženo nosi nadimke "kralj bijelih vina" i "najplemenitija bijela sorta grožđa na svijetu". Nedavno sam u Intersparu, koji inače ima jako dobar izbor vina, naletio na izvrsnu kolekciju Enjingijevih vina. Među njima me zaintrigirao rajnski rizling, kasna berba iz tople berbe 2012. Ovo sam vino zadnji put kušao prije nekoliko godina, bilo je u jako dobroj formi pa me zanimalo kakvo je danas.

Svoje viđenje Enjingijevog rajnskog rizlinga rado bih podijelio s vama. Vino krasi lijepa elegantna slamnato žuta boja sa zlatnim rubovima, kristalno je bistro i djelomično gusto. Nakon što sam vino natočio u čašu, ipak mu je trebalo malo vremena da se otvori i prikaže u punome sjaju. Na nosu prevladavaju note zreloga voća, a ističe se zrela kruška i zrela bijela vinogradarska breskva, potom dolazi nota pečene dunje te livadni med. Na drugo mirisanje javlja se nota suhog lješnjaka, suhe paprati te se nazire tipična rizlingova nota petroleja, dakle kompleksnost mirisa mu je bogata.

Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, a s druge strane krasi ga ugodna svježina, jako dobra mineralnost te srednje tijelo. Vino je uravnoteženo, intenzivnost okusa mu je izražena, a trajnost okusa trajna. Vino je harmonično, kremasto, slojevito. Na aftertasteu mi se javlja nota suhih badema. Vino je još uvijek u dobroj kondiciji, no ne treba ga čuvati, već postupno trošiti. Ovakav tip vina izvrsno paše uz široku paletu jela, a ja sam ga kušao uz svinjsko pečenje s pečenim krumpirima te je sljubljivanje bilo jako dobro.

Enjingijev rajnski rizling

Ime vina: Rajnski Rizling

Godina berbe: 2012.

Proizvođač: Vina Enjingi

Lokacija: Kutjevo / ZOI Slavonija

Temperatura serviranja: 10 - 12°C

Gastro preporuka: Svinjsko pečenje

Ocjena: 9,3/10

Čaša: Riedel : Riedel Extreme Restaurant Riesling Glass

Cijena (mpc): 89 kuna (Interspar)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of