GASTRO-KULTURA

SLATKI SRPANJ U KUĆI MARASTON: Sasvim posebna tradicija u Vižinadi

| Autor: Slavko LEDIĆ
(Arhiva)

(Arhiva)


Najavljujući tradicionalnu 24. po redu Slatku Istru koja se uz blagdan Vele Gospe održava u Vižinadi i koja na Battistelinoj šterni okuplja i po nekoliko stotina izlagača tradicionalnih istarskih slastica, Turistička Zajednica ovog mjesta odlučila je čitav srpanj posvetiti promociji ove manifestacije.

U Vižinadi se inače velika pažnja poklanja očuvanju tradicije i nematerijalne baštine. Tu svakako spada i izrada tradicijskih kolača te dugogodišnja i nadaleko poznata manifestacija Slatka Istra kojom Vižinada već 24. godinu obilježava svoj najslađi dan u godini, uz izložbu slastica spravljenih po starinskim recepturama.

Zamisao je da se i prije Slatke Istre što više ljudi aktivno uključi u ovaj oblik očuvanja tradicije pa je Turistička zajednica Općine Vižinada, uz potporu Upravnog odjela za turizam Istarske županije, odlučila tijekom srpnja i početkom kolovoza svake srijede od 18 do 20 sati organizirati radionice izrade tradicionalnih istarskih slastica u Centru za posjetitelje Maraston u Vižinadi. Radionice će voditi iskusne i nagrađivane domaćice koje već godinama sudjeluju na Slatkoj Istri, a ovo je prilika svim sudionicima da iz prve ruke vide i nauče kako su slastice spravljali naši stari. Ujedno, cilj ovog projekta je i promocija Centra za posjetitelje Maraston, kao i njegova valorizacija.

Radionice kreću 13. srpnja s izradom bucolaja, a zatim 20. srpnja s kroštulama, potom 27. srpnja s cukerančićima, a cijelu ovu slatku, edukativnu priču zaokružit će radionica izrade paština 3. kolovoza. Broj polaznika po radionici je ograničen, uz prijave na mail info@tz-vizinada.hr ili na 052/446-110.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini