POSVEĆENO TRADICIJSKIM SLASTICAMA

SLATKA ISTRA: Sve istarske slastice na jednom mjestu

| Autor: Mirjan RIMANIĆ
(Mirjan RIMANIĆ)

Izložba fritula, kroštula, cukerančića, paština, pandešpanja, pinci, breskvica, bucolaja i povetica otvara se u 18 sati u školskoj sportskoj dvorani Područne škole u Vižinadi, a izlažu domaćice iz raznih krajeva Istre

Danas će se u Vižinadi održati 23. Slatka Istra, manifestacija posvećena istarskim tradicijskim slasticama. Izložba fritula, kroštula, cukerančića, paština, pandešpanja, pinci, breskvica, bucolaja i povetica otvara se u 18 sati u školskoj sportskoj dvorani Područne škole u Vižinadi, a izlažu domaćice iz raznih krajeva Istre.

Nagrade najboljima

Slatka Istra se tijekom više od dva desetljeća održavanja udomaćila među istarskim domaćicama, a budući da na manifestaciji sudjeluju domaćice iz svih krajeva Istre, moći će se kušati svi istarski kolači. Izložba se od lani održava u sportskoj dvorani Područne škole u Vižinadi pa je zahvaljujući tomu Battistellina šterna oslobođena za izložbu vina, maslinova ulja i drugih lokalnih poljoprivrednih proizvoda. Slastice će prije izložbe ocijeniti stručna komisija, a nagrade najboljima predat će se u 22 sata.

U sklopu Slatke Istre Flavia Vigini Belle održat će radionicu izrade bucolaja, kolača posebno cijenjenog na području Bujštine, bez kojeg nekada u tom kraju nije protekla nijedna svetkovina. Bit će tu i radionica za djecu na kojima će moći sudjelovati djeca iz svih krajeva koja budu došla na Slatku Istru. Ona će modelirati u tijestu, a uz to za njih će biti organizirana i zabavna igra. Na kraju će žiri ocjenjivati radove, a autori najuspjelijih bit će nagrađeni.

Humanitarna nota

Unazad nekoliko godina prihod od Slatke Istre namijenjen je za neku zajedničku potrebu, a ove će se godine namijeniti za nabavu radnih bilježnica za učenike Područne škole u Vižinadi.

Današnji program započinje u 14 sati Lovačka udruga "Fazan" Kaštelir-Vižinada, natjecanjem u gađanju glinenih golubova na streljani kod Lovačkog doma u Vižinadi. Od 17 do 19 sati održat će se Ex tempore Slatka Istra za djecu u kući Maraston, a za 18 sati zakazano je otvaranje 23. Izložbe tradicionalnih istarskih kolača "Slatka Istra". U isto vrijeme započet će nogometna utakmica na igralištu Fabrika te izložba i degustacija vina, ulja i domaćih proizvoda Vižinaštine na Battistellinoj šterni. U 18.30 u kući Maraston započet će stručno predavanje "Nematerijalna kultura Istre" Ivone Orlić.

Prezentacija izrade tradicionalnog istarskog kolača bucolaja na redu je u 19 sati u kući Maraston. Od 19.30 goste će zabavljati Brass band Zajednice Talijana Vižinada i Puhački orkestar glazbenog društva Špinčići iz Kastva, a prije toga otvorit će se izložbe Ex tempore "Slatka Istra" za djecu. U 21 sat nastupaju Tara & T band i Klapa Iskon, a proglašenje najboljih kolača "Slatka Istra 2019." je u 22 sata. Fešta u Vižinadi nastavlja se proslavom Svete Marije Vele 15. kolovoza na kojoj će nastupiti Danijela Martinović i Farabuti band.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini