Bratkartoffeln
Volite li restani krumpir, lako biste se mogli zaljubiti u njemački bratkartoffeln, odnosno prženi krumpir, koji je nešto konkretniji i manje kašast, a divnu aromu i okus mu daje slanina. Tako je dobar da ga Nijemci jedu i za doručak, i to s spečenim jajima. Prvi korak je odabir krumpira; najbolji izbor je voštani, koji se neće raspasti tijekom kuhanja. Potrebna vam je i dobra slanina, najbolje domaća, kao i začinsko bilje poput peršina, sjemenki kumina, majčine dušice ili ružmarina.
Ovisno o receptu, u ovo jelo može se dodati luk. Prženi krumpir poslužite uz kobasice, pečenje ili meso s roštilja, uz kakvo dobro pivo, preporuča portal punkufer.
SASTOJCI:
500 g krumpira
225 g slanine
1 luk
začini (sol, papar, peršin)
PRIPREMA:
Operite krumpire i skuhate ih u kori tako da se ne prekuhaju. Narežite slaninu i luk. Stavite slaninu u tavu i pržite dok ne postane hrskava pa maknite iz tavi i na istoj masnoći popržite luk i stavite na stranu.
Procijedite krumpire pa ih ogulite i narežite na ploške. Popržite krumpir u tavi u dvije ture kako bi bili hrskavi. Zatim dodajte luk i slaninu u tavu, začinite solju, paprom i dodajte sjeckani peršin ili začine prema želji.