ENOTEKA

Pušipel X


Grožđe za ovo vino je raslo na najboljem Cmrečnjakovom položaju Sveti Urban, na blagim padinama, a tlo je kombinacija gline i ilovače. Berba je bila kasnija, odrađena je ručno, sredinom listopada

Hrvatska kao vinska zemlja ima dugačku povijest vinarstva i vinogradarstva na cijelom svom prostoru. U zadnjih dvadesetak godina postajemo vrlo važan čimbenik na vinskoj sceni Europe u kojoj možda ne možemo konkurirati količinom proizvodnje vina, ali nam je zato kvaliteta vina svake godine sve bolja. Veseli da se polako, ali sigurno dižu sve vinogradarske regije koje su do pred koju godinu još uvijek kaskale u razvoju. Kao pravi primjer mogu navesti Međimurje. Vinogradi ili "gorice" kako se lokalno nazivaju, smješteni su većinom u gornjem Međimurju sa Štrigovom kao najpoznatijim mjestom. Najznačajnija sorta grožđa u Međimurskom vinogorju je pušipel, sorta koja je u Hrvatskoj poznata još i pod nazivom "moslavac", u susjednoj Sloveniji "šipon", u susjednoj Mađarskoj to je "furmint", a u njemačkom govornom području "mosler". Ova sorta grožđa godinama se smatrala izuzetno pogodnom isključivo za gemišt, vrlo omiljeno piće u cijeloj Hrvatskoj, no danas ćemo saznati da više nije samo tako. Ovog proljeća imao sam veliku čast i zadovoljstvo sudjelovati u promociji vinskog festivala Urbanovo 2019., koji se ove godine organizirao po dvadeseti put, a ime je dobilo po svetom Urbanu, zaštitniku vinara i vinogradara. Odazvao sam se na poziv velikog promotora međimurske vinske scene Ivana Goričanca. Ove radionice služe kao uvod u sam festival koji je jako dobro posjećen, a ja sam održao jednu u Zagrebu te jednu u Varaždinu i bilo je izuzetno zanimljivo. Na jednoj od radionica tema su bila međimurska vina te sam se tada po prvi puta susreo s izuzetno zanimljivim vinom "Pušipel X", kojeg na tržište plasira vinarija Cmrečnjak. Obiteljska vinarija Cmrečnjak prema nekim zapisima svoje početke ima još od 1884. godine, a 1970. počinje obiteljsko usmjeravanje prema vinarstvu i vinogradarstvu da bi moderna povijest za ovaj pogon započela 1992. godine. Danas vinarija Cmrečnjak obrađuje dvadesetak hektara vlastitih vinograda te uzgaja desetak različitih sorti grožđa. Dominanta sorta u vinogradima je naravno već spomenuti pušipel. Na tržište se dvije trećine vina plasiraju u litrenim pakiranjima, dok trećina otpada na plasman u butelji. Dakle danas bih s vama podijelio moje viđenje ovoga izuzetno zanimljivog vina Pušipel X, gdje ono "X" označuje da je ovo vino zapravo u kategoriji pušipela ekstremno. Grožđe za ovo vino je raslo na najboljem Cmrečnjakovom položaju Sveti Urban, na blagim padinama, a tlo je kombinacija gline i ilovače. Berba je bila kasnija, odrađena je ručno, sredinom listopada. Nakon prerade vino je macerirano trideset dana te je potom odležavalo dvadeset dana u velikoj rabljenoj drvenoj bačvi na finome talogu koji se miješao jednom mjesečno. Pred puštanje na tržište vino je još mjesec dana odležavalo u boci i dobilo je neophodni karakter koji će ga krasiti na njegovom razvojnom putu. Pred kušanje vino sam servirao u malo veću burgundsku čašu te ga ostavio desetak minuta da se nadiše da bi se pokazao u najboljem svijetlu. Vino krasi lijepa zlatno žuta boja s malo tamnijim rubovima što daje tonus koji ide prema noti starog zlata, a vino je bistro i gusto. Na prvo mirisanje javlja se nota ukuhanog voća poput kompota od jabuka, potom slijedi nota pečene dunje koja je posuta s malo cimeta. Kasnije se javlja nota suhe paprati te suhe marelica, a kasnije nota ušećerene naranče da bi se na kraju osjetila nota kvasaca i mala nota vanilije, dakle kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suho, toplo i mekano, krasi ga ugodna svježina, a tanini su prisutni te svilenkasti, vino je vrlo mineralno čak mogu reći slankasto te ga krasi puno tijelo. Vino je u dobroj ravnoteži, intenzivnost okusa mu je izražena, a trajnost u ustima je poprilično dobra. Vino je harmonično, lijepo se pije, a na retro okusu javlja mi se nota zrele breskve te sam ga enogastronomski sljubio uz kvarnerske škampe na buzaru.

Ime vina: Pušipel X

Godina berbe: 2016.

Proizvođač: vina Cmrečnjak

Lokacija: Štrigova / Zagorje-Međimurje

Temperatura serviranja: 12-14 °C

Gastro preporuka: Kvarneski škampi na buzaru.

Ocjena: 9,3 / 10

Čaša: Burgundy Vinum Riedel glass

Cijena (mpc): 125 kn (www.cmrečnjak.hr)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter