Zdrav trbuh

Hrana koja otežava mršavljenje s godinama: Nutricionisti upozoravaju žene preko 40

| Autor: Glas Istre
(Unsplash)

(Unsplash)


Nakon 40., mnoge žene primjećuju da je gubitak kilograma postao teži nego prije. Hormonalne promjene, sporiji metabolizam i drugačiji životni stil otežavaju održavanje ravnog trbuha. No, prema nutricionistima, jedan od glavnih razloga često se krije upravo u prehrani. Odabrana hrana može sabotirati napore za mršavljenje i potaknuti nakupljanje masnoće oko struka. Stoga dijetetičarke upozoravaju na nekoliko vrsta hrane koje bi trebalo ograničiti ili potpuno izbaciti iz jelovnika, piše Index.hr.

1. Smrznuta gotova jela

Premda su smrznuta gotova jela praktična i često djeluju kao zdravija opcija, stručnjaci ističu da je svejedno riječ o visoko prerađenoj hrani. Nutricionistica i dijetetičarka Briana Adler Gelfand navodi da takva hrana može dovesti do "upala, probavnih smetnji i neželjenog nakupljanja masnog tkiva, osobito oko struka". "Istraživanja su pokazala kako su prehrane bogate visoko prerađenom hranom povezane s većim rizikom od pretilosti i kroničnih bolesti", rekla je za SheFinds.

2. Bijeli krumpir

Krumpir je vrijedan izvor vitamina, minerala i antioksidansa, ali pretjerana konzumacija bijelog krumpira može biti problematična. Dijetetičarka Melissa Mitri objašnjava da je riječ o povrću s vrlo visokim glikemijskim indeksom: "Što je viši GI, to brže raste razina šećera u krvi", ističe.

Česta nagla povećanja šećera mogu potaknuti upale i debljanje, osobito u području trbuha. Mitri napominje i da je "bijeli krumpir najkaloričnije škrobno povrće", pa kao bolju alternativu preporučuje batat.

3. Rafinirani ugljikohidrati

Primjeri rafiniranih ugljikohidrata su bijela tjestenina, bijeli kruh i bijela riža. Adler Gelfand naglašava da se takvi proizvodi "brzo probavljaju i uzrokuju nagle skokove šećera u krvi, nakon kojih slijede padovi, što povećava glad i potiče prejedanje".

Dodaje da ove oscilacije šećera u krvi, zajedno s niskom razinom sitosti, olakšavaju unos viška kalorija, posebno u području struka. Umjesto bijelih proizvoda, dijetetičari savjetuju odabir cjelovitih žitarica poput kvinoje, integralne riže ili kruha od cjelovitoga pšeničnog brašna.

4. Pržena piletina

Pržena piletina spada u skupinu visokokalorične pržene hrane koju bi trebalo izbjegavati ako želimo smanjiti masnoće u području trbuha. Dijetetičarka i nutricionistica Mary Sabat napominje da su takvi proizvodi često "izvor trans-masti" koje mogu dovesti do niza zdravstvenih problema.

Redovita konzumacija pržene piletine može uzrokovati nakupljanje masnoće na trbuhu, povećati upale te pridonijeti debljanju. Osim visoke kalorijske vrijednosti, problem je i manjak nutrijenata i vlakana, što je recept za neželjene posljedice.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Trenutno na cestama