(Unsplash)
Nakon 40., mnoge žene primjećuju da je gubitak kilograma postao teži nego prije. Hormonalne promjene, sporiji metabolizam i drugačiji životni stil otežavaju održavanje ravnog trbuha. No, prema nutricionistima, jedan od glavnih razloga često se krije upravo u prehrani. Odabrana hrana može sabotirati napore za mršavljenje i potaknuti nakupljanje masnoće oko struka. Stoga dijetetičarke upozoravaju na nekoliko vrsta hrane koje bi trebalo ograničiti ili potpuno izbaciti iz jelovnika, piše Index.hr.
Premda su smrznuta gotova jela praktična i često djeluju kao zdravija opcija, stručnjaci ističu da je svejedno riječ o visoko prerađenoj hrani. Nutricionistica i dijetetičarka Briana Adler Gelfand navodi da takva hrana može dovesti do "upala, probavnih smetnji i neželjenog nakupljanja masnog tkiva, osobito oko struka". "Istraživanja su pokazala kako su prehrane bogate visoko prerađenom hranom povezane s većim rizikom od pretilosti i kroničnih bolesti", rekla je za SheFinds.
Krumpir je vrijedan izvor vitamina, minerala i antioksidansa, ali pretjerana konzumacija bijelog krumpira može biti problematična. Dijetetičarka Melissa Mitri objašnjava da je riječ o povrću s vrlo visokim glikemijskim indeksom: "Što je viši GI, to brže raste razina šećera u krvi", ističe.
Česta nagla povećanja šećera mogu potaknuti upale i debljanje, osobito u području trbuha. Mitri napominje i da je "bijeli krumpir najkaloričnije škrobno povrće", pa kao bolju alternativu preporučuje batat.
Primjeri rafiniranih ugljikohidrata su bijela tjestenina, bijeli kruh i bijela riža. Adler Gelfand naglašava da se takvi proizvodi "brzo probavljaju i uzrokuju nagle skokove šećera u krvi, nakon kojih slijede padovi, što povećava glad i potiče prejedanje".
Dodaje da ove oscilacije šećera u krvi, zajedno s niskom razinom sitosti, olakšavaju unos viška kalorija, posebno u području struka. Umjesto bijelih proizvoda, dijetetičari savjetuju odabir cjelovitih žitarica poput kvinoje, integralne riže ili kruha od cjelovitoga pšeničnog brašna.
Pržena piletina spada u skupinu visokokalorične pržene hrane koju bi trebalo izbjegavati ako želimo smanjiti masnoće u području trbuha. Dijetetičarka i nutricionistica Mary Sabat napominje da su takvi proizvodi često "izvor trans-masti" koje mogu dovesti do niza zdravstvenih problema.
Redovita konzumacija pržene piletine može uzrokovati nakupljanje masnoće na trbuhu, povećati upale te pridonijeti debljanju. Osim visoke kalorijske vrijednosti, problem je i manjak nutrijenata i vlakana, što je recept za neželjene posljedice.