KREATOR NAJBOLJEG HRVATSKOG BURGERA

PULJANIN IVAN ZIDAR PREDSTAVIO SVOJU MINI SOLANU koja se može postaviti na svaku trpezu: Ekskluzivna promocija u Puli i Londonu

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ

Solana je zamišljena da, umjesto solnjače, bude postavljena na stol, gdje će profinjeni gost na licu mjesta promatrati proces nastanka soli iz salamure, od stvaranja kristala do pobiranja na autentičan način posebnom mini alatkom u obliku slova T

Puljanin Ivan Zidar, poznatiji kao kreator najboljeg hrvatskog burgera Mason, čiju franšizu širi po Hrvatskoj, nedavno je na Obrtničkom sajmu Istre, na štandu Saveza inovatora Istarske županije, predstavio mini solanu SALT.

Riječ je o posebno dizajniranoj posudi koja funkcionira kao prijenosna solana za proizvodnju malih količina prirodne morske soli. Sastoji se od keramičke posudice obložene vodootpornom glazurom koja omogućava optimalnu kristalizaciju soli, uglavljene u okvir od finog orahovog i hrastovog drveta, u koju se ulijeva tanak sloj salamure iz Solane Nin.

Nakon sat vremena na suncu ili kratkog zagrijavanja u pećnici, dobije se prirodna sol.

Ivan Zidar (Danilo MEMEDOVIĆ)

Malih dimenzija, solana je zamišljena da, umjesto soljenke, bude postavljena na stol, gdje će profinjeni gost na licu mjesta promatrati proces nastanka soli iz salamure, od stvaranja kristala do pobiranja na autentičan način posebnom mini alatkom u obliku slova T.

Uz proizvod se dobiva i bočica s decilitrom salamure koja je dovoljna za 15-ak upotreba. Naime, u mini solanu izlijeva se vrlo tanak sloj salamure, a dobiveni kristali dovoljni su za potrebe šest osoba okupljenih na ručku.

Nakon što je potroši, vlasnik solane može naručiti novu bočicu preko web stranice dizajn studija Boir, koji su lani osnovali Zidar i njegova supruga Vlatka Leskovar - Zidar.

U istroromanskom jeziku riječ "boir" znači "kuhati" ili "vreti", a izgovara se jednostavno, kako je i napisana.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater