U ACI MARINI

NOVA GASTRO PRIČA U POPULARNOJ PULSKOJ "TORTI": Valli Fine Bistro - što je bolje - štrudla s ribom ili uvijek iznova očaravajući pogled na pulsku Arenu?

Negdašnji restoran Valli iza gradske palače premještanjem je u pomalo zaboravljenu "tortu" u pulskoj luci postao Valli Bistro * Nikada nismo pokušavali raditi, primjerice, molekularnu kuhinju, ali volimo spajati Mediteran s kontinentom, pričaju Duje i chef Robert Golić čiji se potpis osjeti na tanjurima

| Autor: Lara BAGAR


Teško je odlučiti što je bolje - štrudla s ribom ili uvijek iznova očaravajući pogled na pulsku Arenu? Da, štrudla s ribom nije lapsus. Neobična je to kombinacija kontinenta i Mediterana. I još, informacije radi, nije desert. E sada, kada se ta riba spoji s pogledom na pulsku luku, ukupni dojam Valli Fine Bistroa otvorenog početkom mjeseca u pulskoj ACI Marini je više nego zadovoljavajući. Negdašnji restoran Valli iza gradske palače premještanjem je u pomalo zaboravljenu "tortu" u pulskoj luci postao Valli Bistro.

Puna terasa

Ponuda, posluga i pozicija Valli može odmah svrstati u gastronomski bistro. Vlasnik, 34-godišnji Duje Cvitan i njegov vršnjak, kuhar Robert Golić doveli su u centar zanimljivu ponudu sa "ziheraškim" pogledom. "Želimo ljude vratiti u centar te im pružiti nekakve nove okuse i mirise. Restoran Valli u centru je bio lijepi početak odakle smo krenuli graditi našu gastro priču, u fine bistrou nastavljamo i stvaramo nešto novo", kaže Cvitan o svom poduhvatu. Da, možemo to nazvati poduhvatom jer Puljani su, nažalost, svoje navike premjestili u rubne dijelove grada. Centar je tako prepušten sezonskim restoranima konfekcijske ponude, a taj isti grad vabi za ljudima, životom koji uključuje i restorane. Zato su ovakve autentične inicijative vraćanja sadržaja u grad ne samo dobrodošle, već prijeko potrebne.

Riblji tartar (Snimio Danilo Memedović)

A ljudi u Valliju ima. Ljeto je, tri popodne i terasa je puna. Ugodno je, ima zraka. "U marini smo, za početak, prodisali. Jedini je ovo lokal u Puli koji je doslovno na moru, a istovremeno je i blizu Giardina, Foruma. Da ne govorim o sjajnom pogledu na Arenu, pulsku luku, dizalice noću", ističe Cvitan. Želi ponudu u ACI marini približiti Puljanima, a ne samo jahtašima koji su ovaj ugostiteljski objekt godinama koristili za ispijanje kave i pića te su rado dočekali novu ponudu Vallija.

 (Snimio Danilo Memedović)

Naime, zlatna vremena ACI-ja bila su u 80-ima. Bilo je to mjesto s finim restoranom, poslugom u rukavicama i koncertima Olivera Dragojevića i Arsena Dedića. U 90-ima je to zamrlo i onda je ACI pomalo pao u zaborav, iako je to oduvijek bilo mjesto s besprijekornim pogledom.

U zlatna vremena

U Valliju tu priču žele vratiti u zlatna vremena, ne žele da ovo postane još jedna u nizu sezonskih epizoda u centru Pule. Primarni im je cilj domaća, lokalna klijentela, stoga planiraju raditi i zimi gdje je dovoljno 25 sjedećih mjesta za održavanje kvalitetne i kreativne priče. Njihova filozofija je, kažu, iskreno kuhanje i kreativna jela temeljena na autentičnim i tradicionalnim namirnicama.

Duje Cvitan želi ljude vratiti u grad (Snimio Danilo Memedović)

Iskrena kuhinja, što pod time podrazumijevaju? "Iskreno kuhanje je jelo koje svi jedemo u kućanstvu, ali s nekim potpisom, odnosom twistom poput graha s hobotnicom, sipom, lignjom. To je kada se iz namirnice izvuče maksimum pa iz nje stvarate kreativna jela. Nikada nismo pokušavali raditi, primjerice, molekularnu kuhinju, ali volimo spajati Mediteran s kontinentom", pričaju Duje i chef Robert Golić čiji se potpis osjeti na tanjurima. Rodom je iz Zaprešića, sa 16 godina seli se u Poreč gdje upoznaje okuse Istre i u kuhinji spaja mediteransko i kontinentalno, kao u štrudli s početka priče. Na tom tragu je i grah s ribom, maneštra s ribom… "Volimo raditi rekonstrukcije jela", otkrivaju i kažu da stvaraju kvalitetna i kreativna jela prilagođena svakodnevnici. Prilagodili su se koroni i tržištu pa u ponudi imaju i klasična jela poput fileta ribe s povrćem ili carbonaru.

Filet brancina s palentom i kurkumom (Snimio Danilo Memedović)

Za ručak rade klasično, a za večeru kreativno, vele. Kvalitetna klasika poput fish&chipsa najprodavanije je njihovo jelo, ali ga rade s domaćim krumpirićima i tempurom. Njihova je kuhinja kombinacija klasičnih i autorskih jela gdje svaki dan dodaju nešto novo. Tržnica je, naravno, baza i glavni izvor inspiracija za meni. Izbor je šarolik. Tu je tartar od ribe, kombinacija brancina i tune s domaćim aioli umakom (modernom majonezom) i ukiseljenim gljivama. A bolonjez od sipe sa raviolima - izgledom mesno, a okusom riblje. Intrigantno. Zavodljiv je i elegantan filet od ribe s palentom na kurkumi i mrvicama od bosiljka. Tu su i zaboravljeni klasici poput morske maneštre ili savora. Ljubitelji mesnog mogu birati od mesnog tartara, preko istarske plate, pa sve do janjećeg žgvaceta ili istarskog steaka.

Dizajnersko posuđe

Kvalitetna hrana traži i kvalitetno vino. Lista je bogata, tu je 100-tinjak etiketa. Istra dominira, no prisutna su vina i iz ostalih dijelova Hrvatske i svijeta. Paze na svaki detalj, kako u pripremi tako i u serviranju. "Izgled mora biti prilagođen okusu", kaže chef Goloć. Hrana je servirana na pomno odabranom dizajnerskom posuđu - Lecoq. U prethodnom su restoranu imali poluindustrijsku verziju posuđa koja je bila realizirana u suradnju s jedinom pulskom trgovinom za dizajn interijera "Hižicom".

Štrudla od ribe servirana na dizajnerskom posuđu (Snimio Danilo Memedović)

U planu je nastavak suradnje s "Hižicom", ali i s lokalnim ljudima, kako u kupovini namirnica od lokalnih OPG-ova, tako i u suradnji s kreativnim ljudima. Jedan od njih je Puljanin Marijan Maksan, jedan od najboljih barmena u Hrvatskoj koji vodi Dežman bar i Dežman mini bar, a u Valliju stvara Signature, autorske koktele s potpisom. I da bi priča bila još bolja, a u ovom slučaju i ugodnija, oni se miješaju ili se mogu ispijati na gornjoj terasi s pogledom koji seže od industrijskih divova do antičke Arene. Dakle, koktel uz zalazak sunca ili koktel s pogledom na svjetleće dizalice, odaberite sami - okus i pogled. To je Valli. Iskrena priča s okusom i nezaboravnim pogledom.

Ravioli s bolonjezom od sipe (Snimio Danilo Memedović)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater