NAJNOVIJEENOTEKA

MONEMVASIA U GRČKOJ ISHODIŠTE JE I NAŠE LOZE: Malvazija iz Grčke

| Autor: Emil PERDEC

Grožđe za ovo vino raste u vinogradima na blagim padinama s glinasto pjeskovitim tlom uz malo vapnenca. Ova regija na Peloponezu poprilično je vjetrovita, ujedno i sunčana što je izvrsno za kondiciju vinograda s obzirom na to da nema prevelikih šansi za bolesti vinove loze

Naša najvažnija vinska manifestacija Vinistra već dugi niz godina nosi i svojevrsnu internacionalnu notu, koju predstavlja jedinstveno svjetsko prvenstvo među malvazijama. Ovo natjecanje uvijek je jako zanimljivo, pogotovo gledajući iz kuta degustatora. Pruža vam se prilika kušati drukčije malvazije iz različitih mediteranskih zemalja gdje uspijeva ova plemenita sorta grožđa. Monemvasia je ishodište malvazije koja je od 12. do 17. stoljeća bila jedna od najpopularnijih sorti grožđa na Mediteranu te su je tada spretni venecijanski trgovci rasprostranili od Istre pa sve do otoka Madeire u Atlantiku.

Peloponez

Ivica Matošević je još 2005. godine pokrenuo slavnu ekspediciju „Malvasia Mediterranea MMV“, kad je grupa istarskih vinskih zaljubljenika jedrenjakom plovila od Istre do poluotoka Peloponeza u Grčkoj. Preciznije, do regije Lakonija i mikrolokacije Monemvasia. Kako mi je tada objašnjavao Ivica, još 2003. godine počela se rađati ideja o svijetu malvazija. Te je godine na Vinistri prvi put odrađena degustacija 33 malvazije iz šest zemalja, pa je put jedrenjakom do Grčke bila svojevrsna znanstvena enogastronomska ekspedicija. Te iste 2005. godine u Poreču je održan i prvi simpozij o malvazijama pod pokroviteljstvom OiV-a, na kojem sam i osobno sudjelovao kao sommelier na banketu koji je održan u krugu Agrolagune. Na ovogodišnjoj Vinistri kao posebni gosti bili su i vlasnici   vinarije Monemvasia iz istoimenog mjesta, Giorgios Tsibidis i supruga čija su vina već dugo prisutna i visoko ocijenjena na svijetu malvazija. Ove su godine osobno preuzeli brojne medalje koje su osvojili na Vinistri. Istaknuo bih da su u kategoriji prirodna desertna vina osvojili tri zlatne medalje i jedno veliko zlato za monemvasiu iz berbe 2012. Ova vinarija je osnovana 1997. godine u mjestu Velesu, općina Monemvasia u pokrajini Lakonija, na poluotoku Peloponezu. Vinarija danas kontrolira više od 300 hektara vinograda s impresivnim sortimentom kojeg čine: monemvasía, asproudes, kydonitsa, assyrtiko, limniona, agiorgitiko, mavroudi, moschofilero, roditis i malagousia.

Zlato na Vinistri

Danas bih s Vama podijelio moje viđenje njihove svježe malvazije ili monemvasije iz berbe 2018., koja nosi oznaku „N.A.“, koja je na ovogodišnjoj i lanjskoj Vinistri osvojila zlatne medalje u kategoriji mirnih suhih vina. Grožđe za ovo vino raste u vinogradima na blagim padinama koji rastu na glinasto-pjeskovitom tlu s malo vapnenca. Ova regija je poprilično vjetrovita, ujedno i sunčana što je izvrsno za kondiciju vinograda s obzirom na to da nema prevelikih šansi za bolesti vinove loze. Prosječna je maksimalna temperatura 23 stupnjeva, a minimalna 14. Ukupna godišnja količina oborina iznosi oko 500 mm kiše, a nadmorska visina kreće se od nula do 500 metara. Grožđe je brano u prvoj polovici rujna, nakon prerade i kontrolirane fermentacije slijedi odležavanje u inox bačvama te pred puštanje na tržište još par mjeseci u boci. Vino krasi lijepa slamnato žuta boja, kristalno je bistro i gusto te se polako otvara u čaši, na nosu vrlo brzo postaje razigrano vino te iz čaše izlazi vrlo šarmantan miris. Na prvo mirisanje dominira voćna nota u kojoj se ističe breskva, a prati je nota marelice te se kasnije javlja nota narančine kore i potom malo tropskog voća u obliku manga i maracuje, kasnije i cvjetna nota akacije. Dakle, kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suho, toplo i djelomično mekano, s druge strane ima solidnu svježinu, lijepo se pije, ukusno je te ga krasi puno tijelo. Djelomično je uravnoteženo jer mi ipak malo prevladava lijeva strana, intenzivnost okusa je izražena, a u ustima ima dosta dobru trajnost. Vino je harmonično, a na aftertasteu javlja se lagano gorkasta nota mendule. U dobrim uvjetima čuvanja ova monemvasia može živjeti barem dvije godine, a enogastronomski se izvrsno sljubljuje uz file brancina sa žara i umakom od malvazije.

Ime vina: Monemvasia „N.A“

Godina berbe: 2018.

Proizvođač: Monemvasia winery

Lokacija: Monemvasia / Grčka

Temperatura serviranja: 8-10 °C

Gastro preporuka: Filet brancina sa žara i umakom od malvazije

Ocjena: 9,2/10

Čaša: Malvazija   Riedel glass

Cijena (mpc): 12 € ( www.wine-searcher.com )


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: new hospital − Building yard (1)
Pula: new hospital − Building yard (1)

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini
Webcams provided by webcams.travel add a webcam