LIJEPA PRIČA

Luka Brgić, europski prvak u sviranju harmonike i njegova supruga, pjevačica Eleonora, odnedavno su ugostitelji: "Zbog korone je u glazbi sve stalo, pa smo otvorili restoran. ODUVIJEK SAM VOLIO KUŽINU"

Shvatiš da je život prekratak za ispunjenje samo jedne strasti, a harmonika i glazba su mi bili prva strast i uvijek će biti jer mi je Bog dao talent i sve ostalo. Međutim, shvatio sam da bi se u životu volio okušati i u nečemu drugom, u novim izazovima. U svibnju sam tako krenuo u novu avanturu, kaže Luka, koji je u Rovinjskom Selu otvorio restoran Bocca d'oro

| Autor: Branko BIOČIĆ


Luka Brgić (26), mladi glazbenik iz Pule, dvostruki europski prvak u harmonici, multiinstrumentalist, aranžer, producent glazbe i videa, otisnuo se na gastro scenu i u Rovinjskom Selu u lipnju ove godine otvorio konobu i pizzeriju Bocca d'oro u kojoj je vlasnik i glavni kuhar. U radu mu pomažu majka Gordana i supruga Eleonora, njegova glazbena i životna partnerica, pjevačica školovana na Milanskom konzervatoriju "Giuseppe Verdi" s kojom je aktivno živio glazbu, a sada dijele zadovoljstvo vođenja svog restorana.

Luka i Eleonora nastupali su kao duet na svim većim manifestacijama u Istri, imali i više od 120 gaža godišnje, vlastiti studio i školu pjevanja, harmonike i keyboarda, surađivali s raznim lokalnim i hrvatskim pjevačima i glazbenicima, nastupali i u inozemstvu, a sada su napravili veliki životni i profesionalni iskorak.

- Kako se situacija s s glazbenom industrijom promijenila zbog pandemije, cilj mi je bio da višak energije i vremena pretočim u nešto drugo. Shvatiš da je život prekratak za ispunjenje samo jedne strasti, a harmonika i glazba su mi bili prva strast i uvijek će biti jer mi je Bog dao talent i sve ostalo. Međutim, shvatio sam da bi se u životu volio okušati i u nečemu drugom, u novim izazovima. U svibnju sam tako krenuo u novu avanturu, ističe Luka, dodavši da je mnogo putovao, često jeo po raznim restoranima diljem Europe i skupljao ideje.

- Razmišljao sam kako bi bilo da sa suprugom otvorim svoj restoran u kojem bi imali i muziku, dali mu dušu i prezentirali sva ta naša tradicionalna jela na jedan moderan način, spojili tradiciju i moderno, kao što smo to radili u glazbi gdje smo svirali sve, od AC/DC do baluna, Brkice i Žminjke. Mjesec dana smo renovirali lokal koji je godinama bio zatvoren i udahnuli mu neku novu dimenziju, novu dušu, naš stil, ali da ostane tradicionalna istarska konoba.

Počeli smo raditi 27. lipnja ove godine. Još je ostalo dosta za unaprijediti, ali ide prema naprijed, rastemo i prihvaćamo dobre ideje svake osobe koja dođe u naš tim, kaže Luka.

Bogata ponuda

Što se ponude tiče, kaže da je njihov moto domaće i kvalitetno.

- Za predjelo nudimo istarski pijat koji je jako tražen, tu je domaći pršut rezan na ruke, mix istarskih sireva, domaće kobasice i ombolo, panceta. Sve od istarskih OPG-ova. Od malih proizvođača koji rade kao što su radili naši nonići imamo sve domaće pašte, ručno rađene, domaća šuga za što je zadužena moja mama, kao i za pravljenje tjestenine, potom istarsku maneštru, domaće juhe. Imamo i moderniji đir sa sezonskim krem juhama, jela s umacima, bifteke, ramsteke, šumske priče s gljivama i ombolom. Imamo i 20 vrsta pizza koje sam ja osmišljavao prije otvaranja. Imamo zanimljivu istarsku pizzu Bocca d'oro s istarskim ručno rezanim pršutom, svježim tartufima, malo tartufate, uljem od tartufa, domaćom skutom. Zanimljiva je i Žminjka koja sadrži žminjske kobasice i ombolo i domaću skutu iz Žminja. Od glavnih jela počeli smo nakon sezone raditi meso ispod peke, a apsolutni hit nam je teleća koljenica za dvije osobe, teleće rebro ispod peke... Imamo i janjetinu ispod peke, janjeću koljenicu, tomahawk steak od kile, bifteke, ramsteke koje dodatno zapečemo u krušnoj peći i polijevamo ih s raznim umacima i putrom, to bude vrlo atraktivno, onako cvrči na toploj tavi od lave, kaže Brgić, dodavši da su tu i riblja jela, škampi, sve iz mora. A vikendom - živa glazba!

Bocca d'oro

- To je definitivno nešto što nas opisuje i razlikuje. Svaki petak i subotu imamo živu muziku od raznih izvođača. Ljudi se mogu doći zabaviti i nešto dobro domaće pojesti. Imamo i posebne vikend menije od sto kuna na dalje. Svaki vikend smo krcati, radimo isključivo s rezervacijama, dodaje Luka Brgić.

Konoba kod Brgića

Ljeto im je, dodaje, bilo udarno.

- Imali smo jako puno gostiju, puno stranaca i domaćih, a i dosta stalnih. Mi smo jako zadovoljni iako smo upali u sezonu kada je već počela. Bilo je dosta teško na početku sve to pohvatati jer smo u taj biznis upali novi i svježi. Prvi dan je već bila puna terasa sa 25 stolova. To nam je bio dodatni motiv da se još brže snađemo i prilagodimo, još bolje radimo, kaže Brgić i pojašnjava da ljubav prema kužini gaji od malih nogu te je u restoranu glavni kuhar.

Specijaliteti ispod peke

- Uvijek su se kod nas radili neki specijaliteti. Kada smo moj stari ja i napravili konobu u Puli, stalno smo nešto kuhali i spremali za naše prijatelje s kojima smo se družili. Nije to bio formalni ugostiteljski objekt nego naša domaća konoba kod kuće koju smo zvali Konoba kod Brgića. Tu smo kuhali, pekli, partijali. Uz to i dva najbolja prijatelja su mi ugostitelji, jedan je VKV kuhar a drugi ima vrsnog kuhara i od njih sam puno naučio. Izučavao sam s njima razne recepture. Škola je samo da ti da formalno znanje, ali najvažnija je volja, trud, motiv i ljubav prema tome što radiš, kaže Brgić. Dodavši da je veliki gurman koji je u društvu supruge bio i u restorana s Michelinovim zvjezdicama. "Gledali smo, upijali i skupljali iskustvo", pojašnjava.

Mladi smo

A harmonika? Kaže da se trenutačno time ne bavi, osim za svoj gušt.

- Uskoro ćemo na godišnji pa ćemo se baciti na stvaranje glazbe i nove pjesme za Eleonoru, tu gdje smo stali. Odlučili smo da će glazba biti isključivo nešto za nas, uvijek će se naći vremena za raditi neke projektiće i pjesme za nju i mene, rekao je Luka.

Domaća maneštra

A Eleonora, djevojački Dobrović, u restoranu je vrijedni šef sale. Kaže da ima ugovor s Croatia Recordsom, surađuje i s Brunom Krajcarom, ali sada je sve stalo.

- Ali mladi smo, ima vremena još za sve, rekla je Eleonora.

Mama Gordana BrgićBocca d'oroSupruga Eleonora

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter