SVE POPULARNIJE ZANIMANJE

Kuhari amateri ste, ali želite postati majstori? EVO KAKO SE TO MOŽE U PULI

| Autor: Lara BAGAR
Deniz Zembo drži predavanje

Deniz Zembo drži predavanje


Tko je ikada upoznao Deniza Zembu i kušao barem jedno njegovo jelo zna da je riječ o posebnom chefu i više nego posebnoj hrani. Svoje je znanje tesao u Londonu gdje je prošao sve od pranja tanjura do kuhanja u finim restoranima. I od tada nije stao. Hiperaktivac, kuhar s vizijom i darom stalno iznenađuje i smišlja nešto novo. No, otišao je korak, možda dva i tri dalje. Udružio je svoje iskustvo i znanje supruge Ive te iskoristio blagodati novih tehnologija, a rezultat toga dostupan je na mobitelu, to jest aplikaciji Circle Diet. Radi se o režimu personalizirane prehrane prilagođene, kako i sam naziv kaže, svakome ponaosob. Na osnovu podataka, koji uključuju BMI, spol, krvnu grupu, prehrambene navike i zdravstveni status, aplikacija pojedincu kreira dnevni način prehrane. Circle Diet pomaže ne samo odabrati prehranu, već sugerira koje su namirnice najbolje za svaku osobu. "To nije dijeta, to je način prehrane", naglašava. A kada je Zembo u igri, onda on podari i recepte. "Na Youtubeu stavljamo buduća jela, a Johnny Štulić mi je napisao: 'Daj, brate, skuhaj nešto morsko', šali se Zembo.

Kada popusti sparina, jesen je idealna za ponovno kuhanje. Razmišljajući u tom pravcu, Zembo je ovoga vikenda odlučio polaznike uvesti u način prehrane kroz aplikaciju Circle Diet, ali i u trodnevni mini tečaj kuhanja u njegovom Kreativnom centru u restoranu Amfiteatar u središtu Pule. Osim što je vrhunski kuhar, Zembo je i beskrajno zabavan lik, pun znanja i bosanskog smisla za humor. Okupio je šaroliko društvo koje je na svoj način uveo u svijet kuhanja, demistificirajući pritom neke uvriježene prehrambene postulate, ali i načine pripreme hrane. Dokazao je da prelazak na zdravi način prehrane ne znači da se moramo odreći ukusne hrane. Već je prvog dana, kada je govorio o osnovama kuharstva, vrstama žitarica i tehnologijama u proizvodnju brašna, totalno iznenadio spravljanjem kruha. Umjesto da tijesto diže na toplom, Zembo kruh priprema tako da je smjesu od vode, oštrog brašna, kvasca, soli i maslinovog ulja stavio u hladnjak. "Nema miješenja, nema šećera u kvascu. To nam je budućnost, pojednostaviti sve u okvirima u kojima jesmo. Poput kruha, da ti je spremno stalno dostupno i da je lako", priča o fascinantnom kruhu od oštrog brašna s bezglutenskim svojstvima. Rezultat je savršeno ukusan kruh čija smjesa stoji u frižideru i koja se može prebaciti u kalup kadgod se poželi. Svega toga, naravno, ne bi bilo da nije bilo korone. Svako zlo za neko dobro.

Deniz Zembo drži predavanje

Deniz Zembo - kulinarski kreativac

"Dogodila se korona. U jednom smo trenutku ostali bez brašna. Sve je bilo zatvoreno, imali smo kod kuće samo oštro brašno od kojeg nikada ne bismo radili brzi kruh. Moja Iva zamijesila je smjesu po svome i stavila u frižider, a kad ono kruh za poželjeti. I to od oštrog brašna u kojem nema glutena. Od oštrog dobiješ prhko tijesto, isti efekt je kao kad radiš s kukuruznim brašnom. Pokušaš i slijediš neku intuiciju", objašnjava okupljenima dok spravlja smjesu.

Pomaže mu Milan Kužet, vitalni 60-godišnjak koji je na tečaj došao iz Crikvenice. "O Zembu znam sve. On je genijalac. Kuham doma i želim to dignut na višu razinu, a zanimljiva mi je aplikacija za personaliziranu prehranu i želim to naučiti, htio bih prehranom produžiti životni vijek sebi i svojoj obitelji", veli Milan.

Kuharski je pult pun svežanja aromatičnog bilja koja je neizostavni dio Zembine kuhinje. Kakvi mirisi, čista alkemija. Uzima nekoliko listića i stavlja u smjesu kruha. Sara Gudelj miriše svežanj aromatične biljke neobična naziva barbaroža. Komentira: "Ovo je kao parfem." Tečaj pohađa s dečkom Rokom Gudićem kojem je kulinarski tečaj rođendanski poklon kolega s posla, Infobipa, ali splitskog, odakle su potegnuli do Pule ne bi li u tri dana uživali u gradu i Zembinoj radionici. "Volim eksperimentirati, dok se Sara drži tradicionalnih bakinih recepata", objašnjava Roko. Sviđa im se radionica koja je početak zanimljivog odmora. Nakon Pule idu u Zadar odakle avionom lete za Napoli te idu na Sardiniju, a nakon toga u Barcelonu.

Polaznici škole kuhanja

Nina Jovanović iz Sarajeva

Istovremeno je Zembo spravio drugi "oštri" kruh. Pokazuje dehidriranu ciklu koja će kruhu dati crvenkastu boju. Strastven je u objašnjavanju. Prebacuje se na izradu pljukanca. Otkriva tajne. Svi sudjeluju u diskusijama prvog dana koji je uvod u kruh i tjestenine.

Subota je bila intenzivna. Od zamiješenog se tijesta od prethodnog dana pekao kruh, kuhali pljukanci, spravljalo meso riba i rižoto. Zembo nam otkriva tajnu dobre riže, a ona je u -miješanju. "Treba konstantno miješati s kuhačom. Čak i kad je lonac pun vode treba ga konstanto vrtjeti, jer se kroz mehaničko trljanje struže škrob i tu se dobiva kremoznost. Idealno bi bilo stalno miješati, bez odmora, a to nije lako", kaže.

Polaznici škole kuhanja

Najmlađa polaznica, 15-godišnja Ana Vitasović iz Vodnjana

Zembo je pun upadica, znanja o nutricionizmu, prehrani, filozofiji stola. Rižoto radi, naravno, s temeljcem. Pokazao je kako se sa sušenim biljem može raditi temeljac koji je poput dnevne infuzije. Riblji temeljac radi bez - ribe! U vodu stavlja luk, papar u zrnu, zgnječeni češnjak i sušeni lovorov list, kaže da može i svježi. "Lovor se krčkanjem povezuje s ribom i stvara isti okus. Tako je i s dimljenom paprikom i češnjakom koji simuliraju okus kulena.

Otkriva kako napraviti pljeskavicu bez mesa. "Uzme se crvena leća, koja se za razliku od zelene kuha 10 minuta. Pri kuhanju se doda dimljena paprika. Kada se sve skupa samelje, dobije se identičan okus dimljene pljeskavice."

Polaznici škole kuhanja

Milan Kužet iz Crikvenice

Na mobitel recepte zapisuje Nina Jovanović, okuloplastični kirurg iz Sarajeva, koja je dug put prevalila ne bi li prisustvovala ovom tečaju. "Dugo pratim Zembin rad i znam da je jedan od prvih masterchefova u Hrvatskoj. Vegetarijanka sam na bezglutenskoj prehrani bez laktoze. Takvom prehranom teško se hraniti u Sarajevu, odnosno u BiH gdje se prehrana bazira na tjestenini i mesu. Volim kuhati, to mi je kao neka vrsta meditacije kada dođem kući nakon posla. Važno mi je ovdje nadograditi razinu koju imam u zdravoj prehrani. Želim biti sposobnija spravljati hranu koja je za moj organizam dobra i koja će mi dati energiju od sedam do sedam kada radim u operacionoj sali, a da pritom ne osjećam umor te da izbacim nezdrave navike. Želim naučiti neke trikove poput ovoga s kruhom od oštrog brašna. To je sjajno", zadovoljna je polaznica iz Sarajeva.

"Svi ti govore da jedeš pomalo, to je pogrešno, jer si stalno opterećen. Nametnuta je ta hedonistička potreba", priča Zembo postavljajući stalno pitanja sebi i polaznicima. Na mnoga još i nema odgovor. On je lik koji misli izvan granica i zato stvara nove stvari - prehranu budućnosti. Pitamo ga hoće li taj princip moći primijeniti u restoranima. Veli da će moći jer, zahvaljujući skupljanju informacija što volimo, odnosno ne volimo i povezivanja u algoritam, aplikacija izbacuje idealno nutritivno jelo za nas.

Polaznici škole kuhanja

Sara Gudelj i Roko Gudić

Možda će 15-godišnja Ana Vitasović iz Vodnjana jednoga dana upravo primjenjivati takvu prehranu. "Više sam za slastice, ali volim doma pomoći mami. Mama je mislila da sam premlada za ovakav tečaj, ali tata me podržao i rekao da probam ako volim", veli. I tata je bio u pravu. Inovativan je ovo uvod u jednostavnu prehranu, ali i u prehrambeni princip budućnosti gdje će i hrana biti - personalizirana. "Iz tog eksperimentalnog oživljavanja starog načina razmišljanja može se doći do novih spoznaja", zaključuje Zembo.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum