KONOBA ĆAKULA U POREČU

Istarski restoran koji oduševljava svojim interijerom potpisuje ARHITEKT I DIZAJNER SANDRO UŽILA

| Autor: Marica Košta


Istra je poznata je po brojnim jedinstvenim ljepotama od kojih zastaje dah, ali i po gastro specijalitetima specifičnima za jadranski dio Hrvatske koji nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Bogatstvo istarske kuhinje razlikuje se od godišnjih doba, a upravo je zbog svoje raznolikosti, omiljena među brojnim ljubiteljima dobre hrane. Gastro entuzijasti uživaju prilikom istraživanja novih mjesta u kojima mogu doživjeti raj za svoja nepca i uživati u pravom istarskom štihu.

Jedno takvo mjesto je i konoba Ćakula u starogradskoj jezgri Poreča, uz koju se vežu brojne povijesne legende iz doba Rimskog carstva. Uređenje interijera potpisuje poznati istarski dizajner i arhitekt Sandro Užila, koji se može pohvaliti bogatim portofoliom s brojnim projektima u Hrvatskoj, ali i u inozemstvu. Inspiraciju za ime konobe pronašao je u riječi 'Ćakula', koja na istarskom dijalektu znači 'razgovor' ili 'priča'.

Konoba Ćakula

Kako bi lokalu udahnuo pravu istarsku dušu, tako je prilikom uređenja koristio materijale kao što su kamen, mikrobeton, korten i drvo hrasta te time upotpunio izgled prostora elegancijom i suvremenim stilom. Posebnu pažnju zaslužuje strop, jer se sastoji od 3.500 drvenih cilindrića različitih dimenzija koji predstavljaju puno različitih ćakula, koje je dizajnirao ovaj mladi arhitekt i dizajner. Lusteri predstavljaju oblake, jer kad 'ćakulamo' i maštamo, često smo s 'glavom u oblacima'.

Vitrina za vina dizajnirana je za čak 600 boca vina da bi zadržala idealnu temperaturu, a s ugrađenim rashladnim ormarima 'Dry ager' omogućuje gostima izbor odležanih komada mesa. Ostali elementi su izrađeni u crnoj boji, kako bi se istaknuli glavni likovi ovog posebnog restorana: gosti koji uživaju u istarskim delicijama i ćakulama, istarski kamen, istarska i ostala vina te odležano meso koje dolazi isključivo s hrvatskih farmi i lovišta. Kuhinja je također crna i obložena rustikalnim pločicama s idejom da izrazi kuhare i jela koja pripremaju za goste lokala. Terasa 'Ćakule' smještena je u ulici porečke starogradske jezgre popločene kamenom, što daje posebni istarski štih.

Konoba Ćakula

- Želja mi je bila uljepšati ulicu, unijeti toplinu, spojiti restoranske stolce, stolove i klupe s povijesnom kamenom ulicom. Stolce i klupe sam dizajnirao i nacrtao posebno za taj restoran, kombinirajući hrastovu konstrukciju s pločom od armiranog mikrobetona na kojoj je ugraviran logo 'Ćakule', ističe Sandro Užila, koji se može pohvaliti Instagram profilom, koji mnogima predstavlja nepresušni izvor inspiracije.

Konoba Ćakula

Što se tiče ponude hrane, na meniju konobe 'Ćakula' mogu se pronaći tradicionalni specijaliteti pripravljeni na autentičan način uz dodatak posebnih sastojaka koji istarsku kuhinju čine unikatnom i izuzetnom. Tijekom godine u ponudi je ''fiksni'' meni, kao i jedan dodatni manji meni, koji se mijenja ovisno o dobu godine. Na trenutnom sezonskom mogu se kušati raznovrsna jela sa šparogama. Vrhunski istarski pršut i ovčji sir, ručno rađene tjestenine, talgliata od Boškarina, istarska skuta s pomidorima, pljukanci, okrepljujuća maneštra i morski specijaliteti spremljeni su po vrhunskom receptu kuhara i samo su dio delikatesa od vrhunskih i svježih namirnica, koje su dostupne na adresi Ulica Vladimira Nazora 7 u Poreču. Uz ukusna domaća jela posebno su birana neka od najboljih vina i rakija, većinom od istarskih vinara s potpisom Damijanića, Tomaza, Benvenutija do Matoševića, Kabole i Veralde. Ideja konobe je sačuvati tradicionalnu hranu i reinterpretirati je na moderan način te da se uz očaravajući interijer jede fino, uživa u čarima Istre i osjeća kao doma.

Konoba Ćakula

Foto: Koridor 27, Sebastian Vojvoda i Ana Knežević

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater