ENOTEKA

ISTARSKI PJENUŠAC: Veralda Blanc de Noir

Vinarija Veralda od pjenušaca na tržište plasira i "Xtrian brut" koji se dobiva od 100 posto terana, "Brut natur", kupažu od 60 posto terana i 40 posto malvazije istarske, te "Pet-nat" koji je dobiven od terana. S ovih pet etiketa i godišnjom proizvodnjom oko 40.000 butelja, vinarija Veralda je pozicionirana vrlo visoko na hrvatskoj sceni proizvođača pjenušaca

| Autor: Emil PERDEC
Enoteka Emila Perdeca

Enoteka Emila Perdeca


U ove tople ljetne dane svi tražimo neku vrstu osvježenja. Što se tiče vina, često se vinoljupci pitaju što piti kad temperatura ode preko trideset stupnjeva. Sad su na svoje došli ljubitelji rosea, koji se već dugo smatra ljetnim vinom i kad je ugodno rashlađeno, pravi je odabir za samostalno pijuckanje ili uz lagan obrok. Lagana bijela vina također su vrlo tražena, naravno dobro rashlađena, dok su odležana bijela i crvena vina trenutno pala u drugi plan i čekaju malo hladnije vrijeme.

Moj su pak odabir pjenušci. Prednost dajem klasičnim pjenušcima dobivenim vrenjem u boci, mada nemam ništa ni protiv onih dobivenih vrenjem u tanku. Jako sam zadovoljan kako se u Hrvatskoj razvija scena pjenušaca jer danas možemo naći dobar pjenušac u svakom dijelu Lijepe naše. Na istarskom poluotoku pjenušci Peršurić dugo su bili usamljeni te su im se poneki vinari sporadično pokušali pridružiti, no danas se situacija promijenila nabolje.

Nova vinska publika

Mnogi se pitaju što se to dogodilo i izazvalo skok u proizvodnji pjenušaca? Odgovor je jasan, promijenila se vinska publika. Na scenu je stupila nova generacija ljubitelja vina koja se usuđuje probati nešto različito i drukčije, za razliku od stare garde koja je igrala na sigurno te su se držali provjerenih etiketa mirnih vina i vrlo teško su probavali nešto novo. Kad je lani početkom prosinca u rovinjskom hotelu Grand Park održana pretpremijera novog pjenušca vinarije Veralda, "Blanc de Blancs", vlasnik Luciano Vizintin mi je rekao da je na odležavanju još jedna nova etiketa. Radi se o "Blanc de Noir", pjenušcu koji je dobiven od refoška. U hrvatskom dijelu Istre tako se prvi put pravi bijeli pjenušac od refoška, dok je u slovenskoj Istri već nekolicina vinara plasirala na tržište takvo vino.

Uz ove dvije navedene etikete, vinarija Veralda na tržište od pjenušaca plasira i "Xtrian brut" koji se dobiva od 100 posto terana, "Brut natur", kupažu od 60 posto terana i 40 posto malvazije istarske, te "Pet-nat" koji je dobiven od terana. S ovih pet etiketa i godišnjom proizvodnjom oko 40.000 butelja pjenušaca, vinarija Veralda je pozicionirana vrlo visoko na hrvatskoj sceni proizvođača pjenušaca.

Nedavno sam na kušanje dobio uzorke "Blanc de Noira" te bih danas s vama podijelio svoje viđenje ovog finog pjenušca. Grožđe za njega raslo je na položaju Veralda, u nižem dijelu koji kasnije sazrijeva. Berba je odrađena 12. rujna 2020., a vino je na refermentaciju stavljeno u svibnju iduće godine te je nakon godinu dana degožirano prvih 800 butelja od 13 tisuća, koliko ih je ukupno napravljeno. Vino krasi lijepa zlatnožuta boja, kristalno je bistro i djelomično gusto. Nakon točenja u čašu primjetna je postojana pjena te mnoštvo sitnih i brzih mjehurića koji se razlamaju po čaši.

Miris je fin, ugodan, razigran te je na prvo mirisanje dominantna voćna nota sa šumskim jagodama koju prati nota crvene naranče te mala nota kvasca. Na drugo mirisanje javlja se nota cimeta te slatkog kruha i crvene jabuke, dakle kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, a s druge strane ima fine svježine, ukusno je sa srednjim tijelom. Vino je uravnoteženo, intenzivnost okusa mu je djelomično izražena, a trajnost okusa je dobra. Vino je harmonično, ukusno, lijepo se pije, a na aftertasteu javlja se nota crvene jabuke.

Mlađahno i razigrano

Vino je još mlađahno i razigrano, ali šarmantno i dopadljivo, upravo onako kakav ljetni pjenušac treba biti. Još je uvijek u usponu te će biti zanimljivo kušati ovo vino u sljedećim tranšama degožiranja, nakon 18 i 24 mjeseci odležavanja na kvascima. Kao što sam rekao, vino je spremno za trošenje, a ja sam ga sljubio uz fini carpaccio od brancina i bila je to sjajna kombinacija u kojoj sam istinski uživao.

Foto

Ime vina: Blanc de Noir

Godina berbe: 2020.

Proizvođač: vinarija Veralda

Lokacija: Brtonigla/ZOI hrvatska Istra

Temperatura serviranja: 8-10 C

Gastro preporuka: Carpaccio od brancina

Ocjena: 9,4/10

Čaša: Riedel Extreme Restaurant Rose Champagne Glass

Cijena (mpc): 150 kuna (www.veralda.hr)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater