enoteka

Istarska vina: Ipša extra brut - pjenušac iz Ipši

| Autor: Emil PERDEC
Enoteka Emila Perdeca

Enoteka Emila Perdeca


Uz sjajna vina i fantastična maslinova ulja, i tartufi su jedan od eno-gastronomskih bisera Istre, pogotovo kralj među tartufima, Tuber magnatum Pico ili bijeli tartuf. Službeni izlov ovog vrijednog gomolja započeo je prvu subotu rujna, ali nažalost, nije ga bilo previše pa tartufari očekuju da bi, zahvaljujući kišama koje su nedavno pale, situacija u listopadu i studenome mogla biti bolja. Naravno da manja količina donosi i višu cijenu, a ona bi se za kilogram prve klase mogla kretati oko pet tisuća eura. No, nije suša samo kod nas donijela nedostatak bijelog tartufa, već i u najznačajnijoj svjetskoj regiji bijeloga tartufa, Albi u Piemontu.

Kod nas je najvrjednije nalazište okolica Motovuna, a Motovunska šuma ističe se kao jedno od najboljih staništa. Prvi organiziran izlov tartufa u Istri započeo je početkom tridesetih godina prošlog stoljeća. Livade, malo selo koje se spominje i u istarskoj himni "Krasna zemljo", danas su postale centar tartufarstva u Hrvatskoj. Kad se od Livada vozite prema obližnjem selu Gradinje, uz rub Motovunske šume je skretanje za selo Ipši. Tu živi obitelj Ipša koja objedinjuje sva tri eno-gastronomska bisera Istre s početka priče.

Masline, ugostiteljstvo, tartufi

Klaudio i Irena Ipša su prije dvadesetak godina počeli s revitalizacijom zapuštenih maslinika na obroncima sela Ipši, a bavili su se još ugostiteljstvom i izlovom tartufa. Prije 20 godina sam prvi put posjetio njihovo, tada skromno imanje, no razvoj ove obiteljske tvrtke iz godine u godinu je fantastičan. Danas se u Ipšima nalazi jedna od najmodernijih mikro uljara u Istri koja je otvorena 2021. godine i nastavak je tradicije maslinarstva i uljarstva u ovim krajevima koji je, nažalost, bio zamro u socijalizmu.

Početkom ove godine Ipše su nastavili razvoj otvaranjem prekrasno uređene kušaonice, u kojoj su ove turističke godine ugostili brojne hedoniste koji su pohodili naše krajeve. Danas je u posao uključena cijela obitelj, a pogotovo sin Ivan koji je i bio razlog pokretanja vinske priče obitelji Ipša.

Na tržištu su prisutni s pet etiketa vina i četiri etikete maslinova ulja. Ukupno obrađuju 30 hektara zemljišta, od čega šest hektara otpada na vinograde, a 24 hektara na maslinike. Zadnje vino koje su plasirali na tržište je pjenušac Ipša extra brut te bih danas s vama podijelio svoje viđenje tog vina.

Grožđe za ovaj pjenušac dolazi iz vinograda Oprtalj i Santa Elena, koji su stari između deset i 12 godina, s položaja koji spadaju u najviše vinograde u Istri. Smješteni su na nadmorskoj visini između 380 i 430 metara, na bijeloj zemlji s dominantnim flišem. Fliš je serija sedimentnih stijena u kojima se najčešće smjenjuju lapori, pješčenjaci, glineni škriljci i vapnenci.

Grožđe za bazno vino brano je krajem kolovoza 2019., potom je bazno vino odležavalo dvadeset mjeseci na kvascima, a onda je degožirano i na tržište plasirano poslije Nove godine. Vino krasi lijepa zelenkasto-žuta boja, kristalno je bistro i djelomično gusto. Nakon točenja u čašu, iz nje izlaze brojni sitni i brzi mjehurići koji čine prekrasnu perlažu, što je uz blago orošenu čašu signal za izvrstan početak degustacije.

Vrlo slojevitog i kremastog okusa

Na prvo mirisanje pjenušac je pomalo sramežljiv, ali se počinje brzo otvarati. Javlja se nota žute jabuke i zrele kruške, praćena notom korice kruha i note kvasca. Na drugo mirisanje javlja se nota suhih badema, bijeloga cvijeća te livadnog meda, dakle kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, a s druge strane krasi ga fina i ugodna svježina te dobra mineralnost i srednje tijelo. Vino je uravnoteženo, intenzivnost okusa je izražena. Ipša extra brut pjenušac je na okusu vrlo slojevit i kremast te veoma ukusan, a trajnost okusa mu je dosta trajna. Vino se lijepo pije i harmonično je, na aftertasteu ponovno se javlja nota zrelog voća, ističe se zrela breskva.

U izvrsnoj je formi, ne treba ga čuvati, već konzumirati, a enogastronomski je izvrsna pratnja finim hladnim predjelima. Kušao sam ga uz sirove kvarnerske škampe i dondole.

Foto

Ime vina: Ipša extra brut

Godina berbe: 2019.

Proizvođač: Vinarija Ipša

Lokacija: Livade / ZOI hrvatska Istra

Temperatura serviranja: 6 - 8°C

Gastro preporuka: Sirovi škampi i dondole

Ocjena: 9,4/10

Čaša: Riedel : Riedel Extreme Restaurant Rose Champagne Glass

Cijena (mpc): na upit (www.ipsa-maslinovaulja.com)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum