ENOTEKA

HRVATSKA VINA: Frankovka Martin Albus

PP Orahovica jedan je od najznačajnijih proizvođača lješnjaka u regiji, uzgajaju ga na 660 hektara. Ostale djelatnosti su ribničarstvo, stočarstvo i ratarstvo, a upravljaju s oko 7.000 hektara kvalitetnih obradivih površina i 6.000 hektara ribnjaka. Vinogradi zauzimaju 155 hektara, na tržištu su prisutni s nekoliko linija vina, najpoznatije etikete su silvanac zeleni te frankovka

| Autor: Emil PERDEC
Enoteka Emila Perdeca

Enoteka Emila Perdeca


Frankovka je crvena sorta grožđa koja po starim zapisima originalno potječe iz bivše austrougarske pokrajine Donja Štajerska, što je danas slovenska Štajerska. Prvi pisani tragovi o ovoj plemenitoj sorti grožđa zabilježeni su sredinom 18. stoljeća u austrijskim povijesnim spisima. Ova plemenita sorta grožđa rasprostranjena je u svim vinorodnim zemljama srednje Europe, samo se od zemlje do zemlje drukčije naziva. U Austriji je blaufränkisch, u Njemačkoj regiji Wuttemberg je lemberger, u Mađarskoj kékfrankos, Slovaci i Česi zovu je frankovka modra, a u pradomovini Sloveniji je modra frankinja.

Mađarski i austrijski model

Osim u Europi, frankovka je prisutna i u vinogradarstvu Novoga svijeta te postiže dobre rezultate od Australije, SAD-a, Kanade do Čilea. Prisutna je već dugi niz godina i u Istri, samo se ovdje naziva borgonja te je uzgaja desetak vinara. Osim kao monosortno vino, često se miješa s teranom i ostalim sortama poput cabernet sauvignona i merlota. U svijetu je frankovke zasađeno oko 20.000 hektara, a najviše u Mađarskoj oko 8.000 hektara i Austriji oko 3.000 hektara.

Mađari i Austrijanci postižu odlične rezultate u okolici Nežiderskog jezera (Neusiedler See ili Fertõ tó ), a Mađari rade jako dobre frankovke i u okolici Balatona, Villaniya te Egera. Slovaci pak izvrsne rezultate postižu u njihovoj vinskoj regiji Južnoslovenská. Frankovka je vrlo cijenjena sorta i u cijeloj kontinentalnoj Hrvatskoj od koje se većinom rade mlada pitka crvena vina široke potrošnje. Međutim, u zadnjih desetak godina neke su vinarije, po ugledu na mađarske i austrijske kolege, prepoznale potencijal ove sorte te su počeli proizvoditi i odležana vina.

Jedan od takvih proizvođača je i PP Orahovica, povijesno vrlo značajan poljoprivredni gigant kojemu vinogradarstvo predstavlja tek manji dio poslovanja. Zasigurno vrlo malo vas zna da je PP Orahovica jedan od najznačajnijih proizvođača lješnjaka u regiji, uzgajaju ga na 660 hektara. Ostale djelatnosti su ribničarstvo, stočarstvo i ratarstvo, a ukupno upravljaju s oko 7.000 hektara kvalitetnih obradivih površina i 6.000 hektara ribnjaka na raznim pozicijama. Vinogradi zauzimaju 155 hektara, na tržištu su prisutni s nekoliko linija vina, najpoznatije etikete PP Orahovice su silvanac zeleni te frankovka.

Prekretnica u poslovanju PP Orahovice dogodila se prije desetak godina kada je posrnulog diva dokapitalizirala M San Grupa, tvrtka koja je svoj razvoj počela s računalnom opremom, a kasnije je nastavila ulagati u razne poslove pa tako i u poljoprivredu. PP Orahovica je godinama proizvodila vina s dobrom vrijednosti za novac, većinom usmjerena na retail kanale prodaje (supermarketi). No, lani su na tržište pustili najavljivanu liniju od pet etiketa pod imenom Martin Albus s kojom se žele pozicionirati u Horeca kanalima.

U barrique na godinu dana

Mladi enolog Luka Radiček i direktor vinarije Ivan Perković za sada rade dobar posao i moram priznati da je linija Martin Albus lijepo iznenađenje te bih vam danas predstavio frankovku iz berbe 2017. Grožđe za ovo vino raslo je na mikrolokaciji Martin te je brano ručno početkom listopada. Nakon prerade odrađena je maceracija od desetak dana te je potom vino odležavalo u barrique bačvicama godinu dana i zatim školovano u boci još dvije godine.

Vino krasi lijepa rubin crvena boja, bistro je i gusto. Vino nisam dekantirao, već sam ga ostavio u većoj čaši da se polako otvori i pokaže u najboljem svijetlu. Na nosu mi dominira nota bobičastog voća u obliku divlje kupine, crnog ribizla, malo dima, vanilija, klinčića, cedrovine i nota tamne čokolade, dakle kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suho, djelomično toplo i mekano, s druge strane krasi ga ugodna svježina, fini i mekani tanini, vino je ukusno i krasi ga srednje tijelo. Vino je uravnoteženo, intenzivnost okusa mu je izražena i trajnost okusa je dosta dugačka. Kakvoća okusa je fina, vino je harmonično, a na aftertasteu javlja se nota borovnice.

Vino je u izvrsnoj formi, lijepo se pije te u dobrim uvjetima čuvanja može potrajati još barem desetak godina. Enogastronomski ovakav tip vina jako dobro prati mesna jela, a ja sam ga sljubio uz teleće pečenje s krumpirom.

Foto

Ime vina: Frankovka Martin Albus

Godina berbe: 2017.

Proizvođač: PP Orahovica

Lokacija: Orahovica / ZOI Slavonija

Temperatura serviranja: 14 - 16°C

Gastro preporuka: Teleće pečenje s krumpirima.

Ocjena: 9,3/10

Čaša: Riedel: Riedel Extreme Restaurant Syrah Glass

Cijena (mpc): 65 kuna (www.lumaeksklusiv.com)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater