ENOTEKA

HRVATSKA VINA Cuvée "Nadinska rana"

| Autor: Emil PERDEC
Arhiva

Arhiva


Vrlo zanimljiva rasprava razvila se ovih dana u medijima i na društvenim mrežama zbog nesretne izjave srpskog predsjednika Aleksandra Vučića. Naime, on je u razgovoru za televiziju iz BiH   vrlo traljavo pokušao objasniti da građani Srbije nisu dobri patrioti jer umjesto izvrsnih srpskih vina piju tamo neko "đubre" od malvazije istarske. Ovim potezom Vučić je zapravo istarskim proizvođačima vina učinio uslugu jer će ionako velika popularnost malvazije u Srbiji postati još veća.

Inače, u tom je razgovoru srpski predsjednik pričao o svemu i svačemu i pokušavao se opravdati za neke grijehe iz mladih dana kad je bio vjerni sluga notornog srpskog političara Vojislava Šešelja. U tim vremenima mladi je Vučić obilazio i tadašnju umjetnu tvorevinu Republiku Srpsku Krajinu i okupirana mjesta u njoj, pa tako i zadarsko zaleđe. Ravni kotari su dio tog područja, a većini je poznato selo Škabrnja kao sinonim stradanja u tim krajevima. Manje je poznato da je sličnu sudbinu doživjelo i susjedno selo Nadin. Ovo ravnokotarsko selo se nalazi na strateškoj koti koja je kroz burnu i bogatu povijest zadarskog zaleđa oduvijek bila zanimljiva svim vojskama, od Rimljana pa nadalje. Zanimljivo je da su Nadinjani, koji su sredinom 16. stoljeća bježali pred Turcima, osnovali Premanturu, najjužnije mjesto istarskog poluotoka.

Vrijedni i marljivi stanovnici Nadina su nakon svakog razaranja podizali selo i nastavili živjeti na svojim ognjištima. Jedan od takvih je i Željko Vrsaljko, pionir poslijeratnog vinarstva i vinogradarstva u Ravnim kotarima. Nakon vojno-redarstvene operacije "Oluja", kad se život počeo vraćati u opustošeno zadarsko zaleđe, Nadinjani su dobili u najam vinograde koji se nalaze u Nadinskom blatu, a kojima je do rata upravljao Poljoprivredni kombinat Zadar. Nažalost, vinogradi su bili dosta stari i zapušteni te su morali biti obnovljeni.

Novi Vrsaljkovi nasadi su stari oko 12 godina i većim dijelom nalaze se u Nadinskom blatu, a dio je u blizini sela. Vinogradi rastu na kombinaciji pjeskovitog tla pomiješanoga s bijelom zemljom. Vrsaljko danas obrađuje oko pet hektara vlastitih vinograda i manji dio uzima od provjerenih kooperanata. Od sortimenta u vinogradu imaju crne sorte - merlot, syrah, cabernet sauvignon, od bijelih maraštinu, dok su na tržištu prisutni s tri etikete vina.

Danas bih vas upoznao s njihovim najboljim vinom, kupažom "Nadinska rana". Ime ovog vina je sinonim za tešku povijest Nadina i spomen na mještane koji su stoljećima obrađivali vinograde kroz težak, krvav i žuljevit rad. U spomen na sve to, vino je nazvano "Nadinska rana". Ovaj cuvée je mješavina syraha i merlota u kojoj je češće malo veći udio syraha. Ručna berba najboljih grozdova obavlja se sredinom rujna te se odrađuje odvojena vinifikacija. Nakon prerade slijedi dvodnevna maceracija te se vino odmah kupažira i stavlja u barrique bačvice na odležavanje od šest mjeseci. Zatim se vino pretače u inox bačve u kojima provede još nekoliko mjeseci te se puni u boce u kojima provede minimalno šest mjeseci pred puštanje na tržište.

Vino krasi lijepa. elegantna tamno rubin crvena boja, bistro je i gusto. Vino pred kušanje nisam degustirao nego sam ga servirao u veliku Riedel čašu za cabernet iz linije Restaurant Extreme. Nakon pola sata u čaši vino se polako počelo otvarati i postalo je sve bolje i bolje. Na prvo mirisanje javlja se nota višnje maraške, malo maline s čokoladom. Kasnije dolazi nota dima, anisa i crnoga papra, dakle kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suho, toplo i mekano, a s druge strane ima dobru svježinu, fine i sitne tanine, vrlo je mineralno te ga krasi puno tijelo. Vino ima dobru ravnotežu, intenzivnost okusa mu je izražena, trajnost okusa je dobra te kakvoća okusa fina. Vino je harmonično, a na aftertasteu se javlja nota višnje s čokoladom. Cuvée "Nadinska rana" je u dobroj kondiciji, no ne treba žuriti s trošenjem jer u dobrim uvjetima čuvanja može potrajati barem desetak godina. Enogastronomski sam ga sljubio uz trideset dana odležanu fiorentinu od istarskog Black Angusa iz sela Klarići, pripremljenu na žaru.

Ime ovog vina je sinonim za tešku povijest Nadina i spomen na mještane koji su stoljećima obrađivali vinograde kroz težak, krvav i žuljevit rad. U spomen na sve to, vino je nazvano "Nadinska rana"

Ime vina: Cuvée "Nadinska rana"

Godina berbe: 2017.

Proizvođač: Vina Vrsaljko

Lokacija: Nadin/ZOI Sjeverna Dalmacija

Temperatura serviranja: 16-18 stupnjeva Celzija

Gastro preporuka: Fiorentina sa žara

Ocjena: 9,3/10

Čaša: Cabernet - Restaurant Extreme Riedel glass

Cijena (mpc): 80,00 kn (www.atrox-zadar.hr)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini