ENOTEKA

HERCEGOVAČKA VINA: Carska žilavka

| Autor: Emil PERDEC
Enoteka Emila Perdeca

Enoteka Emila Perdeca


Ove godine za vinska istraživanja u sklopu godišnjeg odmora odabrali smo južnije krajeve. Početak je bio u zapadnoj Hercegovini, a nakon par dana spustili smo se iz Mostara u istočnu Hercegovinu, magistralnim putem preko Stoca i Ljubinja pa do našeg krajnjeg odredišta, Trebinja. Poveznica ovog našeg puta je žilavka, sorta grožđa koja nosi titulu kraljice hercegovačkih vinograda.

Povelja Tvrtka I. Kotromanića

Ovu plemenitu sortu grožđa spominje bosanski kralj Tvrtko I. Kotromanić u svojoj povelji Čitluk iz 1353. godine. Naime, upravo je žilavka 1970. godine, na vinorodnim prostorima bivše SFRJ, nakon dingača, postupa i pošipa, bila prvo zaštićeno čuveno (vrhunsko) bijelo vino u kontinentalnom dijelu. Žilavka je bila popularna diljem SFRJ te nije bilo ozbiljnog restorana ili hotela koji je nije imao u ponudi, a na tržište ju je puštao poljoprivredni kombinat HEPOK.

Zapravo su njezinu vrijednost puno prije prepoznali i stručnjaci iz K.u.K Monarhije te su nedugo nakon aneksije BiH 1878. godine u blizini Mostara podigli vinogradarsko-vinarsku stanicu s podrumom. Treba istaknuti da se sa žilavkom tradicionalno, u dozvoljenim omjerima, mogu miješati i autohtone sorte grožđa krkošija i bena. Tih godina austrijski stručnjaci su temeljito proučavali mikrolokacije u okolici Trebinja te su deset kilometara od grada, na ušću gdje se spajaju rijeke Trebišnjica i Sušica, na prekrasnoj mikrolokaciji podigli pokusni vinograd koji je nazvan Carski vinograd.

Tek kad sam došao na položaj, shvatio sam impresioniranost Austrijanaca ovom mikrolokacijom jer me uvjerljivo podsjetila na najbolje vinogradarske položaje u jednom od najznačajnijih austrijskih vinogorja, u Wachauu. Vrijednost ovog "Grand Crua" prepoznao je i Radovan Vukoje te je prije skoro 20 godina revitalizirao ovaj vinograd. Kako mi je ispričao, dosta je teško okrupnio zemlju jer je bila dosta rascjepkana, ali vjerovao je u kvalitetu ove mikrolokacije.

Carski vinogradi se nalaze na blagoj padini i na 300 metara nadmorske visine, a prevladava kombinacija pjeskovitog tla. Prva berba iz obnovljenog vinograda bila je 2007. godine. Vinarija Vukoje danas na tržište plasira 20 različitih etiketa u nekoliko linija te liniju destilata i najnoviji proizvod - gin. Supružnici Radovan i Jagoda ugostili su nas u prekrasno urađenoj Vinskoj galeriji Vukoje s koje puca pogled na cijelo Trebinje. Kušali smo skoro sva vina, a ja bih s vama podijelio svoje viđenje Carskog vina iz berbe 2016.

Barrique bačvice od akacije

Grožđe je brano ručno sredinom i krajem listopada te je nakon prerade odrađena kratka maceracija od 24 sata. Uz žilavku prisutan je i mali postotak bene. Potom je odrađeno odležavanje na vlastitim kvascima od 24 mjeseca u barrique bačvicama od akacije te još osam mjeseci odležavanje u boci pred puštanje na tržište. Vino krasi lijepa i živahna slamnato žuta boja s pozlaćenim rubovima, kristalno je bistro i gusto. Poslužio sam ga u širu burgundsku čašu da bi se vino postepeno otvaralo i otkrivalo svoje čari.

Na nosu dominiraju voćne note zrele breskve i marelice te nota pečene dunje posute cimetom. Na drugo mirisanje javlja se nota aromatičnog bilja te mala nota vanilije, dakle kompleksnost okusa je bogata. Vino je suho, djelomično toplo i mekano, a s druge strane krase ga jako dobre svježine, fini tanini su blago prisutni, a vino ima jako dobru mineralnost te ga krasi srednje tijelo. Vino ima dobru ravnotežu, intenzivnost okusa mu je izražena, a trajnost okusa u ustima je poprilična, dok mi se na aftertasteu javlja nota vinogradarske breskve. Vino je harmonično, lijepo se pije i u dobrim uvjetima čuvanja može potrajati barem još desetak godina.

Ovakav tip vina izvrsno paše uz razna riblja jela, a ja bih ovu Vukojinu Carsku žilavku preporučio uz prirodnog saveznika - pastrvu sa žara.

Foto

Ime vina: Carsko vino "Grand Cru"

Godina berbe: 2016.

Proizvođač: Podrumi Vukoje 1982

Lokacija: Trebinje/BiH

Temperatura serviranja: 10-12°C

Gastro preporuka: Pastrva sa žara

Ocjena: 9,4/10

Čaša: Oaked chardonnay - Restaurant Extreme Riedel glass

Cijena (mpc): 150 kuna (www.atrox-zadar.hr)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater