PIŠE LARISA RADIN

GASTRO KUTAK: Ulysses, prvi porculanski lonac za kuhanje

| Autor: Larisa RADIN

Oduvijek sam si željela lijepu posudu u kojoj mogu kuhati i poslužiti hranu na stolu. Klasični lonci za kuhanje na lijepo posloženom mis en place-u ne dolaze u obzir, a prebacivanje iz lonca u posudu za posluživanje stvara uvjetne organoleptičke deficite, a ja to tako istinski doživljavam od kad sam bila dijete.

U samom srcu Francuske, dvjestotinjak kilometara južnije od Pariza Pillivuytovi pogoni revno produciraju heavy duty porculan namijenjen visoko kapacitetnim performansama dobre kuhinje. Dugo je trajalo dok smo naše vrsne restoratere uvjerili da je posluživanje na metalnim ovalima prošlo vrijeme, osim što se hrana brzo hladi na metalnim ovalima, ona tu izgleda osrednje i žalosno. Jer, sam rostfrei metal koji je nehrđajući čelik kao takav gotovo da i ne prenosi emocije. A isti oval odnosno pladanj, kod klasičnih prezentacija slovi kao pojam za turističke menije, figurativno zamišljeno, fina hrana na stolu, bez pretjeranih emocija i objašnjenja koja nisu potrebna oval je oval, mesna plata ili riblja jesu, naočigled estetski prihvatljive, no bezuvjetno ponavljam bez supstance i inferiornog sadržaja jer tako poslužene izgledaju vrlo banalno.

Pillivuytovi su ovali izrađeni od masivne kvalitetne smjese koja prethodno zagrijana dugo, dugo čuva toplinu namirnica na stolu. Zahvaljujući posebnoj formuli smjese posluženoj hrani svojstveno čuva toplinu, a razni rekviziti poput ramequina za soufle, raznih pekača i ostalih posuda odavna su standardni inventar kuhinja i restorana. U Pillivuytu konstantno rade na progresu i potrebama tržišta, vrlo se ažurno prate stremljenja pa je tako ove godine predstavljena dosad nezamisliv porculanski lonac Ulysses. Ulysses je lonac sastavljen od specifične formule porculana i keramike otporan na mehaničke i termalne šokove, podatan je izravnom premještanju iz vruće pećnice do minus temperatura i obrnuto, u njemu je moguće pripremati hranu na otvorenom plamenu, u pećnici, na električnoj ploči ili indukciji, a zahvaljujući kvaliteti glazure namirnice se ne lijepe i lako se održava prilikom čišćenja. Raspoloživ je u šest različitih oblika i ukupno sedamnaest dimenzija, a poklopac predviđen dvoma najvećih lonaca može poslužiti i kao kompatibilan podložak prilikom posluživanja na stolu.

Prvi smo Ulysses koji je pristigao u našu kuhinju isprobali za klasičnu "školsku" buzaru, uz pojačani dašak peperoncina kako volimo. Performanse su izuzetne, nevjerojatno slične konvencionalnim recipijentima, čak djeluju pomalo amortizirajuće u odnosu na recimo neku profanu teću od inoxa, radije bi usporedila sa aluminijem, a izravno posluživanje na stolu osim optičke elegancije ostavlja apsolutni užitak izravnog i i iskrenog okusa. Bon appétit!


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater