PIŠE LARISA RADIN

GASTRO KUTAK: Priprema za novogodišnju noć

| Autor: Larisa RADIN

Ovaj tekst sa velikim zadovoljstvom pišem dok se u mislima pripremam za Staru godinu, slažem menu za svečanu večeru. Možda sam si zadala previše posla, no zadovoljstvo koje mi je pružio induktivni štednjak, jedan od najvažnijih mi kućanskih uređaja ponukao me da mu ponovo posvetim pažnju.

Dok će se u pećnicama na niskoj temperaturi cvrljiti nasoljene i podlivene pečenke, krenut će etapa na štednjaku. Valja u isto vrijeme iskuhati nekoliko različitih vrsta povrća na raznim temperaturama i dva puta okrenuti četiri lonca i teća a nakon toga još jednom dorada u nekoliko kombinacija… Ukoliko bi se morala osloniti na konvencionalni plinski štednjak te bi operacije uz puno truda i nepotrebnog rasipavanja energije potrajale više sati standardnog radnog vremena, dok se priprava hrane uz efikasnost brzih induktvinih ploča iskuhavanja i sautiranja svela na idealno vrijeme od svega tri sata. Dok budem kuhala, pomoći će mi dvije čaše finog pjenušca i nekoliko slasnih zalogaja uz aperitiv..

Nakon što smo demistificirali praktični dio induktivnih performansa cijena je bila manje iznenađujuća. Kod renomiranih iznimno kvalitetnih europskih proizvođača takav se štednjak može nabaviti već od tri tisuće kuna na više, zavisno o potrebama i prostoru.

Povratna je dobrobit kod indukcije velika ušteda vremena i energije. Ukoliko je za zakuhavanje lonca s tri litre vode do točke vrelišta na otvorenom plamenu konvencionalnog plinskog plamena potrebno dvadesetak minuta, isto induktivno polje zagrije ekvivalentno recipijent do točke vrelišta u prosjeku za samo 3-5 minuta.

Lonce, tave, teće i sautese lako je oprati jer se na njima ne hvata masnoća koju producira dodir sa otvorenim plamenom te je zatim lakše selektivno kontrolirati temperaturu za pojedine radnje, a i sama radna površina kuhala lako se održava.

Dovoljno je jednostavno prebrisati vlažnom spužvicom. Induktivna su kuhala po meni apsolutno neophodna komponenta moderne kuhinje bez kompromisa a ukoliko se ipak netko ne želi odreći plinskog kuhala u kuhinji se uvijek može, osim novog indukcijskog kuhala dodati domino ploča sa jednim ili dva plina koji mogu poslužiti za nostalgično kuhanje u bakrenoj teći ili pajolu, premda i za bakrene teće postoji tzv. induktivna međuploča pomoću koje se na indukcijskoj površini da izvrsno kuhati i u bakru. I za kraj last but not least. Induktivna su kuhala ili štednjak kako god, u smislu osnovnih performansa načelno sigurniji od otvorenog plamena.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater