KRAJ UMAGA

GALA VEČER U ČUVENOJ KONOBI BUŠČINA: Na svoj 30. rođendan okupili vrh istarske i međunarodne enogastro-poduzetničke scene

Već dugo nismo na okupu zapazili toliko hodajućih zvijezda s enogastro scene, od vinara Kozlovića, Coronice, Degrassija, Prelca, Kraljevića Cuja, do Aleksandre Vekić, čija su ekstradjevičanska maslinova ulja "Mate" uvrštena u svjetski vodič Flos Olei s najvećim brojem bodova, gotovo neostvarivih 99. Na proslavu su "skoknuli" i prijatelji iz Beograda, Hvara, Slovenije, Belgije i Njemačke

| Autor: Sanja BOSNIĆ


Kapa dolje za očaravajuće organiziranu proslavu 30. obljetnice čuvene konobe Buščina, u istoimenom zaseoku u blizini Umaga. Vlasnica lokala Fabiana Mijanović osmislila je savršenu večer punu emocija, omogućivši uzvanicima da podijele s njom oduševljenje zbog visokog jubileja i da se pritom međusobno upoznaju i druže, razmijene znanja i iskustva, ali i radost povratka starome životu (nakon pandemije) u opuštenoj atmosferi jedinstvenog okruženja autohtone konobe koja je u svoja tri desetljeća postala promicatelj istarske gastronomije, među najboljim ugostiteljskim objektima Istre i izvan nje.

Donedavno glavna kuharica

U rustikalnom interijeru konobe transformiranom za ovu priliku u sobu cvijeća - mali izložbeni prostor "art floreala", prepunog šarenih buketa, kojima su uzvanici uljepšali ovo slavlje, Fabiana nam daje presjek svog ugostiteljskog puta.

- Startali smo kao mali obiteljski ugostiteljski objekt, nudeći vrlo jednostavan meni s tipičnim istarskim specijalitetima na bazi tjestenina, njokima s divljači, tartufima, ombolom i kobasicama, te se postupno priča nadograđivala, a s njom i objekt. Zatim uvodimo svježu ribu na meni, ulovljenu s obiteljskog broda, i na taj način smo povezali morski meni s lokalom, što i danas činimo. Uskoro počinjem pratiti nove trendove u kulinarstvu, jer gosti su postajali sve zahtjevniji, i moderniziram način pripreme, ali uvijek koristeći se lokalnim namirnicama. Onaj tko želi pun gastro doživljaj i ambijentalno okruženje, ne dolazi u konobu zato što je gladan najesti se do sitosti, nego traži emociju kroz povezanu priču hrane, maslinova ulja, vina i atmosfere iz lokalne sredine. Tako hranu elaboriram sve više, biram sve zdravije i kvalitetnije namirnice, predstavljam ju na moderniji način i to je polako polučilo uspjehe. Već smo četiri godine uvršteni u svjetski vodič Michelin, a u vodiču Gault&Millau smo preporučeni s dvije kapice. Dakle, prepoznati smo kao lokal koji tradicionalno, ali na suvremen način u posluživanju i pripremi hrane kvalitetno promovira svoju destinaciju. Za te smo zasluge dobili priznanje i naše Turističke zajednice Umaga, rezimira Fabiana.

Otkriva nam da je sve donedavna ona bila glavna kuharica, chef, kada joj se pridružio vrlo kreativan i vješt kuhar Dino Vidonis.

- Sve ideje i recepti bili su moja zasluga, a novodošli kolega, mladi kuhar Vidonis uspijeva me slijediti što me iznimno veseli jer će nastaviti moju priču, proširiti je novim idejama, kreacijama, zato što vidim da možemo otići još korak dalje. Ja sam se u međuvremenu posvetila novoj edukaciji, studiju nutricionizma, jer hrana je oduvijek bila lijek i želim da kroz moju kuhinju, izbor namirnica, način pripreme, ona to postane maksimalno. Unošenje zdrave hrane djeluje i na pozitivnu energiju u čovjeku koja suzbija stres kao izvor raznih bolesti, pojašnjava novu viziju rada.

Smjena generacija

Osim mladog Vidonisa, postupno lokal prepušta i sinu Nevenu koji u njemu radi već 13 godina.

- Vrijeme je za smjenu generacija. U ovih 30 godina izmijenilo se nekoliko radnika, koji su u prosjeku radili i po deset godina u nas, dok je Jasna Ištoković uz mene već punih 20 godina. U jednom smo se periodu od pet, šest godina našle same žene u lokalu i obavljale smo sve poslove. Kad nam se pridružio Neven, situacija se promijenila. Počeo je okupljati nešto mlađu generaciju i muški dio ekipe. On sada praktički vodi lokal, organizira posao, nabavu, odrađuje somelijerski dio, a kako je i maslinar, koristimo i maslinova ulja iz njegova OPG-a, a bit će tu još domaćih namirnica iz polja do stola, veli Fabiana.

Danas zapošljavaju između 10 i 12 ljudi. Gosti su u najvećem broju Slovenci (zbog blizine granice), Austrijanci, Talijani i Hrvati, dok je ljeti to društvo šareno. Kao iznimno kvalitetne goste navodi one koji odsjedaju u hotelu Kempinski. Nakon kratkog vremeplova vraćamo se proslavi obljetnice. Zanima nas što će sve biti na meniju.

- Da se i mi malo opustimo i zasluženo proslavimo s našim uzvanicima i prijateljima, angažirali smo catering iz Ville Letan. Cijela je organizacija fešte u njihovoj režiji. Moći će se degustirati sirovi škampi s mentom, razna jela na bazi boškarina, ragu od istarskog tovara, tuna s raznim umacima, pršut iz Svetog Petra u Šumi, parmezan na razne načine pripremljen… Uglavnom, bazirali smo se na jela s našega teritorija jer se držimo formule promoviranja istarskih domaćih proizvoda. Sva vina koja će se točiti sponzorirali su moji dragi prijatelji, priznati vinari Prelac, Coronica, Kozlović, Cuj, Degrassi. Svi su mi dali podršku u organizaciji, međusobno se uvažavamo, zapravo živimo u nekoj sinergiji, pomažemo si, uskačemo u pomoć prema potrebi i radujemo se uspjehu svakoga ponaosob, zaključuje Fabiana.

Na njezinu proslavu "skoknuli" su i prijatelji ugostitelji iz Beograda, Hvara, Slovenije, Belgije i Njemačke. Prepuštamo Fabianu njezinim gostima, a mi se vraćamo šušuru na impresivnoj gala večeri.

Delicije, priroda i glazba

Zaista, dosad neviđen celebrity događaj na kojem se okupila la crème de la crème istarske i međunarodne enogastro-poduzetničke scene. Nakon lockdowna vratio se u konobu Buščina stari život. Savršeno posložen red zadovoljstva, red gastro delicija i red prirode jer se druženje odvijalo na terasi i travnjaku ispred konobe, a cijeli spektakl bio popraćen glazbenim showom u izvedbi umaškog benda Febre i bujskog Goran Griff Banda.

Ispod blistavog zvjezdanog neba već dugo nismo na okupu zapazili toliko hodajućih zvijezda s enogastro scene. Pozornost nam je privukao vinar svjetskog glasa Gianfranco Kozlović i supruga Antonella, ovogodišnji višestruki pobjednici Vinistre, čija je Malvazija Santa Lucia iz 2018. proglašena najboljom svjetskom malvazijom. Od vinara uočili smo još Morena Cornicu, Morena Degrassija, Rina Prelca, Danila Kraljevića Cuja. Slavlju se pridružila i Aleksandra Vekić, čija su zlatna ekstradjevičanska maslinova ulja "Mate" ove godine uvrštena u svjetski vodič Flos Olei s najvećim brojem bodova, gotovo neostvarivih 99. Došli su na proslavu i Klaudio Ipša, čija su ulja u istom vodiču s 98 bodova, te Enio Zubin, Fabijanin brat, ove godine sa zavidnih 97 bodova u Flos Oleiju.

Posebno mjesto na ovoj gala večeri, baš kao i u životu, zauzela je Fabijanina mama Leonida Zubin koja je sjedila na "kraljevskoj osmatračnici" i netremice pratila tijek večeri, uživajući u plodovima rada i sreće svoje djece i unuka. Uočili smo u masi uzvanika i vlasnike malog obiteljskog hotela San Rocco iz Brtonigle, Tulija i Ritu Fernetich, Edija Prodana, vlasnika konobe Nonno u Petroviji, obitelj Lectar, vlasnike restorana i pansiona s Bleda… Proslavi se pridružio Milovan Popović, direktor TZ-a Umaga, Biljana Bojić, ravnateljica umaškog Gradskog muzeja, Umberto Pelizzon, talijanski fotograf i autor vinskog vodiča "Pjenušava Istra", Glauco Bevilacqua, ugostitelj iz Novigrada i jedan od autora craft piva Vergal. Od viđenijih poduzetnika došli su Milan Travan, direktor umaškog Intercommerca, i Nerio Perić, član uprave Hempela. Navratio je i umaški boem, svugdje dobrodošao, talentirani slikar Aleksandar Bumbak, koji je nakon čašice, dvije izveo spontano i svoj plesni performans.

Humanitarna akcija

Domaćini su ovo slavlje pretvorili i u svečanost duha. Fabiana je iz svog izvora kreativnosti, ali i plemenitih ideja, osmislila malu pustolovinu darivanja. Vrlo suptilnu humanitarnu akciju. Od lokalnog umjetnika Drage Grbavca preuzela je likovne uratke s motivom ptica, apliciravši ih na svoje slavljeničke pozivnice, a dala ih je otisnuti i na majice različitih veličina. Bile su izložene na štandu, gdje je svaki gost mogao ubaciti dobrovoljni prilog u drvenu kutiju te si odabrati jednu ili više majica. Sav prikupljen novac bit će darovan potrebitima, dogovorno s Centrom za socijalnu skrb.

- Htjela sam da se na ovaj dan misli i na druge kojima je pomoć potrebna. Gosti su mogli obradovati sebe darivanjem majice, a zapravo će time razveselili druge, one najugroženije. Ptičice bogata kolorita zrače pozitivnom energijom našega Drage i prikladan su proljetni motiv, a simboliziraju i ljudski poriv za slobodnim letom u visine, kazala nam je Fabiana na rastanku od Bušćine, koja je ovom akcijom povezala razne ljude na neobičan način, učinivši time svijet barem malo boljim mjestom za život.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum