PIŠE EMIL PERDEC

ENOTEKA: Santa Elena white

Danas vinarija Ipša obrađuje šest hektara vinograda i više od 4.500 stabala maslina. Sortiment u vinogradu je: malvazija istarska, pinot sivi, merlot, refošk i teran. Na tržištu su trenutno prisutni s četiri etikete: malvazija, pinot sivi, Santa Elena crvena te Santa Elena bijela

Emil Perdec

Emil Perdec


U prošlom broju pisao sam o odležanom teranu vinarije Benvenuti za koji grožđe raste na položaju Santa Elisabetta, koji se nalazi na uzvisini iznad Kaldira. Na susjednom brdu, udaljenom nekoliko kilometara zračne linije sjevernije, u blizini Oprtlja nalazi se položaj Santa Elena koji je dobio ime po istoimenoj crkvici. Ovaj lijepi kraj detaljno sam upoznao od 2003. do 2008. godine kad me posao odveo u restoran Zigante u Livade. Tada sam imao povlasticu upoznati pregršt zanimljivih ljudi, a jedan od njih bio je i Klaudio Ipša. On je već tada, prije 15 godina, bio jedan od vodećih maslinara Istre, njegova monosortna maslinova ulja Frantoio i Istarska bjelica bila su među prvim koja su ušla u svjetski vodič ekstra djevičanskih maslinovih ulja Flos Olei.

Na predstavljanju novog vizualnog identiteta branda maslinovih ulja, koji se održano sredinom 2007. u restoranu Zigante, Klaudio je najavio iskorak i u vinski svijet. Već je tada imao zasađen manji vinograd u blizini obiteljskog imanja u Ipšima, no najljepši dio je tek slijedio. Godine 2009. posađen je vinograd na Santa Eleni i to je jedan od najviših vinograda u Istri, na oko 420 metara nadmorske visine. S njega se za burovitog vremena vidi skoro cijela Istra, kao i dijelovi Slovenije i Italije.

U posao je uključena cijela obitelj. Sin Ivan, školovani enolog, polako preuzima vinski dio, majka Irena kao svaka žena drži tri kantuna kuće, a tu su i kći Antonia te Ivanova zaručnica Valentina. U stručnom dijelu vinarstva vanjski suradnik im je poznati leteći enolog iz Vipave Matijaž Lemut. Treba istaknuti da su ove godine u sklopu podruma otvorili i vlastitu uljaru kapaciteta 750 kilograma na sat, koja spada među najsofisticiranije u Hrvatskoj i jedna je od četiri takve na svijetu.

Danas vinarija Ipša obrađuje šest hektara vinograda i više od 4.500 stabala maslina. Sortiment u vinogradu je: malvazija istarska, pinot sivi, merlot, refošk i teran. Na tržištu su trenutno prisutni s četiri etikete: malvazija, pinot sivi, Santa Elena crvena, što je kupaža merlota i refoška, te Santa Elena bijela koja je 100 posto malvazija. U bačvama im trenutno odležava i teran, ali još nije odlučeno hoće li ovo vino ići na tržište samostalno ili će njime pojačati Santa Elenu crvenu. Sva vina koja se puštaju na tržište prošla su postupak duže maceracije i odležavanja u drvenim bačvama.

Predstavio bih vam upravo Santa Elenu bijelu. Ovo vino je dobiveno od izabranih grozdova malvazije istarske s položaja Santa Elena. Nakon ručne berbe i selekcije, slijedila je prerada. Maceracija je trajala 30 dana, a potom je vino odležavalo 16 mjeseci u barrique bačvicama. U bocu je punjeno sredinom 2019. godine te je na tržište službeno pušteno početkom ožujka 2020. Ovim posebnim vinom, koje će na tržište izlaziti samo iz dobrih berbi, napunjena je ograničena serija od 600 butelja. A spektakularna je promocija te prve berbe održana krajem kolovoza 2019. u samom vinogradu.

Vino krasi lijepa zlatno-žuta boja s elementima karamele, bistro je i gusto. Po točenju u čašu vino se polako otvara i svakom vrtnjom biva sve bolje i zanimljivije. Na prvo mirisanje javlja se nota pečene jabuke s malo cimeta, potom dolazi nota suhe paprati i suhih smokvi i badema. Na drugo mirisanje dolazi nota livadnog meda i malo vanilije te suhe narančine korice. Dakle, kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suho, toplo i mekano, ima dobru svježinu, tanini su fini, a ističe se jako dobra mineralnost te ga krasi puno tijelo. Vino ima dobru ravnotežu, intenzivnost okusa mu je izražena, a trajnost okusa je jako dobra. Vino je harmonično, na aftertasteu se javlja gorčina badema. U dobroj je formi, ne treba žuriti s trošenjem te u dobrim uvjetima čuvanja može potrajati barem pet, šest godina. Enogastronomski sljubio sam ga uz grdobinu iz pećnice s krumpirom i aromatičnim biljem.

Ime vina: Malvazija istarska „Santa Elena“- white edition

Godina berbe: 2017.

Proizvođač: Vina Ipša

Lokacija: Ipši/hrvatska Istra

Temperatura serviranja: 12-14 stupnjeva Celzija

Gastro preporuka: Grdobina u pećnici s krumpirom i aromatičnim biljem

Ocjena: 9,3/10

Čaša: Riedel Extreme Restaurant Pinot Noir glass

Cijena (mpc): 150,00 kn (www.ipsa-maslinovaulja.com)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater